Najave

Vijesti

VSŽ osvojila nagradu za EU projekt poboljšanja pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti

VINKOVCI-Svečano proglašenje i dodjela priznanja najboljim EU projektima 2021. i najuspješnijim gradovima održano je jučer Novom Vinodolskom. 

Nagrade za najbolji EU projekt 2021. dodijeljene su u kategorijama doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, doprinos prekograničnoj suradnji, doprinos znanosti i inovacijama, doprinos poduzetništvu te u kategoriji najbolji EU projekt prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista

Nagrada, u kategoriji doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, u kojoj je bilo prijavljeno ukupno 11 projekata, dodijeljena je projektu Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nositelji ovog projekta je Županija, dok su partneri Dom zdravlja Vinkovci, Dom zdravlja Vukovar i Dom zdravlja Županja.

Cilj ovog projekta, ukupne vrijednosti 9.512.364,17 kuna, od čega je 8.085.509,54 kuna bespovratnih sredstava, je poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja Vukovarsko-srijemske županije, a sa svrhom podizanja kvalitete usluge primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Projektom su osigurana sredstva za nabavu specijalizirane medicinske i dentalne opreme, ugradnju dizala u domovima zdravlja Vinkovci i Vukovar te edukacije zdravstvenih djelatnika. Obuhvaćena su sva tri doma zdravlja s područja naše županije ali i 36 koncesionara koji djeluju u području obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije i dentalne medicine.

A, svoj doprinos uspješnosti ovog projekta, kroz pripremu projektne dokumentacije prijave te pružanje stručne i savjetodavne pomoći u provedbi dala je i Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije. Nagradu je preuzeo župan, Damir Dekanić, a svečanoj dodjeli su nazočili i zamjenik župana, Franjo Orešković te ravnatelj Razvojne agencije VSŽ, Ilija Cota.

Inače, cjelokupni program je započeo uvodnom riječi Gorana Ogurlića, glavnog urednika Jutarnjeg lista, a uzvanike su pozdravili i Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija te ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak.

U kategoriji doprinos prekograničnoj suradnji nagrada je dodijeljena i projektu KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, Istarske županije, dok su priznanja u kategorijama doprinos znanosti i inovacijama i doprinos poduzetništvu pripale projektima BLUEMED, Dubrovačko-neretvanske županije, te Renew Heat – Heating communities with renewable energy, Karlovačke županije, koji je ujedno i pobjednik prema glasovima javnosti.

 

 

Ministrica Tramišak uručila vrijedne ugovore u gradu Iloku

ILOK- Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak posjetila je danas grad Ilok. Dočekali su je župan Vukovarsko –srijemske županije Damir Dekanić, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Katica Mišković, te gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

U sklopu posjete, ministrica je obišla Dom za starije i nemoćne osobe Ilok, gdje je ravnateljici Doma Dariji Nikolić uručila ugovor za sufinanciranje provedbe EU projekta „Support life : Implementation of health and social services for vunerable groups „ u iznosu od 196.057,13 kuna.

-   ''Riječ je o projektu u kojemu se radilo na infrastrukturi kao i na opremanju objekta, te edukaciji, a sve u cilju poboljšanja uvjeta za korisnike Doma u Iloku. Ministarstvo i Županija podijelili su 15 posto iznosa od čega je Županija u projekt uložila 67,5 tisuća eura, istaknuo je Dekanić.

Ravnateljica Doma Darija Nikolić se zahvalila ministrici Tramišak na pomoći, jer je riječ o projektu koji je izuzetno važan za Grad Ilok.

- Ovim smo projektom ne samo povećali smještajne kapacitete za palijativne bolesnike na području Vukovarsko – srijemske županije nego i ugradili bolničko dizalo, rekonstruirali odjel, opremili sve sobe medicinskom opremom, te nabavili opremu za fizikalnu terapiju i novo električno vozilo – pojasnila je Darija Nikolić.

Istaknula je i kako je osobni dolazak ministrice Tramišak samo potvrda kako je skrb o starijim i nemoćnim osobama značajna, te se nada kako će ovakvih projekata biti još više. Otkrila je i kako je u Domu smješteno 190 korisnika, dok novi palijativni odjel može skrbiti za 10 pacijenata.

Nakon uručenja ugovora ministrica Tramišak obišla je povijesnu jezgru grada Iloka i Poljoprivrednu zadrugu TRS, te se upoznala s radovima na projektima koji su financirani kako iz proračunskih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, tako i iz fondova EU.

