Najave

Vijesti

Radovi na novoj Knjižnici idu svojim tijekom

VINKOVCI-U tijeku su dugoočekivani radovi na gradnji Gradske knjižnice i čitaonice, velike, suvremene, funkcionalne zgrade, posebne po vizualnom identitetu.

Gradnja je počela u veljači ove godine, a radovi na tom objektu vrijednom 47,6 milijuna kuna, unatoč u mnogočemu neizvjesnoj godini, ne jenjavaju. Za to su zadužene vinkovačke tvrtke Watmont i Suhomont i, kako nam je pojasnio predstavnik izvođača radova Igor Jozanović, sve ide prema planu. Loše vremenske prilike u studenome ostavile su manje posljedice, no uspjelo se krenuti u novu fazu radova, a to je betonaža stropnih ploča.

- Počeli smo s betonažom stropne ploče prizemlja, a poslije toga ostale su još dvije etaže. Planirali smo do kraja godine staviti posljednju ploču krovišta, ali nećemo uspjeti zbog vremenskih uvjeta, pa će ova faza biti završena do kraja prvog mjeseca 2021. Nakon toga krećemo prema fasadi i unutarnjim radovima, koji obuhvaćaju električnu energiju, grijanje, tehnologiju i ostalo - pojasnio je Igor Jozanović, dodavši kako su, unatoč lošem vremenu, zadovoljni dinamikom izvođenja radova.

Radovi na betonaži stropnih ploča stoje oko deset milijuna kuna. Gradilište je obišla i ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić te istaknula kako će knjižnica biti novo okupljalište svih generacija, i samih korisnika i ostalih građana Vinkovaca. 

 

HEP opskrba Vinkovci donirao Centar za rehabilitaciju ''Mala Terezija''

VINKOVCI-Djelatnici HEP opskrbe Vinkovci, Ivan Raguž i Snježana Nađ uručili su poklon vrećice s promotivnim materijalima te vrijednu novčanu donaciju Centru za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci. Ispred Centra donaciju je preuzela ravnateljica Janja Mišić-Rudelić.

Centar za rehabilitaciju „Mala Terezija“ skrbi o osobama s intelektualnim poteškoćama i pruža usluge smještaja, organiziranog stanovanja, boravka, rane intervencije i psihosocijalne podrške, za ukupno 200 korisnika.

Svakodnevno nastojimo naše korisnike uključiti u aktivnosti u zajednici radi inkluzije i integracije, što je otežano tijekom epidemije Covid19. Budući da su korisnici osjetljivog zdravstvenog stanja, visokorizični i imunokomprimitirani potrebno je poduzeti sve potrebne mjere radi očuvanja zdravlja svih korisnika. U tu svrhu, uz vašu vrijednu donaciju u ovo predblagdansko vrijeme, planiramo nabavu uređaja za dezinfekciju prostora, zraka i opreme, a koji doprinose sprečavanju širenja virusa. Jako smo sretni da u ovim izrazito izazovnim vremenima donacijom možemo barem malo olakšati svakodnevne napore u osiguranju što ugodnijeg i kvalitetnijeg života korisnika CZR „Mala Terezija“.

U ime korisnika i djelatnika CZR „Mala Terezija“ srdačno se zahvaljujemo na donaciji HEP opskrbi Vinkovci.

Uručeno devet lovnogospodarskih osnova za lovačka društva

VINKOVCI- Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić uručio je devet lovnogospodarskih osnova koje su do sada odobrene od strane Vukovarsko-srijemske županije. 

Nakon podnesenih zahtjeva za odobrenjem od strane lovoovlaštenika, pokrenut je ispitni postupak prihvatljivosti istih. Obavljene su sve radnje koje su uključivale i terenske provjere, te je Povjerenstvo za odobrenje  lovnogospodarskih  osnova koje je imenovao župan za svako lovište, dalo županu prijedlog za odobrenje takve zakonski usklađene osnove, na koje su ishođeni uvjeti zaštite prirode, a kojima će lovoovlaštenici gospodariti lovištima slijedećih 10 godina.

