Najave

Vijesti

Vinkovčanka Mirela Blažević predstavila se na velikoj međunarodnoj izložbi u Samoboru

SAMOBOR-Mlada Vinkovčanka Mirela Blažević jedna je od pet hrvatskih umjetnica koja sudjeluje na velikoj međunarodnoj grupnoj izložbi "Women about women" u sklopu umjetničkog projekta "Rise of women in culture in Western Balkans" koja je trenutno otvorena u Galeriji Prica u Samoboru.

U sklopu otvorenja 9. ožujka 2021. održano je i stručno vodstvo kroz izložbu na kojoj se Mirela Blažević predstavila slikom "Svijet" u tehnici ulja na platnu. O njezinom radu kustosica izložbe Sonja Švec Španjol zapisala je u katalogu izložbe:

"Mirela Blažević u svom radu žensko tijelo koristi kao kreativno sredstvo komunikacije. Kako sama umjetnica kaže "tijelo je subjekt iskustva postizanja najvećeg zadovoljstva u činu slikanja – u tom trenutku osjetim prazninu i svijet kako struji kroz mene". Slika "Svijet" autoportret je umjetnice interpretiran iz neobičnog rakursa pri čemu gledatelj ima jedinstvenu priliku vidjeti svijet iz pozicije umjetnice. Ne vidimo lice autorice, već gledamo njezinim očima. Ovakva neobična interpretacija omogućuje pogled u jedan intiman svijet, viđen kroz oči umjetnice, ali predan promatraču da ga sâm doživi i interpretira."

O vlastitom umjetničkom djelovanju Mirela Blažević kaže: "U svom umjetničkom djelovanju odabrala sam gledati svijet kroz slikarstvo i na taj način gledateljima opisati posebnost trenutaka koji pripadaju mojoj vizualnoj svakodnevici. Najviše pozornosti je usmjereno na boju, zatim kadrove i odabir tema. Uzimam teme iz popularne kulture kao i isječke iz vlastite okoline, a njihovim spajanjem želim izbrisati tu granicu i pokazati kako je okolina zanimljiva onoliko koliko je želim takvom doživjeti i učiniti."

U srijedu 10. ožujka održan je okrugli stol na temu "Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas". Na njemu su sudjelovale hrvatske umjetnice koje sudjeluju na izložbi: Mirela Blažević, Ivana Bajcer, Marina Ćorić, Mateja Rusak i Lena Kramarić, te voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović. 

Okrugli stol je moderirala kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, a ključne teme o kojima se razgovaralo na okruglom stolu su: kako žive suvremene umjetnice u Hrvatskoj danas, koje su mogućnosti prezentacije svog rada i izlaganja u Hrvatskoj i inozemstvu, može li se u Hrvatskoj živjeti isključivo od umjetničkog rada i kakva je percepcija žena umjetnica u društvu.

 

Otvaranjem poduzeća Komunalac Srijem d.o.o sedam novih radnih mjesta u Općini Nijemci

NIJEMCI-Rješavanje komunalne problematike i povećanje komunalnog standarda jedan je od prioriteta Općine Nijemci, stoga se išlo u realizaciju otvaranja poduzeća Komunac Srijem d.o.o., kojeg je otvorio općinski načelnik Vjekoslav Belajević.

-Imati komunalno poduzeće je zasigurno jedna stepenica više na našu zajednicu, a njezina uloga je zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva.Komunalac Srijem trenutno obavlja poslove održavnja čistoće i javnih površina, groblja i održavanja  djela nerazvrstanih cesta, ali ima i mogućnosti proširenja djelatnosti.Komunalno poduzeće ima nove strojeve, a vrijednost je oko 2,5 mlijuna kuna.Pozitivna priča je svakako da Komunalac Srijem trenutno zapošljava sedam radnika.Otvorili smo nova radna mjesta i postoji potreba za dodatnim radnim mjestima.Uskoro će nam se javiti potreba za zapošljavanjem radnika u sezonskim poslovima.Osim toga potrebna nam je osoba građevinske struke na radnom mjestu voditelja tehničke službe, rekao je Vjekoslav Belajević, načelnik Općine Nijemci.

Prema riječima Vjekoslava Belajevića, načelnika Općine Nijemci nemjerljiv je značaj otvaranja komunalnog poduzeća za Općinu Nijemci.

-Glavna je tendencija da cijene komunalnih usluga budu povoljnije stanovništvu, od bilo koje druge opcije, a zasigurno ćemo svoj razvoj pokušati pratiti i kroz EU fondove.Uređene komunalne djelatnosti svakako predstavljaju jedan od temelja suvremenog načina života, rekao je Belajević.