-  ''Došla sam uručiti i dva ugovora vezanih za gospodarenje otpadom i reciklažno dvorište, te za sanaciju odlagališta otpada.Došla sam obići radove na najvećem projektu obnove kulturne i povijesne jezgre grada Iloka, u vrijednosti veće od milijun kuna.  Riječ je o sanaciji ogradnog zida u Srednjovjekovnoj jezgri grada, rekonstrukciji pješačkih staza unutar parkovnih površina i samom gradu, te rekonstrukciji javne rasvjete, a koji su sufinancirani iz državnog proračuna.Tu je i projekt „ESIF 50“ reknostrukcije zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i Franjevačkog samostana u vrijednosti 4 milijuna kuna, koji je sufinanciran sredstvima iz fondova EU.kulturna baština grada Iloka od nacionalnog interesa, a na području cijele Vukovarsko –srijemske županije postoje ugovori u vrijednosti od oko 160 milijuna kuna, za obnovu kulturne baštine toga područja.Vjerujem kako će svi radovi krenuti i biti gotovi u rokovima, te da će cjelokupan projekt biti realiziran do kraja 2023. godine, rekla je Tramišak.

 

Poručila je i kako ovo nije kraj ulaganjima u grad Ilok, te kako će se i dalje nastaviti financirati novi projekti, koji su ključni za razvoj turizma na području naše županije.

Župan Dekanić je dodao kako želi da razvoj cijele županije bude ravnomjeran.

-  Grad Ilok kao ona prva točka prema prostoru izvan Europske unije mora biti jedna od svjetlijih točaka u našoj županiji i učinit ću sve da tako i bude – poručio je Dekanić i dodao kako su ovi projekti samo još jedna potvrda da Vlada RH, na čelu s premijerom Plenkovićem,  posljednjih nekoliko godina radi dobar posao koji predstavlja značajan iskorak za razvoj ovog područja.

 

PBZ Grupa donirala Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci polivalentno igralište za ljepše odrastanje i igru njegovih korisnika

ZAGREB-U sklopu svog projekta „Činim dobro svaki dan“ PBZ Grupa, dio Intesa Sanpaolo Grupe, nastavlja pomagati djeci i mladima diljem Hrvatske, što potvrđuje i njezina najnovija donacija Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci. Donaciju u iznosu od 349.932,06 kuna Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci uručili su Mladenka Dubravac, glavna koordinatorica odnosa s javnošću PBZ Carda i Dario Klarić, direktor, Centar za poslovanje malim i srednjim poduzećima PBZ-a. Zahvaljujući ovoj donaciji, Dječji dom Sv. Ana Vinkovci izgradio je i opremio polivalentno igralište, koje će njegovim korisnicima omogućiti kvalitetniji rast i razvoj te uljepšati svakodnevne trenutke, igru i odrastanje. 

„Zahvaljujući projektu „Činim dobro svaki dan“, u suradnji s našim nadležnim Ministarstvom, dobili smo u dvorištu Doma novo polivalentno igralište na kojem izazovne sadržaje mogu pronaći djeca svih uzrasta. Osim tobogana i ljuljački koji su zanimljivi i sigurni za igru mlađoj djeci, postavljene su sprave za street workout vježbanje koje su posebno atraktivne srednjoškolcima. Uređenjem polivalentnog igrališta PBZ Grupa nije samo razveselila djecu, nego je na ovaj način uloženo u cjelokupni razvoj naše djece. Kretanje i igra pogoduju razvoju i poboljšanju niza motoričkih sposobnosti kao što su snaga, brzina, koordinacija, izdržljivost, gibljivost i preciznost, a osim na tjelesni razvoj i zdravlje, kretanje i igra na otvorenom utječu na razvoj mišljenja, pažnje, samopouzdanja i općenito na razvoj komunikacijskih vještina. Zahvaljujemo PBZ Grupi, našem Ministarstvu i svima koji su sudjelovali u realizaciji ove za nas vrlo vrijedne donacije“, istaknula je Zrinka Mikić, ravnateljica Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci.

Dječji dom Sv. Ana Vinkovci pruža socijalne usluge djeci bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi te primarnim i udomiteljskim obiteljima. Trenutno je u sjedištu Doma smješteno 37 korisnika, a Dom ukupno pruža usluge za pedeset korisnika, uključujući i djecu iz poludnevnog boravka te samostalnih stambenih zajednica.

