Najave

Vijesti

Aglomeracija ide prema planu u Općini Andrijaševci

ROKOVCI-Na cijelom projektnom području odvijaju se intenzivni radovi u sklopu EU sufinanciranog projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“. Radovi se odvijaju na području dva grada i četiri općine odnosno u ukupno 11 naselja (Vinkovci, Mirkovci, Andrijaševci, Rokovci, Otok, Komletinci, Privlaka, Ivankovo, Retkovci, Cerna i Šiškovci), a u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji (VVK) zadovoljni su dinamikom izvođenja radova. Naime, do četvrtka, 29. listopada, izgrađeno je 100,3 km mreže i 7306 izvoda za priključak. 

Kako bi se uvjerili u stanje na terenu u Općini Andrijaševci, dijelu aglomeracije Vinkovci koja uz Vinkovce obuhvaća i Mirkovce, Andrijaševce i Rokovce, radove u Rokovcima u petak, 30. listopada, obišli su načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Ivan Rimac, voditelj Službe investicije i razvoj VVK Dalibor Pavić i novinari. Na području ove općine projektom je predviđeno puštanje u rad 14,3 km sekundarne mreže i 7,3 km transportnih cjevovoda (ukupno 21,6 km), 10 novih crpnih stanica i 1198 izvedbi priključnih okana. Do sada je izvedeno 19,1 km mreže (gravitacijskih i tlačnih cjevovoda), 878 izvoda za priključak i svih 10 crpnih stanica.  Radovi u Općini Andrijaševci dobro napreduju i pri kraju su te će po njihovom završetku Rokovci i Andrijaševci tlačnim cjevovodom biti spojeni na Genscherovu ulicu kod Pevexa iu Vinkovcima kako bi se otpadne vode iz tih naselja mogle distribuirati na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Jošine. Spajanje se očekuje u narednim mjesecima, tj. početkom sljedeće godine. 

„Radovi se odvijaju punim kapacitetom i trenutna situacija s koronavirusom nije usporila radove tako da za sada nemamo problema u provedbi projekta kako u ovoj općini tako ni na cijelom projektnom području. Mogu reći da je do sada realizirano 215 milijuna kuna od 384 koliko je ukupna vrijednost projekta i na ovaj način, istim tempom, ukoliko nam to dozvoli situacija, trebamo nastaviti i u budućnosti“, kaže direktor VVK Ivan Rimac. 

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ provodi se na području gradova Vinkovci i Otok te općina Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Privlaka. Vrijedan je 384 milijuna kuna, a sa 70,8 posto financira se sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ostatak su sredstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike (11,7 posto), Hrvatskih voda (11,7 posto) i jedinica lokalne samouprave (5,8 posto). 

Projektom je planirana izgradnja i rekonstrukcija sustava javne odvodnje u ukupnoj dužini 162.409 metara s izgradnjom 8.269 priključnih okana i 40 crpnih stanica, rekonstrukcija 22 crpne stanice i izgradnja 7 kišnih preljeva i spremnika. U tijeku je i nadogradnja UPOV-a Jošine na III. stupanj pročišćavanja, te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektnom području. U okviru projekta nabavljena je i vrijedna oprema za održavanje sustava javne odvodnje.

Provođenjem ovog projekta značajno će se poboljšati kvaliteta života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

Više informacija o projektu može se naći na web stranici www.aglomeracija.vvk.hr.

 

 

Josipa Spajić iz Otoka napravila najbolji kulen, Ivan Jelović iz Županje najbolju šunku

VINKOVCI - Proglašenjem najboljih na konferenciji za medije zbog koronavirusa uspješno je održan 2. Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena u Vinkovcima, a u odličnoj organizaciji udruge Vinkovački šokački rodovi, Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Turističke zajednice grada Vinkovaca.

Ove godine bio je 45 uzoraka za ocjenjivanje kulena, a prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc Đuro Senčić, doc. dr. sc. Danijela Samac i doc. dr. sc. Mario Škrivanko imalo je težak zadatak odabrati nabolje. Zlatnu medalju i titulu šampiona u kategoriji kulena osvojila je Josipa Spajić iz Otoka,  zlatnu medalju  i titulu vicešampiona osvojio  je Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca. Uz njih uručene su 17 zlata, 19 srebra, 6 brončanih medalja, jedna bez medalje. 