 

Grad Otok ulaže u demografsku obnovu, program zapošljavanja i razvijanje turizma

OTOK-Na održanoj 37.sjednici Gradskog vijeća više točaka odnosilo se na potpore koje Grad Otok ide prema poduzetnicima, poljoprivrednim gospodarstvenicima, poticanju poduzetništva, projektima i razvijanju turizma.

-Svjesni smo situacije u kojoj su se našli poduzetnici,  ugostitelji, te smo išli sa programom mjera kako bi olakšali situaciju uzrokovanu koronavirusom. Kad govorimo o projektima koji su uspješno završeni, prije svega tu mislim  na završetak našeg vrtića, gdje smo uz otvaranje vrtića, otvorili i sedam novih radnih mjesta.Imamo puno više djece nego što smo imali ranije.U ovom trenutku imamo 97-oro djece, što će dovesti do proširenja prostorija vrtića, jer je 23 djece na čekanju. Demografska obnova je naš najveći cilj i projekt na kojem radimo, posebice tu mislim na novčane naknade za novorođene, gdje izdvajamo 5000 kuna za prvu bebu, 7.000 kuna za drugu bebu, te 10.000 kuna za treću bebu, rekao je Josip Šarić, otočki gradonačelnik.

Veliki projekt ''Vrata Spačvanskog bazena'' završen je u cjelosti, otvorenje objekta će biti za 1.svibanj, do 30.travnja se službeno mora završiti projekt.

-Svi planirani radovi na objektu su gotovi, izgrađena je prilazna cesta i s 1.svibnjem krećemo  u jedan lijep posao, razvijamo turizam na području Grada Otoka, kao i cijele Vukovarsko-srijemske županije. Sami projekt ''Vrata Spačvanskog bazena'', zasigurno je pokretač turizma u Vukovarsko-srijemskoj županije.Otvaramo jednu novu stranicu u turizmu na podučju naše županije.Za početak će se otvoriti 15 novih radnih mjesta, no ako bude potrebe u planu je i dodatnih pet radnih  mjesta.Na kraju bi se želio osvrnuti na projekt ''I ja želim raditi'' gdje smo u dva programa zaposlili 77 žena, dobili potporu preko 7,5 milijuna kuna.U ovom trenutku na području Grada Otoka i Komletinaca, skrbimo za 430 korisnika, te nema niti jedne osobe o kojoj Grad Otok ne skrbi, to je ona humana strana ovog projekta, rekao je Josip Šarić.

Prema riječima Berislava Vukovića, pročelnika za financije i gospodarstvo Grada Otoka, donesen je program potpora Grada Otoka u poduzetništvu, obrtništvu i poljoprivredi.

-Program se odnosi na trogodišnje razdoblje od 2021-2023. godine, a sadrži potpore u vrijednosti od 2 milijuna kuna.Prošli program je bio iskorišten u potpunosti, čak smo i premašili sredstva koja smo planirali, tako da smo rebalansom povećali sredstva.Izdvojio bih program zapošljavanja, sufinaciranje plaća novozaposlenih osoba. Za svakog novog zaposlenog djelatnika koji je zaposlen na OPG-u, obrtništvu, Grad Otok je sufinacirao njegovu netto plaću u iznosu minimalno 4000 kuna kroz prvu godinu, kroz drugu godinu 2000 kuna,te kroz treću godinu tisuću kunu za osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, dok su visokoobrazovani imali veće potpore.Program zapošljavanja je prepozant na području Grada Otoka, imamo dosta upita naših poduzetnika koji bi zapošljavali nove djelatnike.Osim toga imali smo potpore mladim poduzetnicima,  gdje smo davali potpore minimalno do 25.000 kuna odnosno 50 posto njihovih troškova, rekao je Vuković.

Grad Otok se u sektoru poljoprivrede okrenuo sufinaciranju onih programa i mjera koje za cilj imaju staranje novih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pomoći stočarima i pčelarima, povrtlarstva, voćarstva, cvjećarstva.

 

 

Općina Lovas uz već postojeći Pakirni centar za jaja uskoro dobiva i Centar za orašaste plodove

 

LOVAS- Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu dr.sc.Darja Sokolić sa suradnicima  posjetila je Pakirni centar u Lovasu, Centar poslovnih kompetencija sinergije poloprivrede i turizma, te održala radni sastanak s predstavnicima Općine Lovas, Razvojne agencije TINTL, Centra kompetencija d.o.o Vinkovci, Agro-klastera d.o.o.

