Najave

Vijesti

Dan sjećanja na okupaciju Starih i Novih Jankovaca

STARI JANKOVCI-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Novim Jankovcima te na Trgu hrvatskih branitelja u Starim Jankovcima obilježena je 29. tužna obljetnica progonstva i okupacije naselja te odana počast žrtvama Domovinskog rata iz Općine Stari Jankovci.

-''Na ovaj dan 1991. godine okupirani su Stari i Novi Jankovci, a mi se danas na ovaj način prisjećamo 50 žrtava, što hrvatskih branitelja što civila, koji su dali obol u obrani Republike Hrvatske. Moramo se prisjetiti i hrabrosti svih hrvatskih branitelja koji su izdržali dva tjedna intenzivnih artiljerijskih i pješadijskih napada agresora, braneći Stare i Nove Jankovce, istaknuo je Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci.

Prema riječima Nike Jozinovića, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranaka Stari Jankovci,prve žrtve pale se 20. kolovoza 1991. godine, a mjesta su pala 29. rujna. 

-''Na taj dan na silu smo morali napustiti naše domove i to je za nas dan tuge, no vratili smo se, obnovili naša sela i danas se sjećamo tih vremena i ljudi koji su izgubili svoje živote'', Niko Jozinović.

 

 

Svečano otvoren Centar kompetencija u Lovasu

LOVAS-U povodu Dana općine, a u sklopu projekta prekogranične suradnje FED CCNET, koji provodi Općina Lovas s partnerima iz Općine Bač i Grada Iloka, u Lovasu je otvoren Centar kompetencija. Vrijednost projekta je 721.658,41 euro. 

"U sklopu projekta išli smo u rekonstrukciju ruševne zgrade, vrijednost radova je 936 tisuća kuna. Centar kompetencija u Lovasu bavit će se funkcionalnom hranom, partneri u Iloku turizmom, a u općini Bač organskom proizvodnjom. Centar će služiti za provođenje projektnih aktivnosti, a prostorom se mogu koristi poduzetnici. Jedna od prvih aktivnosti u Centru bit će obuke, a slijede programi mentorstva u kojima će sudjelovati deset osoba i deset tvrtki te ćemo pristupiti osnivanju prekogranične mreže kako bismo se u ovom području povezali i razmjenjivali svoja znanja i iskustva", istaknula je Tajana Brajković, voditeljica projekta prekogranične suradnje FED CCNET.

Prema riječima Tanje Cirbe, načelnice Općine Lovas, ovakvi projekti u gospodarstvu i poljoprivredi iznimno su važni s više aspekata. "Centar kompetencija opremljen je vrhunskom informatičkom opremom, a uskoro nam počinju edukacije za male poduzetnike. To je jedan od strateških projekata naše općine", rekla je Cirba.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako će se u Centru razvijati projekti na dobrobit županije.  Otvorenju su nazočili: Stevo Culej, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, Željko Cirba, zamjenik direktora Agro-klastera d.o.o.,  Josip Dabro, zamjenik župana vukovarsko-srijemske županije,Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas,  Josip Kovač, zamjenika gradonačelnice Grada Iloka, Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci,  Zdravko Zvonarić, načelnik Općine Tompojevci,  Mladen Markešić, ravnatelj RA TINTL,  Albert Varga, voditelj LAG-a Srijem,  Luka Markić, direktor Luka-gradnja d.o.o.,  Josip Videković, direktor Videković d.o.o.,  Tihana Sudarić i  Ružica Lončarić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, te predstavnici malih i srednjih poduzetnika, gospodarstvenici.

Nazočne je pozdravila načelnica Općine Lovas,  Tanja Cirba i vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić. Nakon svečanog otvorenja i pozdravnih govora, voditeljica projekta, Tajana Brajković predstavila je projekt. Nakon toga prisutni su dobili priliku razgledati novootvoreni objekt.

Grad Otok dobio moderno opremljen Dječji vrtić ''Pupoljak''

OTOK-Dječji vrtić  ''Pupoljak'' u Otoku danas je svečano otvoren i zablistao je u novom ruhu, a  uz dosadašnje odgojno-obrazovne skupine, sada moći i jaslička skupina. Zaposleno je i sedam novih djelatnica, a ukupna vrijednost projekta je 7,5 milijuna kuna.