Kategorija šunki bilo  je sedam natjecatelja, no isto prosudbeno povjerenstvo kao i za ocjenjivanje kulena. Srebrnu medalju i titulu šampiona osvojio je Ivan Jelović iz Županje, srebrnu medalju i titulu vicešampiona osvojio je Željko Sabljak iz Andrijaševaca. U toj kategoriji dodijeljena su još četiri srebra i jedna brončana medalja.

Imati najbolju rakiju šljivovicu, bila je misao mnogih natjecatelja, a najviše bodova imao je Darko Juzbašić iz Bošnjaka, 95,33 od mogućih 100 bodova. Ove godine bila su 42  uzorka, a osim njega, uručeno je još četiri zlatne medalje, 15 srebrnih medalja, 11 brončanih medalja, te 11 zahvalnica.Prosudbeno povjerenstvo činili su: doc. dr. sc. Antun Jozinović, doc. dr. sc. Ante Lončarić i mr.sc.Mario Oršolić.

U kategorija vina bilo je 132 uzorka, najbolje ocijenjeno vino predikatne berbe i šampion izložbe je Traminac, ledena berba 2016., proizvođač Perak (Kutjevo). Najbolje ocijenjeno bijelo vino je Traminac berba 2015., proizvođač Vinarija Papak (Ilok).Najbolje ocijenjeno crno (crveno) vino Cuvee Mons Aureus berba 2016, proizvođač Matijević Suza Vallis (Suza iz Baranje). Najbolje cijenjeno ružičasto vino  je Rose  Frankovka berba 2019.  proizvođač Pinkert (Suza iz Baranje). Najbolje ocijenjeno bijelo vino prethodne berbe, Graševina Mitrovac berba 2019, proizvođač Perak (Kutjevo). Stručna komisija za ocjenjivanje vina: dr. sc. Ivana Alpeza, predsjednik Povjerenstva, Ivica Perak, dipl. ing., enolog, Hrvoje Čobanković, dipl. ing., enolog, Mladen Papak, dipl. ing., enolog, Damir Risek, dipl. ing., enolog, Marijan Knežević, dipl. ing., enolog , Slobodan Čapin, dipl. ing., enolog, Branka Mihaljević, dipl. ing., enolog, Vera Zima, dipl. ing., enolog, Josip Mesić, dipl. ing., enolog, Marijana Nedoklan, dipl. ing., enolog, Ivna Linke, dipl. ing., enolog

-Nema stola u Slavoniji na kojemu se nekada nije našla šunka, kulen, vino ili rakija. To je u nama, to je tradicija, toga se držimo, pa zašto ne bi pomogli tim ljudima da izađu u javnost, da se za njih čuje i da pomognemo promociji naše Slavonije. Nadamo se da će se sljedeće godine vratiti sve u normalu i da ćemo imati još više uzoraka i zadržati kontinuitet održavanja ovog vinkovačkog festivala“, rekao je Zvonimir Liščić, predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova koja organizira Festival. 

Prema riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića važno je da je održan i da Festival nastavlja tradiciju. 

-Svi volimo šunku, rakiju, kulen i vino i mislim da se ne mora bojati za svoju budućnost. Ove godine organiziran je na specifičan način jer nam je želja ne prekinuti tradiciju. Imali smo puno natjecatelja, ali i puno riječi potpore da se to održi, makar i na ovaj način. Čestitam svim nagrađenima i nadam se da se vidimo i sljedeće godine, ali u jednim normalnim okolnostima“, istaknuo je Bosančić.

Pristiglo je ukupno 226 uzoraka, od toga je bilo 7 šunki, 45 kulenova, 42 rakije i 132 uzorka vina. Za razliku od prvog Festivala kada je žiri ocjenjivao 170 uzoraka, ovogodišnje izdanje pokazalo se itekako uspješnim. U svim tim uzorcima zastupljeno je cijelo ovo naše područje, Slavonija, Baranja i Srijem i malo šire, skroz do Zagreba.

 

 

Županijski projekt ''Made in Danube'' drugi u Hrvatskoj

VINKOVCI-U zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn održana je svečanost dodjele nagrada za „Izbor najbolji EU projekt“. U suradnji Hrvatske zajednice županija s Hanza Mediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr, organiziran je natječaj za „Izbor najbolji EU projekt“ s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata. 

Projekte su prijavljivale županije i županijske razvojne agencije, u kojima su sudjelovale kao nositelj ili partner projekta, a mogle su se prijaviti i predstaviti s projektima koji su provedeni i/ili završeni u 2018. i 2019. godini. Peteročlani žiri odlučio je o pobjednicima u četiri kategorije – doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, prekograničnoj suradnji, znanosti i inovacijama te poduzetništvu, a posebna se nagrada dodjeljivala u kategoriji glasova čitatelja Jutarnjeg lista.