-''Lovnogospodarske osnove su temeljni akt ili dokument kojima se regulira gospodarenje divljači, a koje su prošle cijelokupni strogi postupak odobravanja: od zaprimanja do pregleda i terenskog ispitivanja.Na predložene osnove su također ishođena rješenja o uvjetima zaštite prirode od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, rekao je Krunoslav Buhač, zamjenik Upravnog odjela za poljoprivredu  Vukovarsko-srijemske županije.

Prema riječima Tomislava Martinovića, stručne osobe Lovačkog društva ''Srndać'' Ilok ovo su  dokumenti koji se odnose na gospodarenje divljači koja obitavaju u lovištima. 

-To znači da svi moraju poštivati zakonske i podzakonske propise o lovstvu, a sve sukladno odobrenim osnovama. U tom postupku moraju se poštivati smjernice gospodarenja za preostali matični fond divljači. Smjernice za gospodarenje koje je propisala Županija moraju se poštovati, kako se ne bi narušio matični fond divljači.", rekao je Martinović.

Lovnogospodarske osnove  su uručene lovačkim društvima: "Sokol" Nuštar, "Fazan" Lipovac, "Fazan" Negoslavci, "Lovac" Markušica, "Fazan" Orolik, "Srndać" Ilok, "Jelen" Mirkovci, "Borinci" Jarmina i "Jelen" Ostrovo.

 

 

 

Nagrada za životno djelo Vukovarsko-srijemske županije profesorima Josipu Petrinoviću i Stipi Tomiću

VUKOVAR-Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru i svečanom sjednicom županijske Skupštine, na kojoj su zaslužnima dodijeljene županijske nagrade i priznanja, u Vukovaru je danas obilježen Dan Vukovarsko - srijemske županije.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je svim građanima Vukovarsko-srijemske županije Dan županije i blagdan nebeskog zaštitnika Sv. Martina rekavši kako je ovo područje jedno od najteže pogođenih stradanjima u Domovinskom ratu te da postoji mnogo rana koje tek trebaju zacijeliti. 

-''Samo zajedničkim snagama možemo voditi ovaj prekrasan i bogat hrvatski kraj do ostvarenja njegovog punog potencijala, a za to je potrebna međusobna suradnja, inovativnost te ljubav i želja da se vlastitim radom oplemeni rodni kraj.Vukovarsko-srijemska županija i dalje ostati u fokusu Vlade RH, koja će učiniti sve kako bi nastavila s razvojem gospodarstva te prije svega ojačala poljoprivredu i stvorila uvjete za nova radna mjesta kako bi ovaj kraj mogao prosperirati i time zadržati mlade na ovom području. Po prvi puta su osigurana sredstva i nova pretpostavka u vidu 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je od iznimnog značaja za Slavoniju i za politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj'', rekao je Banožić

 

Izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikola Mažar u svojem obraćanju naveo je projekte koje je Vlada RH započela i realizirala u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istaknuo je kako se nalazimo u vremenu punom izazova zbog koronavirusa te kako stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije ne treba posebno objašnjavati što znači nositi se sa krizom i izazovima. „Naše obitelji podnijele su puno veću žrtvu u Domovinskom ratu i stoga kao malo tko u Hrvatskoj znamo cijeniti i slobodu i zdravlje. Odgovornim ponašanjem danas cijenimo one koji su tada položili svoje živote“ rekao je Mažar.

 

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekata u posljednjih godinu dana, istaknuvši posebno Vladu RH koja je imala razumijevanja i stvorila uvjete za realizaciju projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“. „Ako se bude realiziralo ono što smo ugovorili, učinit ćemo veliku stvar. Siguran sam da ćemo to i uspjeti i siguran sam u daljnju suradnju s Vladom RH, a imam i veliko povjerenje u našeg ministra Maria Banožića“ rekao je župan te pozvao građane da što je više moguće Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježe kod svojih kuća uz svijeću i molitvu za hrvatske branitelje, kako bi se spriječilo širenje epidemije i sačuvali životi.