 

Donacija Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci dio je projekta društveno odgovornog poslovanja PBZ Grupe, članice Intesa Sanpaolo Grupe, koji Grupa provodi već trinaest godina pod nazivom "Činim dobro svaki dan". Sredstvima izdvojenim za taj projekt Grupa pomaže nacionalne, dugoročne projekte za dobrobit djece i mladih: "Praćenje djece s neurorizicima" Ministarstva zdravstva i "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te odgovara na aktualne potrebe društva, izdvajajući za svaku transakciju napravljenu Visa karticom sa srcem po jednu kunu, bez dodatnog troška za korisnike kartice. Grupa je do sada prikupila više od 25 milijuna kuna te, uključujući i ovu najnoviju, ukupno realizirala 58 donacija, uključujući bolnice i domove socijalne skrbi diljem Hrvatske. Više informacija o postignućima projekta nalazi se na www.cinimdobro.hr.

 

Predstavljen projekt ''Suncokret ruralnog znanja i poduzetništva - sustav osnaživanja i osposobljavanja NEET osoba''

LOVAS-Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ danas je u Regionalnom poslovnom centru Poslovne zone Lovas predstavila projekt "Suncokret ruralnog znanja i poduzetništva - sustav osnaživanja i osposobljavanja NEET osoba“. Na predstavljanju su bili nazočni predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, razvojnih agencija, turističkih zajednica, LAG-ova, Područne službe HZZ-a Vukovar i Službe za stručnu podršku – područna jedinica Vukovar, Ministarstvo poljoprivrede.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz inicijative za zapošljavanje mladih u financijskom razdoblju 2014. - 2020. s MRMSOSC (UT) i HZZ (PT2) za projekt "Suncokret ruralnog znanja i poduzetništva - sustav osnaživanja i osposobljavanja NEET osoba“, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, Europski socijalni fond. Projekt se provodi na području HZZ regionalnih ureda Osijek i Split (cijela OBŽ i SDŽ) te Područnog ureda Vukovar koji obuhvaća gradove Vukovar i Ilok te sedam općina: Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja.  

Projekt doprinosi kreiranju modela kojim će se identificirati, osnažiti i umrežiti 65 osoba u NEET statusu koje se suočavaju s problemima socijalne isključenosti i nedostatkom prilika za zapošljavanje. Riječ je o 65 pojedinaca iz područja gdje je njihova stopa izrazito visoka, žive u ruralnim područjima, pretežito su mlade žene s OPG/PG, daleko su od tržišta rada i ne koriste mogućnosti zapošljavanja.

Ciljna skupina će se kroz aktivnosti mentorirati, educirati (neformalno i formalno), osnaživati te informirati o prilikama za zapošljavanje. Također će se umrežavati s ostalim osobama u NEET statusu, ali i "ruralnim" poslovnim anđelima" - dobitnicima "Sunflower Award" koji će im biti primjer za osnaživanje i uzor za buduće poduzetničke inicijative.

Partneri projekta su HZZ Područna služba Osijek, HZZ Područna služba Split, HZZ Područni ured Vukovar, GTF – Inicijativa za održivi rast (GTF – IOR) i Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „TUR KULTUR”. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 1.680.000,00 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%). Intenzitet potpore je 100 posto.

Projekt su predstavili gospođa mr.sc. Dijana Katica, dr.med.vet, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova selo; Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF - Inicijative za održivi rast i Robert Baćac, mag.oec., predsjednik Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „TUR KULTUR”. Svi sudionici sastanka svjesni su vrijednosti projekta i njegove važnosti za NEET osobe te će se aktivno uključiti i dati svoj doprinos realizaciji.

 

vlč.Slavku Vranjkoviću priznanje Općine Nuštar

NUŠTAR-U okviru programa obilježavanja Dana obrane i dana općine Nuštar , u crkvi Duha Svetoga u Nuštru služena je misa zadušnica, a potom su kod Spomenika obrani Nuštra položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Općine Nuštar.

 Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u prigodi Dana općine, ponajprije obitelji poginulih i nestalih te branitelje, kao i ostale nazočne, pozdravili su predsjednik Vijeća Darko Čuljak, načelnik Hrvoje Drinovac, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, izaslanik predsjednika Vlade Špiro Janović i predsjednica Vijeća prijateljske općine Baška Tanja Grlj.