Tako je Vukovarsko-srijemska županija u „Izboru za najbolji EU projekt“ bila nominirana u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, gdje se predstavila s projektom „Made in Danube - Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti“ i osvojila 2. mjesto, dok je 1. mjesto pripalo Virovitičko-podravskoj županiji i projektu „Budi STEMpatičan!“ u istoj kategoriji.

Osvojeno 2. mjesto predstavlja priznanje cijelom timu, koji je sudjelovao u pripremi i provedbi projekta vrijednog više od 14 milijuna kuna, a koji obuhvaća 18 partnera iz 10 podunavskih zemalja. Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije je nosila ulogu projektnog partnera, a projekt je trajao dvije i pol godine (od 1. siječnja 2017. godine do 30. lipnja 2019. godine).

 

Projekt „Made in Danube“ je imao za cilj poboljšati uvjete za suradnju između tvrtki, znanstveno-istraživačkih institucija i javnih tijela u području bio ekonomije, temeljene na inovacijama, kako bi se inovativne ideje transformirale u proizvode i usluge, na način da lokalni znanstveni rezultati budu dostupni na transnacionalnoj razini, kako bi se ostvario dugoročni prijenos znanja, inovacija i tehnologije u dunavskoj regiji. U okviru projekta su izrađena 3 Lokalna akcijska plana: Lokalni akcijski plan za pametnu poljoprivredu (Slovačka), Lokalni akcijski plan za bioenergiju (Srbija) i Lokalni akcijski plan za održivo šumarstvo (Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska). Ostvareno je više od predviđenih 15 inovacijskih partnerstava između tvrtki i znanstveno-istraživačkih instituta i preko 40 sporazuma o suradnji između tvrtki u navedenim sektorima.

 

U kategoriji Najbolji EU projekt prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista 1. mjesto je osvojio projekt "Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska", Sisačko-moslavačke županije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tužna 29. obljetnica okupacije Lovasa

LOVAS-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice u Lovasu obilježena je   tužna i tragična 29. obljetnica privremene okupacije naselja Lovas od strane velikosrpskog agresora. 

Dan  je to kada su 1991. godine pobunjeni Srbi, praćeni jugovojskom, ušli u selo i ubili 22 mještanina. Ujedno je to i dan kada su počeli zvjerski zločini i mučenja. Ukupno je 89 ubijenih i poginulih mještana općine Lovas te jedna nestala osoba. 

Među onima koji su došli zapaliti svijeću, bila je Jelena Baketa čije se svjedočanstvo urezalo u pamćenje, ona je ostala bez dva sina, u Tovarniku i Vukovaru.

– Moj sin je poginuo 21. rujna 1991. godine u Tovarniku. Uspjeli smo kum i ja otići po njega i sahraniti ga ovdje na groblju. Tri dana nakon toga sam otišla u Ilok, a da nisam, danas me ne bi bilo, jer su me tražili. Drugi sin mi je nestao iz vukovarske bolnice, ni danas o njemu ne znam ništa, poruka je bilo svakakvih s one strane, ali do istine još nisam došla, rekla je pod puno emocija Jelena Baketa.

Prema riječima Ivana Mujića, zamjenika načelnice Općine Lovas, mještani Lovasa morali su imat bijele trake na rukama i bijele plahte na kapijama svojih dvorišta, kako bi bili obilježeni od prvog dana okupacije.

 

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt ''Aktivni u starosti''

VINKOVCI-Gradska udruga umirovljenika grada Vinkovaca danas je u Svečanoj dvorani Našice potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za provedbu projekta „Aktivni u starosti“. 

Gradska udruga umirovljenika grada Vinkovaca s partnerima, udrugom Vinkovački plivački klub, udrugom Mladež Vinkovaca XO i Gradom Vinkovcima, projekt je prijavila na Javni poziv „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.025.236,60 kuna, od čega je 85% ukupno prihvatljivih troškova osigurano iz Europskog socijalnog fonda dok je ostalih 15% sredstava osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Trajanja projekta je 24 mjeseca.

