Najave

Vijesti

Za ubojstva 75 osoba u Tovarniku još nitko nije odgovarao

TOVARNIK- Komemorativnim skupom ''Dan kada je Tovarnik plakao'' polaganjem vijenca i paljenje svijeća podno spomenika u centru Tovarnika, te na mjesnom groblju, obilježena je 23. godišnjica pokopa 48 žrtava bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u agresiji na Tovarnik 1991. godine. 

Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice bio je i tovarnički župnik Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine. 

Ruža Veselčić Šijaković, načelnica Općine Tovarnik istaknula da se u toj općini još traga za sudbinom pet osoba, tri iz Tovarnika i dvije iz Ilače, koji se i danas vode kao nestali. Nažalost, krivci za ove zločine do danas nisu odgovarali.

-Prošlo je skoro 30 godina od Domovinskog rata, Tovarnik je dao 75 ljudskih života za našu Domovinu, nažalost još tražimo pet osoba.Kako godine prolaze, sve je manje nade da ćemo ih pronaći.Želja nam je da ih pronađemo, da ih dostojno sahranimo, kako bi njihove obitelji imale gdje zapaliti svijeće.Kako su epidemiološke mjere, ove godine smo taj tužni dan za Tovarnik obilježili nešto skromije, rekla je načelnica Ruža Veselčić Šijaković.

Među onima koji su došli odati počast hrvatskim braniteljima bila je Janja Šarčević koja izgubila djevera.

-Svake godine na ovaj datum je jako emotivno, sjećanje me vraća na te teške dane.Pored djevera, moj svekar je bio zarobljen u logoru tri mjeseca u Srbiji.Moja svekrva je tu bila do 12 mjeseca i morala je nositi bijelu vrpcu na rukavu.Svaki dan su se morali javljati u školu.Bilo je jako teško, prisjeća se kroz suze Janja Šarčević.

Tijekom Domovinskog rata ukupno je stradalo 75 mještana Tovarnika koji su u rujnu 1991. okupirali JNA i četnici. Tada je počela kalvarija nevinih civila ovog mjesta. Srbi su protjerali više od 95 posto od 2.500 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo u Tovarniku. Srušili su ili oštetili više od 70 posto mjesnih kuća i gospodarskih zgrada. Ono malo Hrvata koje su ostavili živjeti na svojim ognjištima, većinom starce i žene, prisiljavali su da nose oznake na rukavu, bijele krpe kao znak predaje i pripadnosti hrvatskom narodu. Istim su znakom bile obilježene i njihove kuće.

Molitvu je predvodio tovarnički župnik Stjepan Vukovac, dok je himnu otpjevala Leona Doknješ.

 

 

Energetski obnovljena zgrada Arhiva u Vinkovcima

VINKOVCI - Energetska obnova zgrade Arhiva uspješno je privedena kraju te je održana završna konferencija projekta. Obnova je vrijedna nešto manje od dva milijuna kuna, a rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje od 84,45 posto godišnje te pridonijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za 75,98 posto. “Zamijenjeno je krovište, vanjska ovojnica, stolarija, novi je način grijanja, kao i LED rasvjeta, te sada imamo mnogo kvalitetnije uvjete za rad”, istaknuo je Domagoj Bubalo, voditelj projekta energetske obnove.

 Gradonačelnik Ivan Bosančić u pratnji Petra Eleza, ravnatelja Državnog arhiva u Vukovaru, i Domagoja Bubala obišao je novouređeni Arhiv te izrazio zadovoljstvo viđenim.

 

Marina Galinović iz Vinkovaca napisala najbolji vrtuljak poezije od 632 prijavljena rada

VINKOVCI-U organizaciji Udruge ''Mlada pera''  iz Čakovca održan je literarni natječaj ''Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju'' na  kojem 104 autora od 8 do 18 godina poslalo 632 svoja rada.

Na natječaju pojedinac je mogao poslati svoje pjesme, prozne tekstove ili oboje, koje će po završetku natječaja žiri pregledati i odabrati tri autora - jedan koji je pisao prozu, jedan poeziju i jedan koji je pisao oboje i financirat će izdavanje zajedničke knjige tih autora. 

Najbolji vrtuljak poezije i proze poslala je Magdalena Blagec iz Donje Stubice, najbolji vrtuljak proze poslala je Ana Fišer iz Osijeka, dok je najbolji vrtuljak poezije poslala Marina Galinović iz Vinkovaca.

Marina Galinović ide u  Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara u Vinkovcima za zanimanje medicinske sestre opće njege. Talent za pisanje otkrila je tek početkom prvog razreda srednje škole, zahvaljujući profesorici iz hrvatskog jezika Gordani Medić i zadatku koji joj je zadala gdje je napisala svoje prve pjesme: ''Vjerujem'' i ''Porajmos''.