 

Čestitavši Dan Županije i dobitnicima priznanja Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković naglasio je kako nam uzor u ovim zahtjevnim vremenima uzrokovanim globalnom pandemijom treba biti grad Vukovar i njegovi stanovnici koji su unatoč strahotama u Domovinskom ratu smogli snage i nadišli sve mračne dane, te dodao da se upravo zbog njih vrijedi boriti za uspješnu i sretnu Hrvatsku s jednakim prilikama za sve.

 

Na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja Vukovarsko-srijemske županije pojedincima, ustanovama i tvrtkama koje su se istaknule svojim radom i djelovanjem na dobrobit naše županije, u Hrvatskom domu u Vukovaru, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, župan Božo Galić, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković uručili su sljedeće nagrade: 

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

1. JOSIPU PETRINOVIĆU - JOKI, prof.

- za izvanredna postignuća i doprinos u području tjelesne i zdravstvene kulture te sporta 

2. STIPI TOMIĆU, prof.

- za izvanredna postignuća i doprinos u području obrazovanja, sporta i razvoja lokalne samouprave

NAGRADA

1. mr. sc. LJUBICI GLIGOREVIĆ, etnologinja i muzejska savjetnica

- za izuzetna ostvarenja u području znanosti i kulture

2. STJEPANU SERTIĆU, prof.

- za izuzetna ostvarenja u području tjelesne kulture i razvoja sporta

3. ZDENKU REČIĆU, dipl. ing.

- za izuzetna ostvarenja u području kulture

4. MARKU SABLJAKOVIĆU, mag. educ. croat.

- za izuzetna ostvarenja u području kulture

POVELJA

1. DI SPAČVA d.d. Vinkovci

- za doprinos gospodarskom razvoju 

2. MISTRAL d.o.o. Vukovar

- za doprinos gospodarskom razvoju

3. RURIS d.o.o. Županja

- za doprinos gospodarskom razvoju 

4. AGRO-TOVARNIK d.o.o. Tovarnik

- za doprinos gospodarskom razvoju 

5. Udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „GOLUBICA“ Vukovar

- povodom obilježavanja 50 godina uspješnog rada 

6. Dječjem vrtiću ZLATOKOSA Borovo

- za izuzetna ostvarenja u području odgoja i obrazovanja

7. Nakladničkoj kući PRIVLAČICA d.o.o. Vinkovci

- povodom obilježavanja 40 godina uspješnog rada

8. IVICI ORŠOLIĆU iz Županje

- za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijske kulture i humanitarni rad

 

Uskoro jedinstveno osiguranje za štete od divljači koje će uključiti i poljoprivredne usjeve

foto: Ilustracija

ZAGREB-Lovstvo je multidisciplinarno područje u kojoj stručnim radom treba uskladiti odnose i interese na relaciji stanište – divljač – čovjek. Jedan od nezaobilaznih negativnih čimbenika lovnog gospodarenja su štete od divljači, jer ona svojim obitavanjem, potrebama za hranom, dnevnom ili sezonskom migracijom, utječe na stanište, floru i faunu, što u određenom trenutku kada taj utjecaj prijeđe u neprihvatljiv, predstavlja problem i očituje se kao šteta.

Kod praćenja šteta od divljači, dosadašnja iskustva ukazuju na niz poteškoća oko utvrđivanja, praćenja i evidencije šteta, a također i kod pronalaženja optimalnih rješenja za sprječavanje ili nadoknadu nastale štete. Zbog porasta broja motornih vozila i sve veću mrežu prometnica, štete od divljači su u značajnom porastu, a isto tako utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište se mijenja i smanjuje pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima i hranu nalazi na poljoprivrednim poljima.

Kako bi se taj izuzetno veliki teret ublažio, unazad tri godine Ministarstvo poljoprivrede iz Državnog proračuna financira policu osiguranja u ukupnom iznosu od 52,7 milijuna kn samo za štete u prometu. I sada, po prvi puta u Hrvatskoj, Ministarstvo je pristupilo primjeni optimalnog modela koji uključuje i štete na poljoprivredi, a ukupna procijenjena vrijednost je 60 milijuna kn godišnje i potpuno se financira iz državnog proračuna. Ovim modelom će se omogućiti ravnopravni uvjeti za sve sudionike te sačuvati poljoprivredna proizvodnja koja trpi štete od divljači, ali istovremeno omogućiti nesmetano obavljanje lova.

