Najave

Vijesti

Car Valentinijan velikom gozbom proslavio 1700.rođendan

VINKOVCI-Pod ovogodišnjim geslom "Sretan rođendan Valentinijane, care naš!" na 9. Rimskim danima oživljen je rimski način života i uz mnogo toga posjetiteljima je prikazano kako su rimski carevi slavili rođendane koji su, kako kaže ravnatelj Gradskog muzeja Hrvoje Vulić, bili posebni, ekstravagantni i raskošni. Proslava Valentinijanova rođendana bio je središnji događaj drugog dana Rimskih dana.

Valentinijanov život bio je iznimno zanimljiv. Prema današnjim standardima gotovo holivudski, s druge strane, to se i očekivalo od jednog cara. Ovo je bio samo mali djelić njegove cjeloživotne drame, ali nadam se i sasvim dovoljan da pokaže koliko je naša arheološko-povijesna baština neizbrisiva na europskoj, odnosno svjetskoj razini - kaže Hrvoje Vulić.

Uz rimske gastronomske bakanalije, scenom živopisnog antičkog kampa u Lenijama prodefilirali su, caru u čast, pripadnici Legije - rimske vojske, atraktivne dvorske plesačice, žongleri vatrom, gladijatori koje su sigurne smrti pučani spasili uzdignutim palcem.

 Lijepo postavljen kamp, dobra energija, glazba, ljudi, svi su angažirani na ovom sjajnom eventu, a mi smo jako lijepo prihvaćeni. Prikazali smo naše borbe u mjeri ugodnoj publici. Imamo podlogu u borilačkim vještinama, pa nam nisu strani ni padovi ni udarci. Ljubav se spojila s poviješću. Vježbamo cijele godine, a svatko od nas ima svoju ulogu. Ja sam Trex, agilniji gladijator koji se bori protiv Murnila, malo većeg dečka. Opasno je, no mi se pazimo, imamo tehniku i možemo improvizirati tako da za sada nije bilo velikih ozljeda, a trofeji uvijek dobro dođu - kaže Ami Zukanović, jedan od pulskih gladijatora, dodajući kako već 4. sezonu sudjeluje u turističkom prikazu igara.

Možda i najzanimljiviju ulogu u životu odigrao je vinkovački glumac Vladimir Andrić koji je utjelovio cara Valentinijana i uglavnom je jeo ležećki, u društvu svojih ljubavnica, kako bi se hrana, vjerovali su rimljani, bolje varila.

 

Svjetski dan kretanja obilježen otvaranjem dječjeg igrališta u Vinkovcima

VINKOVCI-Svjetski dan kretanja, 10. svibnja, na poseban je način obilježen u Vinkovcima koji su ovom prilikom u okviru projekta „Živjeti zdravo” dobili dječje igralište u parku Lenije na početku Ulice Dragutina Žanića-Karle kao dio aktivnosti ”Volonteri u parku” te novouređenu hodačku stazu uz Bosut prema Sopotu kao dio aktivnosti „Hodanjem do zdravlja”.

Projekt “Živjeti zdravo”, sufinanciran EU sredstvima, provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo sa županijskim zavodima kao partnerima pa tako i Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i u suradnji s lokalnom zajednicom te se u uređenje igrališta i hodačke staze uključio i Grad Vinkovci, koji je sudjelovao s iznosom od 80 tisuća kuna.

Cilj projekta je unaprjeđenje zdravlja usvajanjem zdravih životnih navika čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. U pozadini svih tih bolesti postoje neki nasljedni faktori te dob kao nešto na što se ne može utjecati, ali postoje i neki faktori rizika za nastanak na koje se može utjecati usvajanjem zdravih životnih navika među kojima je svakako i kretanje.

 

„Hodanje je jedna vrlo jednostavna aktivnost koja znatno utječe na unaprjeđenje zdravlja, a uređenje hodačke staze tu aktivnost čini još dostupnijom. Osim što sprječava kronične nezarazne bolesti hodanje čuva i naše mentalno zdravlje jer se hodanjem luči hormon sreće i osjećamo se zadovoljniji i sretniji. Također, želimo pozvati roditelje da sa svojom djecom što više vremena provedu aktivno na otvorenom te da često borave i u ovom parku. Ovom prilikom uz Svjetski dan kretanja želimo potaknuti ljude da u svoj svakodnevni život uvrste što više kretanja”, istaknula je Sanja Gali, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo VSŽ, koordinatorica za provođenje projekta „Živjeti zdravo”.