-''Isplaćujemo naknade za novorođene članove obitelji u iznosu od 3.000 kuna, a svako to dijete dobiva još 600 kuna kada kreće u školu, svim redovnim studentima isplaćujemo stipendije u iznosu od 8.000 kuna godišnje, umirovljenicima s mirovina do 2.500 kuna isplaćujemo božićnice, sufinanciramo prijevoz srednjoškolcima, dajemo jednokratnu naknadu osnovnoškolcima. Imamo tri projekta projekta Zaželi, sa 60 djelatnica i 280 korisnika.

Među brojnim projektima imamo završetak regionalnog vodovoda za Marince, te izgradnju vodospreme, koja je u tijeku, a budući prioriteti su obnova nuštarskog Dvorca, koja je sada strateški projekt Vukovarsko-srijemske županije za koji je osigurano 105 milijuna kuna, izgradnja višenamjenske dvorane za sportska i društvena događanja te izgradnja dječjeg vrtića u Ceriću, rekao je Hrvoje Drinovac, načelnik Općine Nuštar.

 Na svečanoj sjednici uručeno je i 9 javnih priznanja Općine Nuštar zaslužnim pojedincima i udrugama. Dobili su ih: župnik Slavko Vranjković za dugogodišnji svećenički rad u župi Duha Svetoga u Nuštru, učiteljice OŠ Zrinski Nuštar Područne škole Marinci Marija Lesandrić i Nevenka Škrabo za iznimne rezultate u sustavu odgoja i obrazovanja, Ana Marija Kovač za vrhunska postignuća u plivanju, Ivana i Josip Slaviček za vrhunska postignuća u karate sportu, David Kubiček za vrhunska postignuća u stolnom tenisu, UDVDR Ogranak Općine Nuštar za očuvanje i promicanje vrijednosti i istine o Domovinskom ratu i NK Nosteria Nuštar za 100 godina postojanja i djelovanja u sportu. U ime nagrađenih zahvalio je vlč. Slavko Vranjković. 

 

Kukurznim putem spasa projahalo 60 jahača

NUŠTAR- U povodu 30 godina obrane Vukovara i Nuštra, Dana Općine Nuštar te u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, u organizaciji Konjičkoga kluba Satir iz Vinkovaca održan je 14.konjički maraton Kukuruzni put Vukovar - Nuštar 2021.

Kukuruzni put je bio "put spasa" iz herojskog grada Vukovara dok se nalazio u neprijateljskom okruženju,  a u dužini 15-ak kilometara od Vukovara do Nuštra projahalo je 

60-tak konjanika iz konjičkih klubova i konjogojskih udruga Vukovarsko-srijemske županije  koji su prošli trasu od Lušca, preko Bogdanovaca i Marinaca do središta Nuštra. 

Kod kapelice na Kukuruznome putu u Vukovaru, vijence za poginule položili su izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stipo Rimac, predsjednik vukovarsko-srijemske Županijske skupštine Dražen Milinković, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac i predsjednik kluba Satir Ante Lovrić. U središtu Nuštra kod spomenika hrvatskim braniteljima vijence su zapalili predstavnici konjogojskih udruga, predsjednik vukovarsko-srijemske Županijske skupštine Dražen Milinković, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac, te Stevo Culej.

Kukuruzni put – put spasa kojim se 1991.godine dopremala humanitarna i vojna pomoć te izvlačili ranjenici, bio je jedina veza opkoljenoga Vukovara sa slobodnim teritorijem RH.

-Danas, 30 godina nakon obrane Vukovara prisutno je ushićenje jer smo pobjednička vojska, a odajemo počast našim suborcima koji nisu dočekali slobodnu Hrvatsku - istaknuo je Lovrić

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, klubu Satir na organizaciji ovog maratona zahvalio je izaslanik ministra Stipo Rimac.

-Kao sudionik tog vremena u postrojbama policije znam što je značio ovaj put prema Vukovaru i sigurno da je odigrao veliku ulogu jer je ovim smjerom dolazio veliki dio pomoći kako u oružju tako i u hrani te lijekovima. Zahvaljujem svima koji su dali svoj život u obrani kao i svima onima koji se sjećaju poginulih, također i medijima koji svake godine prate i daju svoj doprinos u sjećanju na sve naše poginule i nestale hrvatske branitelje – rekao je Rimac.

Predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković naglasio je da ovaj maraton predstavlja izraz domoljublja i brige o Domovinskome ratu, pokazuje da se ne zaboravljaju bitni datumi i događaji kao što je obrana Nuštra koja je označila svojevrsnu prekretnicu i zaustavljanje daljnjeg prodora neprijateljske vojske.