Predmet novog osiguranja je odgovornost osiguranika za štetu od divljači zbog smrti, ozljede tijela ili narušavanja zdravlja te oštećenja ili uništenja stvari treće osobe (uključujući štetu na motornom, priključnom ili željezničkom vozilu) te štete koju divljač prouzroči na poljoprivrednim kulturama i koja nastane uslijed naleta motornog, priključnog ili željezničkog vozila na divljač ili uslijed naleta divljači na motorno, priključno ili željezničko vozilo. Trećom osobom se smatra oštećena osoba, kao i članovi i djelatnici osiguranika te članovi njihovih obitelji. Osiguranici će biti svi davatelji prava lova i lovoovlaštenici u RH prema Središnjoj lovnoj evidenciji na dan zaključenja ugovora o javnoj nabavi.

Za vrijeme trajanja prethodnog savjetovanja, zainteresirani gospodarski subjekti svoje komentare, prijedloge i mišljenja mogu dostaviti elektroničkim sredstvima komunikacije putem EOJN RH zaključno do 12. studenog 2020.

29. obljetnica pogibije pripadnika SJP ''Rode''

JARMINA-Kod spomen obilježja poginulim policijskim službenicima SJP PU varaždinske „Roda“ na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu, danas je svečanim programom obilježena 29. obljetnica stradavanja policajaca i pokušaja proboja prema okupiranom Vukovaru.

U jesen 1991.godine policajci tadašnje PU Varaždin  u čijem sastavu je bila i sadašnja PU Međimurska redovito su uključivani na ispomoć PU Vukovar. Kad su okupatorske snage JNA i četnika potpuno srušile Vukovar  donijeta je zapovijed da se Specijalna jedinica Policije PU Varaždin ojačana jednim vodom policajaca PU priključi snagama koji će izvršiti progon prema Vukovaru. Jedinica se početkom studenog uputila u smjeru Vinkovaca gdje je stavljena pod zapovjedništvo operativne skupine Vukovar-Vinkovci-Županja  na čijem čelu je bio Mile Dedaković-Jastreb. Idućih dana su prikupljali podatke i izviđali teren oko sela Karađićeva preko kojega je trebalo izvršiti proboj prema Vukovaru. Napad je bio temeljit i dobro isplaniran i sve je ukazivalo da će zadaća biti brzo obavljena. Nažalost dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. Doznavši za namjere proboja, neprijatelj je višestruko pojačao svoju obranu. U jutarnjim satima 9.studenog jedinica je počela s napadom i doživjela veliki šok. Neprijatelj je po njihovim položajima otvorio vatru iz svih raspoloživih sredstava. U takvoj neravnopravnoj borbi jedinica je ipak uspjela zauzeti pola sela Karađićeva. U toj herojskoj borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske svoje živote na oltar Domovine položilo je pet djelatnika SJP ''Rode'', Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac, Mladen Kasun i Vlado Štampar, 28 djelatnika je teže ili lakše ranjeno, a Slavko Štrlek je završio u zarobljeništvu odakle je pušten nakon sedam mjeseci provedenih u logoru.

-U akciji sam ranjen, četiri dana sam ležao i doma su me već proglasili mrtvim, ipak, pronašli su me neprijatelji i odveli u logor u Sremskoj Mitrovici gdje sam proveo 203 dana. Na moju inicijativu, nakon mirne reintegracije, 1998. godine pronašli smo moje poginule suborce jer sam po sjećanju točno nacrtao gdje su ležali, rekao je Slavko Štrlek.

Prema riječima Steve Culeja, predsjednika Udruge specijalne policije Domovinskog rata “Krpelj” Vinkovci i dopredsjednika Udruge specijalne policije, te izaslanika ministra hrvatskih branitelja bila je to još jedna u nizu neuspjelih akcija proboja prema Vukovaru u kojoj su živote izgubili mladi ljudi.