 -Održali smo sastanak na temu projekta u poljoprivredi, odnosno međusobne suradnje.Naši projekti uvelike pomažu poljoprivrednim proizvođačima, nedavno smo otvorili Pakirni centar za jaja, a u bliskoj budućnosti planiramo otvoriti Centar za orašaste plodove gdje namjeravmo postaviti jednu liniju koja će biti od pomoći proizvođačima orašastih plodova.U  pripremi je projekt prekogranične suradnje sa Srbijom gdje je partner Grad Ilok, rekla je Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

 Prema riječima Mladena Markešića, ravnatelja Razvojne agencije TINTL, cilj  Centra poslovnih kompetncija sinergije poljoprivrede i turizma je da služi kako poljoprivrednicima, tako i ostalim prozvođačima u povlačenju sredstava Europske unije.

-Na ovom radnom sastanku govorilo se mogućnosti daljnje suradnje s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.Imamo veliku zainteresiranost za Centar,  a sami proizvođači i poljoprivrdnici se sve više moraju okretati, usmjeravati prema dodanim vrijednostima, razvoju novih proizvoda, jer jedino tako mogu opstati na tržištu, rekao je Markešić.

 Lidija Maurović Košćak, savjetnica ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu istaknula je kako su obišli farmu u Soljanima, te Pakirni centar i Centar kompetencija u Lovasu, te si više nego zadovojni viđenim, a ponudili su stručnu pomoć.

-Mi kao agencija možemo ponuditi stručnu pomoć, odnosno održati savjetovanje za proizvođače od tla, zaštite bilja, stočarstva do drugih grana poljoprivrede. Na radnom sastanku upoznali smo se sa svim projektima Općine Lovas, te vidjeli koje si oblici pomoći od strane naše Agencije, rekla je Maurović-Košćak.

 

Erika Vincetić nova predsjednica Savjeta mladih Općine Andrijaševci

ANDRIJAŠEVCI- Nakon tri godine oformljen je novi saziv Savjeta mladih Općine Andrijaševci sa  nekoliko starih, ali i nekoliko novih, mladih i perspektivnih članova.

Novi saziv također broji deset članova, a to su: Erika Vincetić, Lea Levaković, Josipa Jurković, Petra Dasović, Ante Tustanovski, Ena Bičanić, Fran Dekanić, Jasmin Sakoman, Ivan Vendl i Nikola Tustanovski. 

Na samom početku sjednice biralo se vodstvo novog saziva gdje su jednoglasno izabrani: 

- za predsjednicu: Erika Vincetić

- za zamjenicu predsjednice: Lea Levaković

- za zapisničara: Josipa Jurković 

U nastavku sjednice raspravljalo se o novim planovima, mogućnostima i idejama kojih ne manjka. Kao i prethodnih godina trudit će se organizirati zanimljive, edukativne i moderne aktivnosti. 

 

Vinkovčanka Mirela Blažević sudjeluje na velikoj međunarodnoj izložbi "Women about women"

SAMOBOR-U utorak 9. ožujka 2021. u 18 sati održat će se službeno otvorenje međunarodne grupne izložbe "Women about women" (Žene o ženama) u sklopu međunarodnog umjetničkog projekta "Rise of women in culture in Western Balkan" (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu) u Galeriji Prica u Samoboru putem video prijenosa uživo na Facebook i Youtube stranici projekta. 

Međunarodna grupna izložba "Women about women" (Žene o ženama) dio je međunarodnog umjetničkog projekta "Rise of women in culture in Western Balkan" (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu). Prema konceptu idejne začetnice projekta kustosice Biljane Jotić izložba okuplja pet kustosica iz pet zemalja koje su odabrale po pet umjetnica iz svoje zemlje, a svaka umjetnica je zastupljena s jednim radom na izložbi. Kustosice i umjetnice dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije. 

U selekciji povjesničarke umjetnosti i nezavisne kustosice Sonje Švec Španjol na međunarodnoj izložbi sudjeluju hrvatske umjetnice Ivana Bajcer, Mirela Blažević (Vinkovci), Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak. Organizator ispred Hrvatske je Udruga Prizma, a koordinatorica projekta i kustosica je Sonja Švec Španjol.

Mirela Blažević rođena je 1993. u Vinkovcima.Nakon završene Gimnazije M.A.Reljković upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku. Diplomirala je 2018. godine na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i stekla akademski naziv magistra edukacije likovne kulture,

Na izložbi sudjeluju umjetnice iz Hrvatske u selekciji kustosice Sonje Švec Španjol: Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak; umjetnice iz Srbije u selekciji kustosice Biljane Jotić: Anđela Grabež, Gordana Belić, Leonora Vekić, Natalija Miladinović i Vesna Vesić; umjetnice iz Crne Gore u selekciji kustosice Nele Gligorović: Anka Gardašević, Gordana Kuč, Jovana Vujanović, Maja Šofranac i Milena Jovićević; umjetnice iz Sjeverne Makedonije u selekciji kustosice Shqipe Mehmeti: Ana Lazarevska, Hristina Zafirovska, Marija Miloševska, Tanja Balać i Shqipe Mehmeti; umjetnice iz Slovenije u selekciji kustosice Anamarije Stibilj Šajn: Anja Kranjc, Lona Verlich, Meta Šolar, Teja Tegelj i Urša Toman. 

