Najave

Crna Kronika

70-godišnjak u obiteljskoj kući skrivao arsenal oružja

BRŠADIN-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su pretragom, obavljenom 8. listopada temeljem sudskog naloga, u obiteljskoj kući 70-godišnjaka u Bršadinu, pronašli i oduzeli tri automatske puške, 15 pripadajućih spremnika, 13 ručnih bombi, jednu tromblonsku minu, 211 komada raznovrsnog streljiva te oko 2,5 kilograma rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, nad 70-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje te je, uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

U pogledu posjedovanja nedozvoljenog duhana, policija je protiv osumnjičenog podnijela obavijest o počinjenom prekršaju iz Zakona o trošarinama Carinskoj upravi u Osijeku.

 foto: PU vukovarsko-srijemska

 

Vinkovčanin osumnjičen za provale i otuđenje raznih predmeta u četiri objekta

VINKOVCI-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su proveli kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim Vinkovčanin jer su utvrdili sumnju da je u proteklih nekoliko dana u Vinkovcima provalio u četiri objekta pri čemu je nezakonitim ulaskom te otuđenjem predmetima načinio materijalnu štetu.

Naime, još 17. kolovoza u ulici Hrvatskih Kraljeva 31-godišnjak je provalio u prostorije ustanove ljekarničke djelatnosti odakle je otuđio lijekove, naočale, medicinsko pomagalo i novac te je uz otuđene predmete pričinio i materijalnu štetu pri nasilnom ulasku, a odgovorni te ustanove su dostavili odštetni zahtjev jer je osumnjičenik pričinio materijalnu štetu u iznosu od više tisuća kuna.

Nadalje, u periodu od petka na subotu, 20./21. kolovoza 2021.godine, isti osumnjičenik je u ulici Kralja Zvonimira nasilno ušao u prostorije vinkovačkog doma zdravlja te iz prostorija otuđio dva mobitela, a u dvorišnom dijelu tog objekta i usisivač te druge predmete za čišćenje, zbog čega je prema prijavi, pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća kuna.

Istu noć je u ulici Ante Starčevića nasilno razbio staklo na trgovini odakle nije ništa otuđio, ali je razbijanjem stakla pričinjena materijalna šteta.

Naposljetku, te noći 20./21. kolovoza u ulici Kralja Zvonimira provalio je i u skladište koje koriste djelatnici ove vinkovačke trgovine mješovitom robom, odakle je otuđio predmete i sredstva za čišćenje.

Policija je očevidom na svim mjestima utvrdila činjenice te je stoga 31-godišnjak kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da je počinio, prema opisu svih događaja, kaznena djela Teške krađe.

U prije opisanom rezimeu utvrđenog nedozvoljenog ponašanja 31-godišnjaku je utvrđena i osnovana sumnja da je u nedjelju 22. kolovoza u Vinkovcima, Trg bana Josipa Šokčevića otuđio i nekoliko tisuća kuna vrijedan bicikl, a prema prijavi oštećenog 26-godišnjeg Vinkovčanina.

Osumnjičeniku je ukupnoj kaznenoj prijavi dodana činjenica i osnove sumnje da je počinio kazneno djelo Krađa.

 

Sinoć, 23. kolovoza, osumnjičenik je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

 

Zaražen COVID-19 više puta napustio mjesto određene samoizolacije

VINKOVCI-Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Vinkovaca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zarazne bolesti.

Naime, 25. veljače prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, 47-godišnjaku je na graničnom prijelazu Tovarnik određena mjera samoizolacije na adresi prebivališta u Vinkovcima u trajanju od 25. veljače do 7. ožujka.

Prilikom postupanja po dojavi o nasilju u obitelji u obiteljskoj kući 47-godišnjaka 28. veljače, brzim antigenskim testom u OŽB Vinkovci utvrđeno je kako je 47-godišnjak pozitivan na COVID-19.

Potom je 1. ožujka, zbog dolaska 47-godišnjaka na terasu ugostiteljskog objekta u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, intervenciju policije zatražila vlasnica ugostiteljskog objekta, znajući da je pozitivan na COVID-19. Do dolaska policije, 47-godišnjak se vratio na adresu prebivališta.

Provodeći nadzor poštivanja određene mjere samoizolacije, policijski službenici nisu zatekli 47-godišnjaka na adresi određene samoizolacije ni 2. ožujka, nego su ga naknadno pronašli ispred terase ugostiteljskog objekta u ulici Ante Starčevića u Vinkovcima u visokom stupnju alkoholiziranosti. Policijski službenici su ga, uz korištenje odgovarajuće zaštitne opreme, prevezli u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći.

S obzirom da je postojala bojazan kako će 47-godišnjak nastaviti s kršenjem izrečene mjere samoizolacije, na prijedlog policije, Državni inspektorat je rješenjem 47-godišnjaku odredio posebnu mjeru – smještanje u karantenu u vremenu od 3. do 10. ožujka.

