Najave

Vijesti

Predstavljen projekt ''Za obitelj u plusu''

VUKOVAR-Župan Božo Galić primio je predstavnike Udruge Hrvatskih brojnih obitelji 8+ koji su predstavili projekt „Za obitelj u plusu“, financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) iz Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.Projekt su predstavili predsjednik Udruge Antun Trbuk te voditeljica projekta „Za obitelj u plusu“ Ivana Dasović.  

Projekt je uspješno prijavljen u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ te se iz navedenog fonda financira u cijelosti, u ukupnom iznosu od 3.893.952,00 kn.

Projekt je započeo 11. studenog 2020. godine u ukupnom trajanju od 12 mjeseci. Ukupno je obuhvaćeno 476 potrebitih obitelji te 3.223  osobe. Svaka osoba prima paket hrane tržišne vrijednosti 140 kuna, svaki mjesec kroz 10 mjeseci koliko traju podjele, te prima vrijednost od 1.400 kn po osobi ili prosječno 934 kn mjesečno po obitelji.

Riječ je obiteljima sa četvero i više djece u šest županija – Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Sisačko-moslavačkoj. S područja Vukovarsko-srijemske županije uključena je 261 obitelj ili 1.743 osobe. Kroz obitelji s područja Vukovarsko-srijemske županije uključeno je 869 djece mlađe od 15 godina.

 Uz podjelu paketa hrane te jednokratnu podjelu školskog pribora, predviđena je i organizacija pomoći pri učenju, organizacija instrukcija za polaganje državne mature, izrada edukativnih brošura te organizacija 6 edukativnih tribina o ekološkoj poljoprivredi, načinima održivog uzgoja voća, povrća, domaćih životinja uz brojne praktične savjete i primjere.

Tijekom prijema župan Galić je istaknuo „Čestitam Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+ iz Vinkovaca na hvalevrijednom i iznimno vrijednom projektu, kako za našu tako i za ostale slavonske županije koji je pokrenula. Time je osigurala osnovne životne namirnice, školski pribor ali i edukaciju za velik broj obitelji sa četvero i više djece. Želja nam je da Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska budu bogate djecom, da spriječimo odlazak mladih te osiguramo njihov ostanak i zapošljavanje. Provedba projekta velik je doprinos ostvarivanju tog cilja.“

Obiteljima sa četvero i više djece s područja Vukovarsko-srijemske županije kroz projekt će biti podijeljena hrana vrijedna preko 2,4 milijuna kuna. 

Predsjednik Udruge Antun Trbuk tom je prigodom istaknuo: „Sretni smo što se možemo pohvaliti projektom "Za obitelj u plusu", kroz koji će samo za obitelji s područja naše županije biti osigurana hrana u obrocima vrijedna preko 2,4 milijuna kuna. Na taj način pomažemo obiteljima ne samo iz naše županije već obiteljima iz svih slavonskih županija, sa četvero i više djece koji žive u teškim uvjetima. Riječ je o velikom doprinosu i pomoći obiteljima u cilju ostanka djece na našem području. Uz podjelu hrane kroz projekt ćemo osigurati i edukaciju potrebnu za uključivanje obitelji i njihovih članova u ekološku proizvodnju hrane.  Naši članovi dolaze iz svih dijelova Slavonije, većinom su to socijalno ugrožene obitelji koje ne mogu podmiriti sve potrebe za svoju obitelj i zbog toga im je potrebna pomoć. Najpotrebnija nam je hrana. U tome nam često pomaže Vukovarsko-srijemska županija predvođena županom Galićem, na čemu izražavamo iskrenu zahvalnost.“

Udruga Hrvatskih brojnih obitelji 8+ osnovana je 1999. godine. Od svog osnutka u fokusu rada i aktivnosti ima povezivanje i osnaživanje obitelji s osam i više djece te osvještavanje javnosti o njihovim potrebama i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. Udruga okuplja 164 obitelji sa osam ili više djece i to uglavnom iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

 

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt ''Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca''

 

VINKOVCI- Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je i grad Vinkovce te se sastao sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem i gradonačelnikom Grada Vinkovaca Ivanom Bosančićem i održao radni sastanak u zgradi Županije.