 

Živjeti zdravo je nešto što odmalena trebamo usaditi našim najmlađima, a boravak u prirodi, igra na ovakvim igralištima i šetnja sigurno će pridonijeti da oni i kao odrasli borave što više vani u šetnji i drugim zdravim aktivnostima te tako odgajaju i svoju djecu, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

 

„To je nešto što će nas učiniti zdravim društvom, a u tom smislu evo dobili smo ovdje u Lenijama u stvarno prekrasnom ambijentu jedno lijepo dječje igralište, a na našoj šetnici prema Sopotu sprave za vježbanje, jedan prostor za presvlačenje beba i nekoliko koševa, kako bi staza dobila potrebnu opremu”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo s provedbom Nacionalnog programa promicanja zdravlja „Živjeti zdravo” počeo je 2003. godine organiziranjem aktivnosti Doručak na travi. Na temelju nacionalnog programa nastao je projekt „Živjeti zdravo” koji je sufinanciran EZ sredstvima i traje od 2016. do 2022. godine. Projekt se sastoji od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je provedba programa započela 2018. godine aktivnostima Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku. Cilj aktivnosti Hodanjem do zdravlja je potaknuti sve ljude, posebno one koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje i učine veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja. Aktivnost Volonteri u parku za cilj ima usvajanje navike aktivnog provođenja slobodnog vremena vani na otvorenom u djece i obitelji, poticanje prosocijalnog ponašanja kroz promicanje socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju i međugeneracijske solidarnosti te očuvanje životne okoline.

Otvorenju dječjeg igrališta i hodačke staze danas su se pridružili i članovi Hrvatskog planinarskog društva “Cibalia” Vinkovci.

 

Svečano otvoren Vatrogasni dom DVD Nijemci

NIJEMCI-Na blagdan sv.Florijana zaštitnika vatrogasaca i međunarodnog dana vatrogasaca, simboličnim rezanjem vrpce načelnika Općine Nijemci Vjekoslava Belajevića, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i predsjednika DVD-a Nijemci Trpimira Žderića svečano su otvorene nove prostorije Vatrogasnog doma DVD Nijemci.

Prije četiri godine krenulo se u realizaciju ideje, izgradnja novih prostorija DVD Nijemci, a nešto više je rekao načelnik Općine Nijemci Vjekoslav Belajević:

-Nove prostorije DVD Nijemci prostiru se na 1000 kvadratnih metara i objekt sadržava sve potrebne urede za funkcioniranje vatrogasnog društva.Osim ureda ima jedna velika prostrana dvorana sa kuhinjom za domjenke i prigodne proslave.U svom sadržaju ima četiri garaže za vozila, kao i spremište za opremu, sanitarni čvorovi i sobe za odmor vatrogasaca.Ovaj projekt je financiran u stopostotnom iznosu iz Općinskog proračuna, vrijednost uloženih sredstava je 7 milijuna kuna, no uložiti ćemo još oko 500.000 kuna u dodatana opremanja.S ponosom mogu reći, da je Općina Nijemci prema dostupnim izvješćima u izdvajanjima za vatrogastvo među deset u Hrvatskoj, rekao je Vjekoslav Belajević, načelnik Općine Nijemci.

Prema riječima Antuna Jelića, predsjednika Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije, što se tiče opremljenosti DVD Nijemci jedno je od boljih društava.

-Uime županije i Hrvatske vatrogasne zajednice mi njima poklanjamo jedno novo kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca u prigodi otvorenja, kao i blagdana sv.Florijana zaštitnika vatrogasaca, rekao je Antun Jelić.

 

Uspješno provedena akcija ''Manje oružja, manje tragedija''

VINKOVCI - Policijska uprava vukovarsko-srijemska provela je još jednu preventivnu kampanju ''Manje oružja, manje tragedija". S punkta u vinkovačkoj pješačkoj zoni odaslan je apel građanima da dragovoljno predaju oružje koje nezakonito posjeduju. Sankcija se ne moraju bojati je neće biti nikakvog kažnjavanja. Akciju je podržao Grad Vinkovci, a vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić posjetio je policijski info-pult.

- Želimo potaknuti sve naše sugrađane da vrate sve ono oružje koje je ostalo iz Domovinskoga rata. Nema potrebe da ga čuvaju u kućama, da ga čuvaju nadohvat svoje djece ili unučadi, jer kontinuirano kroz medije vidimo neke nemile događaje baš zbog takvih situacija. Dajemo punu potporu našoj Policijskoj upravi koja stalno preventivno radi i djeluju radi sigurnosti unutar našega grada i naše županije - istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

238 milijuna kuna realiziranih projekata u posljednje četiri godine u Otoku

OTOK-Održana je posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Otoka, to je  ujedno bila prilika da se zaokruži jedna cjelina od četiri godine, kako Vijeća, tako i sedmog mandata gradonačelnika Josipa Šarića.