Po proteku karantene, policija je 11. ožujka nad 47-godišnjakom provela kriminalističko istraživanje. Zbog dovođenja u opasnost od širenja zarazne bolesti među ljudima, protiv 47-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo Širenje i prenošenje zarazne bolesti. Protiv njega je podnijeta i kaznena prijava za kazneno djelo Tjelesna ozljeda počinjeno 28. veljače na štetu 48-godišnjakinje, koja je tom prilikom lakše ozlijeđena.

 

Izbjegao policijsku ophodnju i udario u policijski automobil u Vukovaru

VUKOVAR-Danas oko 13 sati u Vukovaru je 32-godišnji Vukovarac upravljajući osobnim automobilom vukovarskih registarskih oznaka pobjegao policijskoj ophodnji te je izbjegao policijske službenike pri kontroli u cestovnom prometu, no nakon kraćeg bježanja vukovarskim cestama policija je dohvatila prekršitelja.

Točnije, kako su ga policijske ophodnje u ulici Vijeće Europe naposljetku dohvatile, 32-godišnjak je osobnim automobilom Golf, kojemu je korisnik, u namjeri da vožnjom  nastavi s bježanjem udario u policijski automobil, u kojem su bila dva policijska službenika PU vukovarsko-srijemske.

Iako su policijski službenici pri upravo ovoj intervenciji pretrpjeli prometni incident i zadobili lakše tjelesne ozljede, ipak su odmah reagirali i uz uporabe sredstava prinude uhitili bjegunca, koji je nakon prometnog sudara pokušao bježati trčeći.

Odmah je pružena liječnička pomoć u NMB Vukovar prema svim sudionicima prometne nesreće te su utvrđene lakše tjelesne ozljede za trojicu, dakle prema dvojici policijskih službenika i prema 32-godišnjaku iz Vukovara.

Policija je odmah poduzela sve predviđene zakonske obveze i biti će provedeno kriminalističko istraživanje. Policijski službenici ove Uprave su na još jedan način potvrdili da su  spremni i ekspeditivni u postupanju te da jamče sigurnost u našoj županiji, pa tako i u Vukovaru.

Pronađeno 230 kilograma sitno rezanog duhana u osobnom automobilu

VUKOVAR-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad  24. i 39 godišnjim hrvatskim državljanima, zbog utvrđene sumnje da su počinili kazneno djelo nedozvoljene trgovine.

Točnije, 15. veljače, oko  21 sati u Vukovaru, ulica Vinkovačka cesta, policijski službenici su zaustavili osobni automobil našičkih registarskih oznaka te su u njemu pronašli veću količinu duhana.

S obzirom na utvrđene okolnosti, uz nalog Županijskog suda u Vukovaru, izvršena je pretraga zaustavljenog automobila gdje su u tovarnom prostoru i drugim dijelovima automobila pronađene 23 crne plastične vreće čiji je sadržaj sitno rezani duhan ukupne težine od 230 kilograma.

Kriminalističkim istraživanjem smo utvrdili da je sadržaj pronađenog duhana bez potrebitih nadzornih markica, a obojica su, prema našim sumnjama, počinili kazneno djelo nedozvoljene trgovine.

Sinoć 16. veljače u 23 sata su uz kaznenu prijavu policijski službenici PU vukovarsko-srijemske predali osumnjičenike pritvorskom nadzorniku.

Otuđen novac i nakit iz obiteljske kuće u Vinkovcima

VINKOVCI-Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 31-godišnjak iz Vinkovaca u vremenu od 16,30 do 18,45 sati 5. veljače provalio u obiteljsku kuću 38-godišnjaka u ulici Anđela Rafaela u Vinkovcima i otuđio nakit i novac, čime je vlasniku počinio materijalnu štetu u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Temeljem sudskog naloga, tijekom jučerašnjeg dana, 9. veljače, provedene su pretrage tri doma i drugih prostorija te osobnog automobila koje koristi 31-godišnjak, no otuđeni predmeti nisu pronađeni.

Osumnjičeni je danas, 10. veljače predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Nadležnom državnom odvjetništvu policija će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Teška krađa.

53-godišnjakinja ostala bez više od 220 tisuća kuna

OSIJEK-Tijekom mjeseca rujna 2020. godine, 53-godišnja hrvatska državljanka s područja Osječko-baranjske županije  je putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja se predstavila kao američki vojnik koji se nalazi u Afganistanu.

Nepoznati počinitelje je u komunikacije s 53-godišnjakinjom napisao da je poslao poštanski paket u kojem se nalazi novčani iznos od 600 tisuća dolara, a koji je zadržan u Londonu od strane tvrtke za dostavu paketa te da je potrebno platiti otkupninu.

Oštećena 53-godišnjakinja je nakon dogovora s nepoznatim počiniteljem, od 14. rujna do 13. studenog 2020. godine, za otkupninu paketa obavila šest odvojenih uplata na različite bankovne računa nepoznatih vlasnika u ukupnom iznosu većem od 220 tisuća kuna, ali paket nije nikada primila.

Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Izvor: PU Osječko-baranjska županija