 Sastanku su nazočili i ministar obrane dr. sc. Mario Banožić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković te voditelj Uprave Hrvatskih šuma Podružnica Vinkovci Damir Dekanić

 Potom je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca – Sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D57", koji su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić.

 “Nastavit ćemo podržavati sve projekte koji se tiču poljoprivrede, drvne industrije, gospodarstva, poduzetništva i u partnerstvu s nizom ministarstava podupirati aktivnosti županije kao što smo to radili u našem dosadašnjem mandatu, na dobrobit svih naših sugrađana, kao i kroz aktivnosti projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, istaknuo je Andrej Plenković.

 Izgradnja obilaznice obuhvaća prometnicu ukupne duljine glavne trase od 4200 metara, uključujući most preko rijeke Bosut duljine 147, 70 metara. Obilaznica zaobilazi naselja Apševci i Lipovac, te spaja državnu cestu D57 i autocestu A3. Vrijednost projekta je 132,2 milijuna kuna.

 Premijer Andrej Plenković je izrazio zadovoljstvo jer su reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouoprave županija, gradovi i općine na godišnjoj razini dobili 217 milijuna kuna više prihoda nego što je to bilo ranije. To se osjeti u svim aktivnostima lokalne samouprave, istaknuo je. Podsjetio je i kako je u dosadašnjem mandatu prve i druge Vlade u Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovoreno ukupno 450 milijuna eura europskih sredstava te da je mjerama za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 190 milijuna osigurana plaća za 23 tisuće radnika.

 

 

Potpisani ugovori za novodnjavanje Lipovac i Ervenica

VINKOVCI-U velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije potpisani su ugovori o javnoj nabavi radova na gradnji sustava javnog navodnjavanja Lipovac i Ervenica.

Ugovore su potpisali župan Božo Galić, generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković, izvođači radova AMM d.o.o. Vinkovci, Vodoprivreda Vinkovci d.d., Izgradnja – VVK d.o.o. Vinkovci te Sokol d.o.o. Vinkovci u nazočnosti ministra obrane dr.sc. Marija Banožića. Ovo je jedan od najvrijednijih projekata koje u ovom trenutku ima Vukovarsko-srijemska županija. Ukupna vrijednost izgradnje sustava na 1500 hektara iznosi 135 milijuna kuna. Sredstva su osigurana iz Europskog fonda za ruralni razvoj (85 posto) i Vlade Republike Hrvatske (15 posto).

Vlasnik sustava bit će Vukovarsko-srijemska županija koja neće imati potrebu za ulaganjima, ali će brinuti o razvoju i održavanju sustava na dobrobit poljoprivrednika, ističe generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 

„Nedavno smo izgradili dva sustava Sopot i Cerna koja su vrijedni 60 milijuna kuna na 1200 hektara i s ovih 1500 hektara bližimo se nekih novih 3000 hektara. Od ukupnog razdjela osiguranih sredstava na području Republike Hrvatske od 666 milijuna kuna prednjači Vukovarsko-srijemska županija s 200 milijuna kuna”, dodaje direktor Hrvatskih voda.

Župan Božo Galić istaknuo je važnost izgrađenog sustava navodnjavanja u Cerni i Sopotu kao i Melioracijskog kanala Biđ-Bosut koji je spojen sa Savom te se zahvalio na dosadašnjoj suradnji Vlade RH, ministarstva i Hrvatskih voda.

„Građevinski sektor, koji je danas potpisao ugovore o financiranju, osim što će pokrenuti građevinski operativu, potječe s područja naše županije. To je jedan jako veliki značaj za nas zbog svih radnih mjesta. Siguran sam kako će sada doći do izražaja sve ono što su župan Galić, zajedno sa svojim suradnicima i djelatnicima Razvojne agencije VSŽ, do sada radili na edukaciji i pripremi projekata kao i pripremi poljoprivredno prehrambenih proizvođača, okrupnjavanje te njihovog zajedničkog nastupa na tržištu”, poručio je ministar obrane Mario Banožić. Kao predstavnik Hrvatskih šuma i načelnik općine na čijem području je izgrađen sustav „Sopot”, Damir Dekanić izjavio je kako u skorom vremenu očekuje maksimalno iskorištenje kapaciteta sustava navodnjavanja na ovom području.