Projekt „Aktivni u starosti“ doprinijet će jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini namijenjenih povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika kroz razne aktivnosti. Projektnom će biti obuhvaćeno 250 umirovljenika kojima će biti omogućeno uključivanje i sudjelovanje u što većem broju aktivnosti. Osim što će se ovim projektom riješiti značajan problem Gradske udruge umirovljenika grada Vinkovaca, a to je osiguranje poludnevnog boravka za članove udruge, kroz projekt će se na 24 mjeseca zaposliti dodatne tri osobe.

Grad Vinkovci već duži niz godina aktivno podupire rad navedenih udruga, a isto će nastaviti i pružanjem svoje stručne i savjetodavne podrške u provedbi projekta „Aktivni u starosti“ kroz Agenciju za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA, koja je ujedno i pripremila projektnu prijavu

Župan Božo Galić uputio čestitku svim učiteljima, profesorima i odgajateljima povodom Svjetskog dana učitelja

VUKOVAR-Povodom Svjetskog dana učitelja, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić uputio je čestitiku učiteljima, profesorima i odgajateljima  koju prenosimo u cijelosti:

„Poštovani učitelji, profesori i odgajatelji,

u ime Vukovarsko-srijemske županije i svoje osobno, želim Vam uputiti najiskrenije čestitke povodom obilježavanja 05. listopada - Svjetskog dana učitelja.

Ove godine ste se susretali s brojnim izazovima, a naročito u ovo vrijeme pandemije koronavirusa, s kojom se svi moramo naučiti živjeti. 

Zahtjevi koji se postavljaju pred vas kao odgojno-obrazovne djelatnike su veliki, jer ulažete svoje znanje u mlade naraštaje za kvalitetnu budućnost svih nas. Hvala vam na svakodnevnom trudu, strpljenju, svakom odrađenom satu i onom izvan radnog vremena, hvala vam na vašoj ustrajnosti i potpori koju pružate svojim učenicima, kao i na tome što škole činite mjestima u kojima se djeca osjećaju sretno i sigurno. Hvala vam što im omogućujete da ispune sav svoj potencijal i ponosno predstavljaju svoje stečeno znanje u cijeloj Hrvatskoj kao i izvan nje. Vaše znanje, predanost i požrtvovnost, koje nesebično ulažete u svoj odgovoran posao, neka budu primjer našim mladim generacijama.

Vukovarsko-srijemska županija obrazovanje smatra važnim čimbenikom u odrastanju naše djece. Zbog toga ćemo i dalje nastaviti ulagati u sektor obrazovanja i raditi na novim projektima kako bi vam omogućili još bolje uvjete za održavanje nastave, što će u konačnici uvelike imati utjecaj na još bolje rezultate učenika.

Uz želju da i dalje budete zadovoljni u svakom trenutku kojeg provedete baveći se svojim životnim pozivom, nikada nemojte zaboraviti koliko je vaša uloga u društvu važna i budite svjesni činjenice kako ste upravo vi mnogim učenicima uzor!

Ovim putem vam još jednom čestitam vaš dan te se veselim našoj daljnjoj suradnji kojom ćemo našim mladima, našim učenicima, omogućiti kvalitetnije školovanje!“

 

Ambulanta opće obiteljske medicine otvorena u Opatovcu

OPATOVAC - U sklopu 23. Miholjskih dana u Općini Lovas, mještani Opatovca dobili su ambulantu opće obiteljske medicine koju su svečano otvorili Zrinka Čobanković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Tanja Cirba, načelnica općine Lovas, i Ante Lohinski, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar.

S obzirom na to da je postojeći objekt ambulante neuvjetan, Dom zdravlja Vukovar pokrenuo je ovu investiciju kako bi osigurao što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu mještana Opatovca. Novi objekt nalazi se u opatovačkoj Ulici Josipa bana Jelačića, na vrlo pogodnoj lokaciji, u užem centru sela. Investicija, koja obuhvaća otkup objekta i njegovu rekonstrukciju, vrijedna je nešto više od 550.000 kuna.

Posebno mi je drago da smo završili ovu zgradu u Opatovcu, s obzirom na to da je stara zgrada bila u lošim uvjetima za rad i nije se mogla obnoviti. Kupili smo kuću u Opatovcu i adaptirali je za potrebe ambulante. Nama je cilj stalno podizanje razine zdravstvene zaštite za pacijente i bolje uvjete za naše djelatnike - rekao je Ante Lohinski, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar.

Stara ambulanta bila je na brdu, pa je ljudima treće životne dobi bilo puno teže dolaziti, sada je ambulanta na novoj pristupačnijoj lokaciji uz cestu.