Završni je to dio projekta ''Rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića u Otoku s pratećim sadržajima i uređenjem okoliša'', a s proširenjem kapaciteta, sada će vrtić pohađati i djeca jasličkog uzrasta. Obzirom da postojeći kapacitet objekta dječjeg vrtića nije bio dostatan za iskazani interes roditelja za prijem djece u vrtić, kao i nepostojanje skupine jasličke dobi, Grad Otok je pristupio izradi Projekta rekonstrukcije postojećeg vrtića i tako osigurao sredstva iz EU fondova za financiranje većeg i modernijeg.

 -''Poseban je danas dan za našu dječicu i njihove roditelje, ali i za nas koji smo radili na ovom projektu. Radi se o vrlo vrijednoj investiciji od gotovo milijun eura, a sva sredstva su iz Fondova EU što dokazuje da Grad Otok, Razvojna agencija i ostali partneri znaju praviti projekte i povlačiti sredstva. Ovo je jedan od naša tri najveća projekta koje smo tijekom ove godine realizirali, a uz Poduzetnički inkubator i Dječji vrtić, na proljeće ćemo otvoriti hotel na Virovima. Napravili smo veliku stvar i pametno iskoristili ono što nam se nudi'', rekao je Josip Šarić, otočki gradonačelnik.

Energetski učinkovita i neovisna je to zgrada koja ima zagrijavanje iz alternativnih izvora energije, solarne panele za proizvodnju električne energije i grijanje tople vode te dizalice topline. Ukupna bruto površina zgrade je 950 metara kvadratnih s kapacitetom od 3 jedinice za djecu vrtićke dobi i 2 jedinice za djecu jasličke dobi. U vrtiću se nalazi i blagovaonica, višenamjenska dvorana, terasa, prostor za izolaciju djece, kuhinja, prostor za osoblje, sanitarni čvorovi i sve ono što jedan moderan dječji vrtić treba sadržavati. Kroz projekt je također uređeno novo dječje igralište sa spravama za igru.

 -''Posebnost ovog vrtića je u tome što ima jaslice, što do sada nismo imali. Kroz projekt smo otvorili sedam novih radnih mjesta, a uz sve ono što vrtić inače radi, ovdje imamo i određene sadržaje u smislu sporta i rekreacije i za druge. Mislim da je ovo jedan vrlo moderan i lijepo projektiran vrtić, kvalitetno izgrađen i svi skupa ćemo uživati u njemu“, istaknuo je Šarić

Sav namještaj u vrtiću je nov i u skladu sa standardima. Višenamjenska dvorana opremljena je pomagalima za tjelovježbu, projektorom, a terasa je opremljena umjetnom travom i golovima za mali nogomet, pa se tako uskoro planira i turnir u nogometu vrtićkih skupina. 

 

Od svega su one veće, ugasti ih ništa neće !

VINKOVCI-Jedna od najvećih tradicijskih manifestacija u ovom dijelu Europe ponovno je na jednom mjestu okupila brojne ljubitelje folklora, tradicije i običaja. Iako zbog epidemije koronavirusa nisu bile onakve na kakve su navikli svi koji ih nose u srcu, Vinkovačke jeseni ispunile su svoj glavni cilj, a to je očuvanje tradicije.

 Jubilarni 55. Svečani mimohod s Revijom konjskih zaprega i konjanika danas je još jednom prošao ulicama Vinkovaca i tako priveo kraju ovogodišnje Vinkovačke jeseni. Cijela manifestacija, pa tako i današnji mimohod, protekli su u sjeni epidemije koronavirusa, no organizatori su se pobrinuli da još jednom zablista svo blago narodnih nošnji i običaja, da se čuju izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca. Svečani mimohod otvorio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

 „Danas ćemo uživati i okom i uhom, ali imat ćemo i puna srca jer i u ovim posebnim okolnostima imamo naše Jeseni. Do sljedeće godine kada će, nadamo se, sve biti u normalnim okolnostima i kada ćemo u Vinkovcima svima pokazati  onu našu gostoljubivost, pokazati ono puno srce vinkovačko, uživajmo i u ovim posebnim 55. Vinkovačkim jesenima”, poručio je gradonačelnik Bosančić.