 “Svi ovi sustavi navodnjavanja kao i melioracijski dio projekta Višenamjenskog kanala Dunav-Sava u mnogome će povećati i vrijednost zemljišta te prilike i mogućnost za sve one koji se bave poljoprivredom na ovom području, da svoju proizvodnju prilagode nekim dohodovnijim aktivnostima u povrtlarstvu, voćarstvu i sl. Tu će Županija uvijek biti uz nas kao servis u edukacijskom dijelu, pri plasmanu robe i sl. Mislim da prehrambena i drvna industrija u svakom slučaju trebaju biti motor zamašnjak razvoja naše županije”, zaključuje Dekanić.

Radove u Lipovcu i Ervenici izvodit će iskusne tvrtke koje godinama rade na vodoopskrbi i nema straha po pitanju izvođenja radova, dodaje direktor AMM Vinkovci Nedjeljko Šobačić i poručuje kako će radovi započeti kroz 15 dana, a projekt bi trebao biti dovršen i prije zadanog vremenskog roka (do kraja godine)

 

Ministar Aladrović podržao osnivanje Javne ustanove osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije

 

VINKOVCI-Župan Božo Galić primio ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića te održao radni sastanak na temu osnivanja Javne ustanove osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije.

Pročelnik Upravnog odjela za pravne i opće poslove Marko Dikonić iznio je na temelju zakonskih propisa proces aktivnosti osnivanja Javne ustanove osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije, što Vukovarsko-srijemska županija na čelu sa županom Božom Galićem podržava u cijelosti.

U okviru djelatnosti koje će Javna ustanova osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije promicati, obuhvaćene su humanitarne aktivnosti, djelatnosti socijalnog poduzetništva i promicanje ostvarivanja prava osoba s invaliditetom.

S predstojećom realizacijom ovog projekta korisnici Javne ustanove osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije, imati će mogućnost aktivno sudjelovati i izravno pridonijeti podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom svih životnih dobi. 

Ministar Aladrović podržava osnivanje Javne ustanove osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije te se zalaže za funkcioniranje nove ustanove i daljnjeg pružanja pomoći korisnicima usluga.

Sastanku su nazočili i ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kao i predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca, sa zajedničkim ciljem poduzimanja mjera i intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom u društvo.

 

Završena sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Božino brdo u Iloku

ILOK- U  Iloku je  održana završna konferencija i konferencija za medije kako bi se obilježilo uspješno okončanje ovog vrijednog, ekološkog poduhvata.

Na završnoj konferenciji se uzvanicima obratila gradonačelnica Marina Budimir sa  zahvalom svima koji su sudjelovali na prijavi i provedbi projekta. Zahvalila je i nadležnim Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i izvodačima. Ovim projektom grad Ilok dobiva ureden istočni ulaz u grad Ilok.

Nazočnima se takoder obratio i ravnatelj Razvojne agencije TINTL Mladen Markešić, te voditeljica projekta Natalija Mladenović ispred konzultantske tvrtke Plavi partner d.o.o.

Projekt „Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Božino Brdo u lloku“ pripremila je i prijavila za Grad Ilok Razvojna agencija TINTL, a sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda te Grad Ilok i Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kroz Kohezijski fond financirano je 85% troškova, Republika Hrvatska sufinancirala je 10%, a Grad Ilok 5% prihvatljivih troškova.

Ukupna vrijednost projekta je 10.095.301,41 kuna i odnosi se na izvodenje radova, troškove stručnog nadzora te ostale troškove upravljanja projektom i osiguravanja EU promidžbe i vidljivosti. Vrijednost izvedenih radova je 7.461.464,63 kuna, a radove je izvela tvrtka Sokol gradnja d.o.o. iz Vinkovaca.

