Najave

Crna Kronika

Fizički napadnuti djelatnici zaštitarske službe u Vukovaru

VUKOVAR-Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27- i 24-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Tjelesna ozljeda i Prijetnja.

Osumnjičeni su jučer, 31. siječnja oko 10,30 sati unutar i ispred trgovačkog centra u Ulici J.J. Strossmayera u Vukovaru verbalno i tjelesno napali dvojicu djelatnika zaštitarske službe koji su pokušali uspostaviti narušeni red i mir te im uputili ozbiljne prijetnje. Tom prilikom 24-godišnjak je sajlom za zaključavanje bicikla udario jednog djelatnika zaštitarske službe u predjelu ruke i nogom u predjelu noge. U NMB Vukovar utvrđeno je kako je djelatnik zaštitarske službe lakše ozlijeđen.

Prilikom postupanja policijskih službenika, osumnjičeni su se oglušili na upozorenja i naredbe dane radi uspostave narušenog javnog reda i mira te vrijeđali policijske službenike. Tijekom privođenja u službene prostorije policije, 24-godišnjak je uputio ozbiljne prijetnje i policijskom službeniku.

Oba osumnjičena će tijekom današnjeg dana, 1. veljače, biti predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske uz kaznene prijave. Također, izdani su im prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici.

 

Fizički napadnuti policijski službenici

VUKOVAR-Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 27- i 21-godišnjakom koji su 18. siječnja u službenim prostorijama policije, tijekom prekršajne obrade zbog narušavanja javnog reda i mira, tjelesno napali policijskog službenika.

Naime, 18. siječnja oko 15,30 sati u Ulici dr. Ante Starčevića u Vukovaru policijski službenici spriječili su narušavanje javnog reda i mira u kojem je sudjelovalo više osoba, pripadnika suprotstavljenih navijačkih skupina, među kojima i osumnjičeni 27- i 21-godišnjak.

Policijski službenici su potom priveli šest osoba u službene prostorije policije radi prekršajne obrade zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o suzbijanju diskriminacije. 

Tijekom prekršajne obrade 27- i 21-godišnjak su tjelesno napali policijskog službenika, uslijed čega mu je 21-godišnjak rukom zadao udarac u predjelu glave.  Radi odbijanja napada na sebe, policijski službenik je nad 21-godišnjakom uporabio sredstva prisile tjelesnu snagu. U NMB Vukovar utvrđeno je kako su policijski službenik te 27- i 21-godišnjak lakše ozlijeđeni. Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske ocijenio je uporabu sredstava prisile opravdanom i zakonitom.

Obojica osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Protiv 21-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo Napad na službenu osobu, dok je protiv 27-godišnjaka podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi. Obojici su uručeni i prekršajni nalozi zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika te obavezni prekršajni nalozi zbog neimanja osobne iskaznice.

Nadalje, tijekom prekršajne obrade utvrđeno je kako je privedeni 29-godišnjak prekršio određenu mjeru samoizolacije te mu je zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti uručen prekršajni nalog, dok je 28-godišnjaku koji je posjedovao raspršivač neškodljivih tvari uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.

Sudac istrage rješenjem je odredio istražni zatvor 21- i 27-godišnjaku u trajanju od mjesec dana te su predani u Zatvor u Osijeku.

 

Oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna

VINKOVCI-Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom i 48-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta kojima su stekli nepripradnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna.

Naime, u razdoblju od svibnja 2016. do svibnja 2019. godine osumnjičeni su, kao odgovorne osobe zadruge i više trgovačkih društava sa sjedištima u Vinkovcima, koristeći zakonsku mogućnost da zadruga ostvaruje pravo na pretporez odmah po zaprimanju računa neovisno o plaćanju usluga, međusobno ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama, te neosnovanim iskazivanjem pretporeza po lažnim računima umanjili porezne obveze koje su bili dužni plaćati, čime su oštetili državni proračun za više od 16.946.000 kuna.

Također, utvrđeno je kako su osumnjičeni u tom razdoblju, suprotno zakonskim propisima, poslovne knjige vodili na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.

 

Fizički sukob palicama u Vukovaru

VUKOVAR-Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje tjelesnog napada na 23-godišnjaka te prisile prema policijskom službeniku, uslijed čega su obojica lakše ozlijeđeni.

Naime, oko 23 sata 7. prosinca na raskrižju ulica Grgura Ninskog i Hrvatske nezavisnosti u Vukovaru, 25- i 26-godišnjak su izvukli 23-godišnjaka iz osobnog automobila vinkovačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao te mu zadali više udaraca palicama i nogama pri čemu je 23-godišnjak lakše ozlijeđen.

Potom su se trčeći udaljili ulicom Hrvatske nezavisnosti prema osobnom automobilu parkiranom u Samoborskoj ulici kraj kojeg se u tom trenutku nalazio policijski službenik koji je obavljao provjeru registracijske oznake automobila.