 A onda je krenuo mimohod predvođen zastavama i grbovima te Vinkovačkim šokačkim rodovima. Na pozornici izmjenjivali su se domaći KUD-ovi, sudionici mimohoda i filmski zapisi, koji su u Vinkovce doveli društva iz svih dijelova Hrvatske, koje je snimateljska ekipa posjetila na svom osmodnevnom putovanju. U 18 gradova najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja pokazala su 24 kulturno-umjetničko društva čiji su nastupi prikazani na video zidu, a u mimohodu ulicama Vinkovaca prošla su 34 društva iz Vukovarsko-srijemske županije.

Iza folkloraša nova impresivna slika, konjske zaprege i konjanici s lipicancima, koji svojim ponosom i gizdavošću nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a ove godine sudjelovalo je 25 svečano ukrašenih zaprega i 30 konjanika.

 Ove godine, na žalost, nije bilo Dječjih Vinkovačkih jeseni, nije bilo Državne smotre izvornoga hrvatskog folklora, nije bilo Folklornih večeri u uobičajenom obliku, iako je i ta tradicija održana, za što se pobrinula Vinkovačka televizija. Nije bilo najvećega kola niti onako velikoga broja posjetitelja, posebice na mimohodu, nije bilo brojnih sadržaja na koje smo navikli, ali Jeseni su održane, lijepe u svoj ljepoti prikazane tradicijske kulture i moćne u snazi ljubavi i ponosa na to silno blago hrvatskoga naroda. Ove godine održane su u doista posebnim okolnostima, uz prilagođeni program i epidemiološke mjere, a već sljedeće, nadaju se organizatori i svi oni kojima su Jeseni u srcu, bit će ponovno u svom punom sjaju.

Škola mudrog učenja i brzog čitanja Vinkovci-za djecu, odrasle i studente

 

VINKOVCI-Pozivamo Vas na besplatnu informativnu radionicu Škole brzog čitanja i mudrog učenja, u srijedu 23. rujna 2020., s početkom u 17:30 sati, na lokaciju Učilišta Studium, Ljudevita Gaja 18, Vinkovci. 

Na radionici možete saznati sve što Vas zanima o programu, o preprekama koje Vam onemogućuju efikasnije učenje i metodama njihovog savladavanja, također biti ćete u mogućnosti izmjeriti svoju trenutnu brzinu čitanja i koeficijent razumijevanja, te usput naučiti jednu tehniku brzog pamćenja!

Škola brzog čitanja i mudrog učenja dobitnik je nagrade za izniman doprinos obrazovanju te kao nositelji navedene titule predstavlja inovativan, cjelovit  i učinkovit pristup učenju, čitanju i pamćenju. 

Mozak je uistinu fenomen i enigma, kroz stoljeća smo ga ulijenili, no on može mnogo više! Jedan od zanimljivih podataka je da mozak može proizvesti struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W. Ukoliko može navedeno, možete li pojmiti što može intelektualno!

Program Škole osmišljen je od vrsnih stručnjaka sa ciljem aktivacije desne hemisfere mozga, koja u tradicionalnom pristupu ne sudjeluje aktivno u procesima čitanja, učenja i pamćenja. Jeste li znali da kroz pomno birane vježbe, tehnike i principe, navedeno možete istrenirati i na taj način poboljšati koncentraciju, pamćenje, razumijevanje!?

Tijekom programa polaznici uče:

BRZO ČITANJE S RAZUMIJEVANJEM (5 tehnika)

ORGANIZACIJA GRADIVA (asocijativne mape)

IZDVAJANJE BITNIH INFORMACIJA

TEHNIKE UČINKOVITOG PAMĆENJA UZ DULJU RETENCIJU

PREZENTACIJSKE TEHNIKE

Sposobnost bržeg i učinkovitijeg učenja novi je kriterij na tržištu rada, usvojite vještine budućnosti, budite ispred svog vremena i na taj način osigurajte svoju/djetetovu budućnost!

Za sve sudionike radionice osigurali smo značajne popuste na upise!