-Sjećamo se  s pijetetom, s dužnim štovanjem svih onih koji su položili svoje živote. Činjenica je isto tako, da toliko je tajna operacija bila,  da čak i mi koji smo lokalni pripadnici Specijalne policije nismo znali do samog početka te neuspješne akcije.Iako neuspješna iz razloga što nismo uspjeli u onome što je bilo zamišljeno, ova akcija bila je uspješna u smislu sprječavanja daljnjih napada velikosrpskog agresora na Jarminu i naš kraj”, rekao je Culej. 

Program je započeo u 11:00 sati u kojem su izaslanstva obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika, Ministarstva unutarnjih poslova, Udruge SJP „Roda“, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Jarmina te kolege stradalih policajaca položili vijence i zapalili svijeće. U 12:00 sati u župnoj crkvi sv. Vendeline u Jarmini služena je sveta misa u spomen na poginule i nestale policajce u ovoj akciji.

 

 

Razvojni projekti zalog za budućnost u Otoku

 

OTOK-Na održanoj 33.sjednici Gradskog vijeća jedna od točaka bila je izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, a kako je istaknuto, prihod je nešto više od 18 milijuna kuna, dok je rashod u visini 16,5 milijuna kuna.

Prema riječima  Josipa Šarića, gradonačelnika Grada Otoka, puno je projekata uspješno završeno, a neki su još u tijeku, prije svega tu se misli na projekt ''Vrata Spačvanskog bazena'' na Virovima, koji je u završnoj fazi, a planirano otvorenje očekuje su mjesecu travnju sljedeće godine.

-Kad govorimo o uspješno završenim projektima tu je Poduzetnički inkubator, Dječji vrtić 'Pupoljak''.Ono što posebno raduje, imamo veliki broj djece nego prije u našem vrtiću.Projekt koji je u realizaciji ''Vrata Spačvanskog bazena'' je u završnoj fazi, kao i naš najveći projekt ''Aglomeracija'' u finacijskom smislu.Svaka obitelj će dobiti priključak, tu se radi o 1440 priključaka, 26 kilometara nove kanalizacijske mreže.Predložio sam da se za potrebe klubova, udruga i društava, nabavi jedno vozilo, rekao je Šarić.

 

Proračun Grada Otoka je odraz stanja u gradu, prošlogodišnji  proračun bio je iznimno visok 71 milijun, a ove godine je nešto manji 40 milijuna.

-Ono što je važno reći, mi pripremamo nove velike projekte i što je moguće više iskoristiti sredstva EU i izgraditi one projekte koji su u planu. Prvenstveno mislim na projekt ''Virovi 2'',  ''Ciglana'' koja je u našem vlasništvu i tradicijska kuća u Komletincima. Sve su to razvojni projekti koji se mogu financirati sredstvima EU,  a mi smo u dosadašnjem radu pokazali da naša Otočka razvojna agencija dobro priprema projekte, rekao je Šarić.

Prema riječima Berislava Vukovića, pročelnika za financije, imali su višak prihoda u odnosu na rashode,  no treba naglasiti da su to prihodi koji se odnose  na ona sredstva koja dolaze iz fondova Europske unije. 

-Mi smo prošle godine plaćali projekte svojim sredstvima, te su se oni kroz povrate vratili na početku  ove godine.Kroz pandemiju imali smo i smanjene naših izvornih prihoda u visini 20 posto, što je značajno remetilo neke druge projekte.Kad pogledamo polovicu godine, možemo reći da smo zadovoljni,jer smo uspjeli amortizirati manjak prihoda koji je nastao zbog smanjenja poreznih prihoda.Vijećnici su se odrekli svojih naknada, umanjene su plaće u Gradskoj upravi, tako da smo sva ta sredstva usmjerili prema našim poduzetnicima i građanima, kako bi im olakšali u vrijeme koronavirusa, rekao je Berislav Vuković, pročelnik za financije.

Marija Čolaković, direktorica Otočke razvojne agencije istaknula je da je projekt ''Vrata Spačvanskog bazena'' došao skoro do kraja.

-Objekt je gotov, ličilački radovi su pri kraju, oprema objekta dolazi sredinom studenog.Sada  nam predstoji instaliranje opreme i rješavanje administrativnih poslova.U travnju smo planirali otvorenje i početak rada Bioekološko-edukativnog centra, te očekujemo prve posjetitelje, rekla je Čolaković.