-''Ja sam kroz svoje radove pokušala prenijeti emociju na čitatelja. Navesti ga da malo razmisli o životu. Inače volim pisati malo drugačije nego književnici koje su ljudi navikli čitati. Kada pročitate pjesmu prvi puta mislite da je to skroz obična pjesma o nekoj tamo djevojci sa savršenim slikama, ali kada ju pročitate još koji put shvatite da je suština pjesme nešto skroz drugačije.Ne mogu vam opisati taj osjećaj kada vidite da ste postigli nešto ovako veliko, a tek vam je 16 godina, kada vam najbolja prijateljica kaže da je zaplakala od sreće i ponosa. Sva ta podrška od obitelji, profesorice. Jednostavno neopisiv osjećaj'', rekla je Marina Galinović.

Sve tri odabrane autorice dobit će po 30 primjeraka njihove zajedničke knjige koju će ilustrirati Ika Tomljenović Vitez. Cijeli projekt sufinanciran je financijskim sredstvima Međimurske županije i brojnim donacijama građana.

Žiri je odlučio posebno još pohvaliti Ivonu Grginčić iz Barilovića, Doru Kovačević iz Bošnjaka i Petru Vinković iz Petrinje koje će dobiti priznanje Udruge Mlada pera.

 

Natječaj vrijedan 150 milijuna kuna za proizvođače povrća u plastenicima

ZAGREB-Objavljen je Natječaj za sufinanciranje ulaganja u proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru - plasteniku iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore za ovaj Natječaj iznosi 150 milijuna kuna, a prijave su moguće od 15. veljače do 30. travnja 2021. godine.

U sklopu Natječaja za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ – provedba tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ prihvatljiva su ulaganja u izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje plastenika koja će doprinijeti boljem upravljanju vodama, uključujući upravljanje gnojivima i pesticidima, boljem upravljanju tlom te povećanju učinkovitosti u korištenju voda i energije u poljoprivredi i preradi hrane.

Najviši iznos javne potpore po projektu iznosit će 150 tisuća eura, uz napomenu da će se intenzitet javne potpore od 50% po projektu moći uvećati za dodatnih 20%, do najviše 70%, u slučajevima kada ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, kada se ulaganje provodi u područjima sa ograničenjima ili u slučaju zajedničkog projekta. Svrha Natječaja je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru povrća u zaštićenim prostorima - plastenicima.

Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 15. veljače 2021. godine od 12:00 sati do 30. travnja 2021. godine do 12:00 sati, a potrebne obrasce možete pronaći na stranici Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

 

 

Tvrtka Boso darivala Antoniju Grafina prvu bebu rođenu u OŽB Vinkovci

VINKOVCI - Predstavnici tvrtke Boso posjetili su prvu bebu rođenu u Vinkovcima kako bi je darivali. U  Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, prvog dana Nove godine u 20 sati i 21 minutu , Kornelija Grafina iz Vinkovaca rodila je djevojčicu Antoniju tešku 3420 grama i dugačku 50 centimetara. Antonija je treće dijete u obitelji Grafina.

Tomislava Skender  i Tanja Dujić iz tvrtke Boso posjetili su Korneliju Grafina majku djevojčice Antonije. Ovo je 16. godina zaredom da tvrtka Boso daruje prvu bebu rođenu u Vinkovcima poklon bonom 5.000 kuna, Violet pelenama i vlažnim maramicama te poklon košarom puno slatkih iznenađenja.

 

 

 

Zahvalnice policijskim i državnim službenicima PU vukovarsko-srijemske

 

VINKOVCI-Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske, mr.sc. Fabijan Kapular, sukladno Pravilniku o vrstama nagrada, medalja , priznanja i zahvalnica Ministarstva unutarnjih poslova  („NN“ broj:16/2017) je 24. prosinca prigodno zahvalio nagrađenim policijskim službenicima i državnim službenicima ove policijske uprave.

U sjedištu Policijske uprave u Vinkovcima, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera,  Načelnik policijske uprave je nagrađenim policijskim službenicima i državnim službenicima uručio medalje odnosno zahvalnice koje su im dodijeljene u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Dana policije.   

Posebno su ponosni jer su nihovi policijski službenici Blaž Jakšić i Vitomir Penava iz Postaje granične policije Tovarnik, zbog izuzetnog pothvata u policijskom postupanju  kojom prilikom su svojim djelovanjem pokazali humanost i profesionalizam u postupanju prema ranjivoj skupini, migrantima i trudnici  u životno ugrožavajućem stanju, i zbog čega su policijski službenici nagrađeni medaljom. Već prigodom Dana policije 2020. godine Ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović je već ovim hrabrim i profesionalnim činom nagradio istaknute policijske službenike, a u današnjoj zgodi, 24. prosinca 2020. godine, Načelnik PU vukovarsko-srijemske je na prigodan način uručio medalje. 