Otpad se na Božinom brdu odlaže još od 1967. godine i kroz godine se nakupilo oko 44 tisuće m3 otpada. Obuhvat projekta odnosio se na više od 12 tisuća m2 površine. Uz to što je u cijelosti sanirano odlagalište, kroz projekt se postavila ograda s ulaznim vratima, izgradena je ulazno-izlazna zona s parkiralištem, asfaltirala se prometnica te se postavila montažna upravna zgrada, kolna vaga, sabirni bazen za sanitarne otpadne vode, izgradio se taložnik i separator ulja masti, vodomjerno okno, plato za pranje podvožja vozila. Ujedno je ureden i ozelenjen cijeli okoliš, tako da je deponija komunalnog otpada u Iloku Božino brdo nakon ovog projekta postalo ugodno za oko stanovništva, a isto tako i prihvatljivo za okoliš.

Vrijedno je naglasiti da je cijeli projekt proveden u ugovorenim rokovima, u potpunosti u skladu s propisanim pravilima i procedurama, što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potvrdio kroz odobravanje svih potraživanih troškova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potpisani ugovori o sufinanciranju razvoja ovčarske proizvodnje

VUKOVAR- U velikoj županijskoj vijećnici u zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru župan Božo Galić primio je ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede doc. dr. sc. Zdravka Baraća te održao radni sastanak sa članovima Upravnog i Nadzornog odbora Udruge uzgajivača ovaca i koza VSŽ.

Na sastanku su predstavljene mjere Ministarstva za unapređenje proizvodnje u sektoru ovčarstva i kozarstva: Proizvodno vezane potpore; Dodatna potpora za uzgojno valjane ovce i koze; Izmjene M14 (dobrobit životinja) u Programu ruralnoga razvoja u području ovčarstva i kozarstva te Potpora uređenju sabirališta mlijeka.

Prije početka radnog sastanka upriličeno je potpisivanje ugovora o sufinanciranju razvoja ovčarske proizvodnje na području Vukovarsko-srijemske županije, a ugovore su potpisali OPG Josipa Balića iz Lovasa i OPG Josipa Papa iz Marinaca sa županom Galićem.

Tom prigodom župan Galić je izjavio: „Danas su potpisani ugovori kojima dajemo potpore našim proizvođačima koji se bave ovčarstvom. Zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, potičemo razvoj u području uzgoja ovaca i koza i na taj način dodajemo još jedan kamenčić u mozaiku razvoja poljoprivrede.“

Započela isplata Uskrsnica za umirovljenike

VINKOVCI-Grad Vinkovci od srijede je  započeo  isplatu uskrsnica, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić na konferenciji za novinare i pozvao sve umirovljenike da se odazovu pozivu koji su ovih dana primili na svoju kućnu adresu te da se jave na mjesta predviđena za isplatu.

- Kako smo najavljivali pri isplati božićnica, želja nam je bila da u budućem vremenu imamo uskrsnice na istom nivou isplate i iste cenzuse. To smo sada i ostvarili. Ukupan iznos programa nešto je viši od 600 tisuća kuna, a s obzirom na to da je konačan iznos za božićnice bio 609 tisuća kuna, ne odstupamo puno za uskrsnice. Ovo su naši skromni pokloni, ali nadamo se da će pridonijeti da Uskrs prođe u lakšoj financijskoj situaciji - rekao je Bosančić i dodao kako se nada da će i isplata uskrsnica proći jednako dobro kao isplata božićnica – bez većih problema i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Pravo na ovu jednokratnu pomoć ostvarila su 2774 umirovljenika.Umirovljenici s mirovinom do 1000 kuna dobit će 400 kuna, između 1000 i 1500 kuna dobit će 300 kuna, a 200 kuna oni čija su primanja između 1500 i 2500 kuna. Isplata počinje u srijedu u mjesnim odborima Centar i Mala Bosna, a završit će u četvrtak.