Prijave za sudjelovanje zaprimaju se na 

mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   

Mob: 091/376-1661, Tel: 032/617-100, 

kao i klikom na https://brzocitanjeiucenje.eu/prijava/ i ispunjavanjem obrasca za prijavu 

Razlika između onoga što ste danas i onoga što ćete biti za pet godina, ovisit će o kvaliteti vašeg obrazovanja i vještina koje ste usvojili. 

Aglomeracija ide prema planu na svim lokacijama u Vukovarsko-srijemskoj županiji

ŠIŠKOVCI- Intenzivno se radi na provedbi EU sufinanciranog projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“, a rezultati su iz dana u dan sve vidljiviji na cijelom projektnom području. Radovi se odvijaju u skladu s dinamičkim planom pa je tako od veljače 2019. godine, kada je započelo provođenje projekta, do utorka, 15. rujna, izgrađeno 91,3 km mreže te 7.283 izvoda za priključak. 

Aktualna situacija uzrokovana koronavirusom nije u značajnoj mjeri usporila radove. Ove se godine intenzivniji radovi izvode i u samim Vinkovcima pa su tako nedavno završili opsežni radovi u Lapovačkoj ulici, a intenzivni radovi trenutno traju u Genscherovoj ulici. Zbog toga je u ovoj vrlo prometnoj gradskoj ulici otežano prometovanje te iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK), investitora ovog projekta, pozivaju sugrađane na strpljenje dok radovi ne završe jer rezultat svega bit će nova ili rekonstruirana mreža odvodnje, ali i uređene prometnice i nogostupi ne samo u ovoj ulici nego u svim naseljima u kojima se izvode radovi.

Radovi se odvijaju na području dva grada i četiri općine odnosno u ukupno 11 naselja, a u četvrtak, 17. rujna, organiziran je obilazak radova u Šiškovcima u općini Cerna. Na području te općine projektom je predviđena rekonstrukcija 8 postojećih crpnih stanica, puštanje u rad 25.400 metara postojeće sekundarne mreže s 8 crpnih stanica, izvedba priključnih okana (ukupno u dužini od 12.640 metara na 1.264 pojedinačne lokacije) i izgradnja 6.327 m sekundarne mreže, 1.801 m transportnih cjevovoda i 4 crpne stanice. Do sada je na području općine izgrađeno 4,9 km mreže i 1.100 izvoda za priključak te 4 crpne stanice.

„Radovi se odvijaju u skladu s preporukama epidemiologa kako bi se zaštitilo zdravlje radnika i kako bi se radovi koliko-toliko neometano izvodili, a preporuke nadležnih službi i nadalje će se pratiti te će se tome prilagođavati izvođenje radova. Zadovoljni smo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova, do sada postignutim rezultatima i provedenim kontrolama jer je, ukupno gledajući realizaciju, ovaj projekt i nadalje jedan od najuspješnijih projekata u području vodnokomunalne infrastrukture u Hrvatskoj“, kaže direktor VVK, Ivan Rimac. U obilasku radova u Šiškovcima s predstavnicima medijskih kuća bili su voditelj investicijsko-tehničke pripreme u VVK, Dalibor Pavić i načelnik općine Cerna, Goran Begović.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ provodi se na području gradova Vinkovci i Otok te općina Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Privlaka. Vrijedan je 384 milijuna kuna, a sa 70,8 posto financira se sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ostatak su sredstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike (11,7 posto), Hrvatskih voda (11,7 posto) i jedinica lokalne samouprave (5,8 posto). 

Projektom je planirana izgradnja i rekonstrukcija sustava javne odvodnje u ukupnoj dužini 162.409 metara s izgradnjom 8.269 priključnih okana i 40 crpnih stanica, rekonstrukcija 22 crpne stanice i izgradnja 7 kišnih preljeva i spremnika. U tijeku je i nadogradnja UPOV-a Jošine na III. stupanj pročišćavanja, te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektnom području. U okviru projekta nabavljena je i vrijedna oprema za održavanje sustava javne odvodnje.

Provođenjem ovog projekta značajno će se poboljšati kvaliteta života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

Više informacija o projektu može se naći na web stranici www.aglomeracija.vvk.hr.