Selektorica umjetnica iz Hrvatske i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ističe: "Međunarodni projekt i izložba "Women about women" okuplja 25 umjetnica iz pet zemalja i predstavlja jedinstven prostor unutar kojeg umjetnice iskreno i otvoreno progovaraju vlastitim umjetničkim jezikom, različitim izričajima i kroz različite medije objedinjene zajedničkom temom žene. Samostalne umjetnice i nezavisne kustosice blisko surađujući i djelujući u području kulture i umjetnosti često se suočavaju s istim predrasudama, problemima ili preprekama, a svaka ih rješava na svoj način ovisno o karakteru, temperamentu, okolnostima i mogućnostima. Takva povezanost, razumijevanje i iskustvo učinile su ovu suradnju poticajnom i bogatom, te lišenom ikakvih lažnih uvijanja i pakiranja u poželjne celofane. Bogatstvo, raznolikost, razumijevanje i otkrivanje međusobnih sličnosti i razlika i potencijala svih uključenih jedinki unutar projekta stvorilo je nevjerojatnu platformu različitosti oplemenjujući sve uključene kroz međusobnu razmjenu iskustava i mišljenja, a potom i kroz komunikaciju s publikom, gledateljima, medijima i zainteresiranim pojedincima. Riječ je o jedinstvenom međunarodnom projektu koji je posvećen uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti, a to čini kroz najiskreniji vid komunikacije – umjetnost."

Izložba je tijekom siječnja bila realizirana u Beogradu (Srbija), tijekom veljače u Podgorici (Crna Gora), od 9. do 28. ožujka posjetitelji će izložbu moći razgledati u Galeriji Prica u Samoboru, potom izložba putuje u Sloveniju (Ajdovščina) i Sjevernu Makedoniju (Skoplje).

Međunarodna izložba "Women about women" provodi se u okviru projekta "Rise of women in culture in Western Balkan", a organizacija izložbe sufinancirana je od strane Europske unije. Izložbu provode organizacije: Fenomena (partner lider) i BeoArt Contemporary iz Srbije, Udruga Prizma iz Hrvatske, nevladina organizacija SPES iz Crne Gore, Lokarjeva galerija iz Slovenije i udruženje SENSUS iz Sjeverne Makedonije. 

 

Međunarodna izložba “Women to Women” provodi se u okviru projekta Rise of women in culture in Western Balkan. Projekt je sufinancirala Europska unija. Sadržaj i stavovi izraženi tijekom izložbe isključiva su odgovornost Udruge Prizma i ne odražavaju nužno stajalište Europske unije.

 

 

Grad Vinkovci predstavio mjere pomoći ugostiteljima i novim poduzetnicima

VINKOVCI-U velikoj Gradskoj vijećnici, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić održao je konferenciju za medije kako bi predstavio dvije nove mjere, odnosno pomoć za ugostitelje i nove poduzetnike.

Grad Vinkovci pomoći će ugostiteljima i za tu je svrhu osigurano 800 tisuća kuna, a sredstva će biti podijeljena tako da će prijavitelji dobiti 2.000 kuna po zaposleniku. Isto tako, prošli tjedan je objavljen Javni poziv za Nove poduzetnike gdje je osigurano 200 tisuća kuna poduzetnicima koji ulaze prvi put u svijet poduzetništva, a na raspolaganje je po 5.000 kuna.

-Znamo koliko su naši ugostitelji imali problema u posljednje vrijeme, koliko su dugo bili zatvoreni. Odlučili smo im stoga pomoći i za tu je svrhu osigurano 800.000 kuna, a sredstva će bit podijeljena na način da će prijavitelji dobiti 2.000 kuna po zaposleniku. Ugostitelji su važan dio poduzetništva u našem gradu i svako radno mjesto koje o njima ovisi također je od neprocjenjive važnosti. Nadamo se zato kako će ova naša mjera bit dovoljna da do kraja prebrode ovu situaciju u kojoj su se našli mimo svoje volje'', istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

 

Grad Vinkovci  u planu ima i ukidanje gradskog poreza na potrošnju, s tim prijedlogom idu na Gradsko vijeće, dok bi ta odluka na snagu trebala stupiti s prvim danom sljedeće godine.Do sada je stopa poreza na potrošnju u Vinkovcima iznosila 3 posto i grad je iz istog godišnje uprihodovao oko 900.000 kuna.