Nadalje, zahvalnicom za kontinuirani, višegodišnji doprinos na unapređenju rada i ugleda Ministarstva i iznimne radne rezultate ostvarene tijekom provođenja niza kriminalističkih istraživanja i suzbijanja složenog kriminaliteta, nagrađeni su policijski službenici Policijske postaje u Vinkovicma s Ispostavom Markušica.

Stoga u ovoj prigodi ističemo zahvalnicom naše vrsne policijske istražitelje i to policijsku službenicu Anitu Petrušić te policijske službenike Ivan Kopčić, Danijel Klen, Ivan Mrvičin i Domagoj Joskić.

Osim svih navedenih nagrađene su i državne službenice Odjela za upravne poslove, državljanstvo i statusna pitanja stranaca, Ljerka Sabo i  Vrgilija Bekavac, kojima je Načelnik PU vukovarsko-srijemske uručio zahvalnice za iznimne i profesionalne rezultate u njihovom radu.

Foto: PU Vukovarsko-srijemska

 

 

Grad Otok s puno optimizma ulazi u 2021. godinu

OTOK-Kako se bliži kraj godine, otočki gradonačelnik Josip Šarić još jednom je istaknuo najvažnije projekte u ovoj godini, te najavio što građane Otoka očekuje sljedeće godine. 

-Unatoč problemima s koronavurusom, možemo reći da godinu završavamo vrlo uspješno, sa proračunom od 50 milijuna kuna.U ovoj godini smo završili i otvorili novoobnovljeni Dječji vrtić ''Pupoljak'' u Otoku, u završnoj fazi je izgradnja Bioekološkog centra na Virovima,  sredinom prvog mjeseca će biti tehnički pregled, dok se otvorenje očekuje na proljeće.Uz vrtić koji je bio 7 milijuna  kuna, 25 milijuna kuna bespovratnh sredstava koji smo dobili iz Europskih fondova  stvorili smo jedan dobar turistički proizvod.Ovogodišnji proračun je 50 mlijuna kuna, za sljedeću godinu je manji jer su projekti završeni.Još jedan od naših velikih projekata koji je u realizaciji, odnosi se na Aglomeraciju.Izgraditi ćemo 26 kilometara nove mreže u svim ulicama u Otoku i Komletincima, do početka svibnja 2021. godine i dobiti ćemo 1440 besplatanih priključaka, rekao je Josip Šarić, otočki gradonačelnik.

Svake godine Grad Otok puno ulaže u infrastrukturu, a ima i viziju kako zadržati obitelji u Otoku, te je otočki gradonačelnik Josip Šarić izdvojio četiri velika projekta:

-Sljedeće godine u planu je izgradnja rekreacijskog parka na Ciglani u Otoku koja je sada u vlasništvu Grada Otoka, drugi veliki projekt je ''Virovi 2'' gdje želimo naše sadržaje koje smo izgradili,  dopuniti sa Čistinama, Adrenalinskim parkom, Poučne staze i svi oni sadržaji koji su nam bitni uz izgradnju jednog objekta za naše udruge.Treći veliki projekt je izgradnja Doma kulture u Komletincima za koji imamo ishođenu građevinsku dozvolu, te na kraju četvrti veliki projekt je Tradicijska kuća u Komletincima, gdje smo u završnoj fazi što se tiče projektiranja, rekao je Šarić.

 

Među točkama Dnevnog reda održane sjednice Gradskog vijeća Grada Otoka, našla se i točka Prijedlog  Odluke o prodaji  nekretnina Bjelinu d.o.o. Otok.

-Raduje nas činjenica da prodajemo šest hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni, tvrtki Bjelin d.o.o  Otok.Oni se šire i planiraju zaposliti novih 50 ljudi, to je iznimno važno, rekao je Šarić.

Prema riječima otočkog gradonačelnika Josipa Šarića, sljedeća godina će biti itekako intenzivna godina.

-Pored četiri spomenuta velika projekta za sljedeću godinu, u planu je još jedan veliki projekt,  izgradnja nove ulice u Otoku između ulica Braće Radića, Vladimira Nazora i  ulice Gradinci.Jedna nova ulica, jedno novo naselje, ponajprije za mlade obitelji.Želimo i na taj način motivirati mlade ljude da ostanu živjeti u Otoku, istaknuo je Šarić.

Berislav Vuković, pročelnik za financije Grada Otoka predstavio je treći rebalans proračuna kojim se usklađuju sve one stavke koje su bile realizirane tjekom godine.

-Godina  je bila dosta financijski izazovna, svi smo osjetili utjecaj pandemije koronavirusa.Na zadnjem rebalansu proračun je bio 54,5 milijuna kuna,  a sada je 50 milijuna i 800 tisuća kuna.Smanjio se za nekih četiri milijuna kuna, a to se uglavnom odnosi na ne završene projekte.Treba napomenuti da u ovoj 2020. godini iako smo imali smanjene svojih izvornih prihoda, nismo smanjili nikakve potpore građanima, udrugama, socijalnim i ugroženim skupinama, te poduzetnicima, rekao je Vuković,