Ugledavši policijskog službenika, 26-godišnjak je zastao te se trčeći udaljio nazad prema ulici Hrvatske nezavisnosti, dok je 25-godišnjak prišao automobilu sa stražnje strane, oglušio se na naredbu policijskog službenika da stane, odgurnuo ga te sjeo u vozilo u namjeri da ga pokrene i samovoljno se udalji s mjesta događaja. Nakon toga, policijski službenik je, radi odbijanja napada na sebe i sprječavanja samovoljnog udaljavanja osobe s mjesta događaja, prema 25-godišnjaku uporabio sredstva prisile – raspršivač s nadražujućom tvari. Unatoč tomu, 25-godišnjak je pokrenuo motor automobila te pokušao zatvoriti vrata prignječivši pritom šaku policijskog službenika. Policijski službenik uspio je osloboditi ruku prikliještenu u vratima vozila, a 25-godišnjak se zatim udaljio automobilom. 

U NMB Vukovar policijskom službeniku su utvrđene lakše ozljede.25- i 26-godišnjak su naknadno pronađeni te je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje, dok su danas, 9. prosinca, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske. 

Policija će protiv oba osumnjičena podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo „Teška tjelesna ozljeda“ u pokušaju, dok protiv 25-godišnjaka kaznena prijava slijedi i za kazneno djelo „Prisila prema službenoj osobi“.

Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske ocijenio je uporabu sredstava prisile u ovom događaju opravdanom i na zakonu utemeljenom.

 

 

Bugarski državljanin pokušao prenijeti preko granice 41 kg marihuane

ILOK-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim i 23-godišnjim bugarskim državljanima zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, 40- i 23-godišnjak su 2. studenog u 6,30 sati pristupili ulaznoj graničnoj kontroli na graničnom prijelazu Ilok kao putnici u osobnom automobilu bugarskih registracijskih oznaka. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, policijski službenici su, temeljem naloga Županijskog suda u Vukovaru, obavili pretrage navedenih osoba i osobnog automobila te u prerađenom podvozju vozila pronašli i oduzeli 52 paketa marihuane ukupne težine 41 kg i 338 g.

Osumnjičeni su 3. studenog predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave te je protiv njih podnijeta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

 

Pucnjava u Starčevićevoj ulici u Vinkovcima

VINKOVCI-Oko 1 sat 28. srpnja u Ulici Ante Starčevića u Vinkovcima prilikom sprječavanja i hvatanja počinitelja zatečenog u provali u trgovinu mješovite robe, počinitelj je napao policijsku službenicu. 

Kako bi od sebe otklonila napad, policijska službenica je u nužnoj obrani uporabila sredstva prisile vatreno oružje pri čemu je napadač zadobio prostrijelnu ranu. Dodatno angažirani policijski službenici na mjestu događaja odmah su pozvali hitnu medicinsku pomoć kojom je provalnik prevezen u OŽB Vinkovci gdje je hospitaliziran.Utvrđeno je da je provalnik 30-godišnjak iz Vinkovaca.

Na mjestu događaja očevid je provela zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Vukovar, a s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja poduzimaju se daljnji izvidi.

Teška prometna nesreća u Ostrovu na pružnom prijelazu

OSTROVO-Jučer, 23. svibnja oko 13,55 sati u Ostrovu, u Kolodvorskoj ulici, na prijelazu ceste preko željezničke pruge dogodila se teška prometna nesreća.

 Osobnim automobilom Hyundai vinkovačkih registarskih oznaka upravljao je 25. godišnjak iz Vinkovaca te se bez zaustavljanja i provjere o mogućem nailasku vlaka nastavio kretati automobilom preko pružnog prijelaza, uslijed čega je zbog stižućeg teretnog vlaka, u vlasništvu tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, došlo do udara automobila u prednji dio vlaka. Od siline udara automobil je odbačen na ne prometnu zelenu površinu.

 Na mjestu prometne nesreće prijelaz ceste preko željezničke pruge je označen prometnim znakom obveznog zaustavljanja (stop) i prometnim znakom za označavanje prijelaza ceste preko željezničke pruge (andrijinim križem).

 Suputnik o osobnom automobilu kojim je upravljao 25. godišnjak je bio 55. godišnjak iz Vinkovaca. Oba putnika su iz vozila iznijeli djelatnici JVP Vinkovci te su odmah odvezeni u OŽB Vinkovci radi ukazivanja liječničke pomoći.

 Vozač, 25. godišnjak je zadobio teške tjelesne ozljede te je zadržan na liječenju u bolnici, a 55. godišnjak je od zadobivenih ozljeda preminuo u 15,47 sati, što je potvrđeno u OŽB Vinkovci.

 

Na mjestu događaja policija je provela očevid.

 

Protiv vozača osobnog automobila, 25. godišnjaka iz Vinkovaca, zbog izazivanja prometne nesreće će biti podnijeta kaznena prijava.