 Na početku Josip Šarić, otočki gradonačelnik, zahvalio se vijećnicama i vjećnicima za četverogodišnji mandat, no kako je istaknuo neki vjećnici su tu funkciju ''olako'' shvatili te se uopće nisu pojavili:

-Neki vjećnici nisu dolazili, ali se usput rečeno nisu odreki svojih naknada.Od vjećnika iz HDZ-a, HKS-a i HSS taj klub je funkcionirao normalno, od nezavisnih vjećnika Mario  Elez i Marija Nuić iz SDP-a bili su redoviti u sastavu vijeća.Osim toga jedan vjećnik je bio samo na konstituirajućoj sjednicI, smatram da to i građani moraju znati, rekao je Šarić o samom radu vijeća.

Otočki gradonačelnik Josip Šarić je zadovoljan s protekle četiri godine i kako kaže spreman je za osmi mandat, a puno se toga napravilo u posljednjem njegovom mandatu.

-Završavam moj sedmi mandat i mogu reći da smo u ovom mandatu napravili daleko najviše do sada. Mi  govorimo o 238 milijuna kuna realiziranih projekata u ovom četverogodišnjem mandatu. Za jedan mali grad i jednu sredinu kao što je Otok, to je uistinu veliki novci.Jedni  zajedničkim radom, lobiranjem i sinergijom zajedničkog rada, uspjeli smo napraviti jedan tako zapažen rezultat.Naši građani to vide, odnosno svaki dan se dešavaju promjene i idemo u sigurnu budućnost.Samo u sinergiji sa svojim građnima kako Otoka , tako i Komletinaca, možemo jako puno, rekao je Šarić.

Prema riječima Marije Čolaković, direktorice Otočke razvojne agencije puno toga se napravilo u ove četiri godine, od rekostrukcije vrtića, Poduzetničkog inkubatora do projekta Vrata Spačvanskog bazena-izgradnja Bioekološko-edukacijskog centra na Virovima. 

-Imamo još puno projekata koji su u pripremi, a ono što svakako veseli da iza svakog projekta imamo nova radna mjesta, to je zalog za budućnost'', rekla je Čolaković.

 

Spomenik hrvatskim braniteljima na šetnici uz Bosut

VINKOVCI - Počeli su radovi na postavljanju spomenika hrvatskim braniteljima u Ulici Josipa Lovretića te uređenje šetnice Bosuta.

“Dugo već postoji inicijativa da se braniteljima Vinkovaca podigne spomenik kao zahvala za sve što su učinili za slobodu Hrvatske. Ovaj spomenik rezultat je zajedničke inicijative s braniteljskim udrugama i vinkovačkim poduzetnicima, a gradimo ga za one koji su ugradili svoj život u samostalnu Hrvatsku. Spomenik je simbolički prikaz ranjene Hrvatske kroz slike državnog grba, rupa od artiljerijskih ili puščanih zrna na frontalnom dijelu spomenika i vojnom kacigom kao spomenom na poginule branitelje, a ujedno simbolizira ‘vrata Hrvatske’. Ne treba mnogo o tome govoriti, svi znamo koji je grad nosio taj epitet”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić. Spomenik, koji je osmislio vinkovački akademski kipar Dejan Duraković, izliven je i spreman za postavljanje u središtu malog parka koji će se također urediti. Završetak radova planiran je u idućih mjesec dana.

Udruga ''Agape'' pomaže trudnicama

VINKOVCI-Udruga "Agape" Vinkovci prva je udruga čiji je stručni kadar odlučio svoje znanje i vrijeme posvetiti edukaciji i pripremi žena za trudnoću, tijekom trudnoće i nakon poroda. Gradonačelnik Ivan Bosančić u pratnji suradnika posjetio je Udrugu kako bi dao podršku djelatnicama koje su velika pomoć trudnicama. Grad Vinkovci uvijek je podržavao rad ovakvih udruga koje su na dobrobit grada.

- Naše medicinske sestre digle su kvalitetu života u gradu tako što su dale sebe i svoje slobodno vrijeme kako bi savjetovale buduće majke, ne samo u procesu trudnoće nego i poslije u majčinstvu. Ovih dana imamo priliku vidjeti koliko je važno educirati roditelje i raditi prevenciju. Ovo je nešto što smo ne samo svesrdno podržali nego ćemo i ubuduće biti njihovi partneri i davati potporu u svim projektima - rekao je gradonačelnik.

Prema riječima Marijane Vujković iz Županje, 28-godišnje buduće majke, ova podrška koju dobiju preko Udruge ‘‘Agape‘‘ jako puno joj znači.

- Puno mi znači njihova pomoć. Ne znam što me sve čeka, ali ove divne žene jako puno rade s nama i znam da će mi biti lakše. Na radionicama prolazimo sve od početka – što nas sve čeka, kako će to sve izgledati, kako da se ponašamo, kako da se smirimo, da zamišljamo neke lijepe trenutke da nam bude lakše, sve ono što bi nas što bolje pripremilo na taj najljepši trenutak. Mislim da svima ovo dobro dođe jer nas pripremaju i na ono što dolazi poslije poroda - rekla je Vujković.