 

Smajićeve fotografije pričaju priču

VINKOVCI-Svaka fotografija ima svoju priču, a izložbu  ne treba gledati u više navrata jer je toliko bogata informacijama i ljudima gdje se moramo svega podsjećati, ukratko se može opisati izložba poznatog vinkovačkog fotografa Antuna Smajića-Smaje, naslovljena ''Vinkovci 91'' koja je svečano otvorena u Galeriji fotografija ''Meraja''.

Na samoj izložbi prikazan je iznimno velik opus fotografija, no radi se zapravo tek o malom dijelu fotografija iz bogate zbirke ratnih fotografija nastalih iz Smajinog objektiva.Svi posjetitelji izložbe mogli su se na kratko vratiti u te dane Domovinskog rata, kada su Vinkovci bili pod kišom granata, a sve je zabilježio dobri duh Vinkovaca, Antun Smajić.

-Volim fotografirati i nikada me nije bilo strah, sve što sam uslikao obišao sam sa svojim biciklom.Cijeli život slikam, od svog prvog odlaska na more, tako da je meni to bilo normalno. Kad je došao rat, propala je firma u kojoj sam radio i ostao sam bez posla, a tada mi je to dobro došlo jer samo mogao slobodno fotografirati.Odlučio sam ne dodavati nikakav tekst. Ovu izložbu radim za Vinkovčane i njima fotografiji imao nešto za reći i da svaka od njih priča neku svoju priču.nema potrebe ništa objašnjavati jer sve razumiju iz slika. Nitko ne želi da sva ta događanja odu u zaborav'', rekao je Antun Smajić, autor izložbe.

Za izložbu Vinkovci ’91 možemo reći kako je svojevrsni spomenar gradu, a kako je rekao Dražen Bota, predsjednik Fotokluba ''Vinkovci'', ova izložba ima i svoj podnaslov ''Važne fotografije, hrabrih ljudi''. Sama izložba prikazuje ljude, ulice, zgrade i gotovo svaki kutak grada ima nešto za reći. 

- Antun Smajić-Smajo kako ga mi od milja zovemo je dobri duh vinkovačke fotografije, osoba s kojom je teško napraviti ovako veliku izložbu s obzirom da ga krase vrline. Ovo je tek mali dio bonusa koji je on svakako zaslužio i prema tome ovo je prva njegova samostalna izložba u životu. Bio bih sretniji da su motivi drugi jer je on bio puno kreativniji do 90-ih godina, pionir je filma i amaterskog filma, svestrani kreativac koji se pokazao u brojnim disciplinama, a najmanje u fotografiji'', rekao je Bota.

Posebno je bilo zanimjivo prolazeći kroz izložbu gledati ljude kako evociraju uspomene na te dane. Među tim ljudima bio je Luka Kraljević, koji je čuo za izložbu, ušao unutra da razgleda i ostao iznenađen.Na jednoj od fotografija bio je on, tada šestogodišnjak, sjedio je na kazetnoj bombi u pratnji svog psića.Sve je to zabilježilo oko Antuna Smajića, kojega do otvorenja izložbe nije poznavao, a na izložbi mu se zahvalio za fotografiju koja je trajna uspomena na te dane.

-Sjećam se tih vremena, malo pomiješanih osjećaja kada smo u našim Vinkovcima odrastili u vrijeme Domovinskog rata.Iznenađen sam sa izložbom Antuna Smajić, došao sam vidjeti slika iz tog vremena i na jednoj sam prepoznao sebe.Bio sam ispred nebodera kad me Smajić zamolio da me fotografira, posebno mi je drago što sam upoznao fotografa i što sam uočio sebe.Teško je bilo tih dana, 21 dan nismo izašli iz podruma.U jednom trenutku kad je bilo mirno išli smo kao klinci skupljati gelere.Smajić je tada naišao i rekao mi da dođem brzo da me fotografira sa mojim psićem na kazetnoj bombi i eto ostala trajna uspomena na moje djetinstvo i Domovinski rat, rekao je Kraljević.

 

Na otvorenju uz autora Antuna Smajića, predsjednika Fotokluba Vinkovci Dražena Bote, govorili su Zvonimir Tanocki, vinkovački fotograf i dr,Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske koji je ujedno i otvorio izložbu.