-Također, ovim događajem potičemo veliki broj djece i mladih koji nisu sudjelovali u Domovinskome ratu da ipak dobiju predožbu kako je to tada izgledalo, a da se ujedno aktivno kroz ovaj maraton bave sportom, provedu vrijeme u prirodi i zavole rad s konjima – istaknuo je Milinković.

Župan Dekanić naglasio je iznimnu važnost Kukuruznoga puta – puta spasa u vrijeme Domovinskog rata i važnost sjećanja na one koji su izgubili svoje živote braneći ga, a zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac istaknuo je je nadu u spas koju je ovaj put predstavljao za opkoljene Vukovarce.

 - Za mene je ovaj dan posebno emotivan jer je ovim putem moj otac iz Vukovara izveo moju majku koja tada je bila trudna samnom, kao i naše susjede, žene i starije sugrađane. Zahvaljujem svima koji su ovdje položili svoje živote da bi čuvali i branili Kukuruzni put i na taj način osigurali opstojnost obrane Vukovara – rekao je Sušac.

Na kraju maratona konjanici su se postrojili na središnjem trgu u Nuštru.

- Na ovaj način iskazujemo zahvalu svim živućim braniteljima i sjećamo se poginulih – naglasio je načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac.

Ovogodišnji je konjički maraton organiziran uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Općine Nuštar.

 

Mještani Starih i Novih Jankovaca obilježili 30. obljetnicu  progonstva

STARI JANKOVCI-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Starim i Novim Jankovcima , mještani ova dva mjesta  obilježili su 30. obljetnicu  progonstva te se prisjetili poginulih branitelja i ubijenih i nestalih civila u Domovinskom ratu, od 1991. do 1995. godine.

Tim povodom brojna izaslanstva su položila vijence kod spomenika u Starim Jankovcima, potom i kod spomenika u Novim Jankovcima. Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio župan Damir Dekanić.Potom je služena i sveta misa u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije.

-Tužna obljetnica, tužna jesen, 30 godina od progonstva, od zločina, a vrlo malo ljudi je odgovaralo za te zločine.Dužan  sam spomenuti da sa svoje razine župana i sa institucijama kojima je to temeljni posao, intenzivno surađujem i učiniti ćemo sve da svi oni koji su počinili zločine, za iste odgovaraju.Nisu svi krivi, svaki zločin ima ime i prezime, ja se iskreno nadam da ćemo u skorije vrijeme pronaći počinitelje, rekao je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

Na ovaj dan 1991. godine okupirani su Stari i Novi Jankovci, te se danas na ovaj način prisjećamo mještana, njih 50 , što hrvatskih branitelja što civila, koji su dali obol u obrani Republike Hrvatske. Moramo se prisjetiti i hrabrosti svih hrvatskih branitelja koji su izdržali dva tjedna intenzivnih artiljerijskih i pješadijskih napada agresora, braneći Stare i Nove Jankovce.

-Mi smo bili svjesni koji dan prije toga, no na današnji dan kad su se tenkovi počeli vozati po selu, nisam mogao vjerovati, da ću se morati ispred svoje kuće skrivati od tenkova.Shvatili smo što se dešava, organizirali smo se, jedni su išli prema Privlaci preko mosta, jedni su otišli prema Petrovcima, Marincima.Nažalost dio naših mještana je ostao.Poslije svih događanja, nije dobro završilo po naše mještane, dio civila je ubijen, dio je stradao.Nakon nekoliko godina uspjeli smo se vratiti u svoje kuće i obnoviti naša naselja i vratiti se u život, rekao je Ivo Lozić, svjedok vremena.

U Općini Strai Jankovci danas tragaju za dvoje nestalih mještana, naime jedna se osoba još uvijek vodi nestalom u Starim Jankovcima, a jedna u Slakovcima.

Prema riječima načelnika Općine Stari Jankovci, Dragana Sudarevića, na području cjelokupnog područja Općine, nitko nije procesuiran i protiv nikoga nije podignuta optužnica.

Prijetili su se mještani kako  su se okupili i formirali punktove odmah nakon 2. svibnja, odnosno nakon pogibije hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, a prve žrtve pale su 20. kolovoza 1991. godine, dok su mjesta pala nakon više od mjesec dana borbe, 29. rujna. Na taj dan mještani su silom morali napustiti domove, te se danas sjećaju tih vremena i svojih najmilijih, koji su dali svoje živote za hrvatsku domovinu.