Najave

Sport

Polovičan uspjeh seniora Teniskog kluba ''Vinkovci''

VINKOVCI-Na terenima Teniskog kluba ''Vinkovci'' odigran je susret prvog kola 3.Hrvatske teniske lige između Teniskog kluba ''Vinkovci' i TK ''Borovo Naselje''.

 U pojedinačnim susretima za TK ''Vinkovci'' pobjede su ostvarili: Ante Vuković, Luka Cener, Filip Rihtar, Ilija Kopić, dok je Karlo Brkić dobio susret bez borbe. U susretima parova dvije vinkovačke kombinacije Ante Vuković i Dominik Jelinić, te par Matej Čanaki i Karlo Brkić ostvarili su pobjede, za konačnu pobjedu 7:0.

 Drugo kolo je donijelo susret u Slavonskom Brodu, gdje je ekipa Teniskog kluba ''Vinkovci'' nakon prva tri susreta povela sa 0:3 protiv ekipe TK ''Brod'', a pobjede su ostvarili: Željko Ivić, Ante Vuković i Kristian Ikić. U naredna dva pojedinačna susreta poraženi su Ilija Kopić i Filip Rihtar, da bi nakon pojedinačnog  dijela bilo 2:3 za Teniski klub Vinkovci. Susreti parova odlučili su pobjednika, a oba vinkovačka para Željko Ivić i Ante Vuković, te par Kristian Ikić i Ilija Kopić su poražena.Vinkovčani su tako nesretno poraženi sa 4:3,a u trećem kolu ekipa Teniskog kluba ''Vinkovci '' je slobodna.

 

Sve je spremno za 13.međunarodni teniski turnir ''Zaba Cup''

VINKOVCI-Na terenima Teniskog kluba Vinkovci od 10. do 18. travnja održava se 13.međunarodni teniski turnir za dječake i djevojčice do 14 godina pod nazivom ''Zaba Cup 2021.'' koji će okupiti 112  tenisača i tenisačica iz 15 država, a igra se pod pokroviteljstvom Zagrebačke banke uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera.

 -Međunarodna krovna organizacija ''Tennis Europe'' nam je propisala jedan značajan epidemiološki okvir kojeg se moramo pridržavati kako bi mogli održati samo natjecanje, odnosno natjecanje će biti zatvoreno za gledatelje.Teniski klub ''Vinkovci'' će biti zatvoren, osim za natjecatelje i za akreditirane osobe, rekao je Igor Balaš, direktor turnira.

Kako su na snazi stroge epidemiološke mjere, ždrijeb glavnog turnira okupiti će 32 tenisača i tenisačice, dok će u kvalifikacijama biti 32 igrača.Bilo je preko 200 prijava, no zbog situacije, neće se moći održati ždrijeb kako je planirano.

-Očekujem da će oba ždrijeba kvalifikacija biti puna, turnir parova će se igrati na 16 natjecatatelja.Ono što svakako zanimljivo, imamo jednu djevojčicu koja dolazi iz Latvije, rekao je Balaš.

Teniski klub ''Vinkovci'' ima jednu od najboljih infrastruktura za igranje i treniranje tenisa.Tereni se nalaze u centru grada u sklopu sportskog centra gdje se nalaze bazen, teretana, fitnes centar i atletska staza. 

-U našem Teniskom klubu ''Vinkovci'' radi se na popularizaciji sporta i to je nešto što ćemo kao Grad uvijek podržavati.Samo održavanje Zaba Cup-a doprinosi tome da se sve više ljudi želi baviti ovim sportom, a Zaba Cup je prepoznat ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan granica.Drago mi je da se održava unatoč strogim epidemiološkim mjerama, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Kao i prošlih godina, teniski turnir posjeti izbornik dječaka do 14 godina Igor Blažević, koji je ovom prigodom istaknuo kako je organiziran kamp Hrvatskog teniskog saveza, pred sam turnir:

-Na ovogodišnjem kampu imamo osmero igrača, odnosno četiri dječaka i četiri djevojčice. Očekujemo dolazak i ženske izbornice u ovom uzrastu Darije Dešković-Mišković.Uvijek smo solidne rezultate imali tijekom turnira, tako da vjerujem da će biti i ove godine.Kako je Zaba Cup, 3.rang turnira, znalo se događati da naši najbolji ne dolaze, ali ove godine zbog situacije oko korone, imamo dvoje najboljih na turniru u Vinkovcima, Duje Markovina i Dora Mišković, tako da očekujemo vrhunske rezultate, rekao je Blažević.

Prvi susreti kvalifikacija igraju se u subotu, 10. travnja, dok glavni turnir počinje u ponedjeljak, 12. travnja.Finale u pojedinačnoj konkurenciji planirano je za petak, 16.travnja u 10.00 sati, dok će se dan ranije 15.travnja u 15.00 održati finale parova.

 

Laura Matić zlatna, Nikola Ćaleta i Alojzije Ćaleta srebrni na plivačkom mitingu u Zagrebu

 

VINKOVCI-Nakon poduže pauze od zadnjeg natjecanja u studenom prošle godine, mala ekipa PK Orion odazvala se pozivnom mitingu u organizaciji Zagrebačkog plivačkog kluba koji se održao u subotu 6. ožujka 2021. 

PK Orion jedini je klub pozvan iz naše županije, i na to smo vrlo ponosni i sretni da smo dobili priliku natjecati se među najboljima u Hrvatskoj.Natjecanje je održano u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i bez gledatelja na tribinama. 

Bila je to prilika za procjenu trenutne kondicijske spreme nakon poduže stanke bez treninga, vode i natjecanja. U Zagreb su u pratnji trenerice Maše Pešec  išli Iva Čorak, Laura Matić, Nikola Ćaleta, Alojzije Ćaleta, Matej Pfaf i Marin Svilar. 

Medalje su osvojili Laura Matić - zlato na 50m prsno, Nikola Ćaleta - srebro na 50m leptir i Alojzije Ćaleta - srebro na 50m leđno.

 

Rezultati (do 10. mjesta) sljedeći su: 

Laura Matić, seniorka – 1. na 50m prsno,  6. na 50m leptir

Nikola Ćaleta, junior – 2. na 50m leptir, 6. na 100m leptir, 9. na 50m slobodno Alojzije Ćaleta, senior – 2. na 50m leđno, 10. na 50m leptir 

Matej Pfaf, junior – 6. na 100m leđno, 8. na 100m prsno, 8. na 100m leđno

Marin Svilar, junior – 7. na 100m prsno, 8. na 50m prsno 

Iva Čorak, juniorka – 7. na 100m leđno, 10. na 50m leptir.  

 

RK ''Spačva'' uspješno provela četvrtu kampanju projekta 'Volim rukomet“

VINKOVCI-Rukometni klub Spačva Vinkovci uspješno je proveo četvrtu kampanju za projekt „Volim rukomet“ koja se održala  ispred dvorane osnovne škole Bartola Kašića Vinkovci.

Rukometni klub Spačva Vinkovci kao provoditelj projekta “Volim rukomet” čiji je cilj uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti u šport u Vinkovcima, predstavio je do sada provedene aktivnosti iz projekta i uočene probleme koje su uspješno savladali.

Zbog epidemije virusa COVID-19 u dva navrata bili su obustavljeni treninzi I natjecanja od strane Nacionalnog stožera. Stručni stožer rukometnog klub Spačva Vinkovci s trenerima izradio je i organizirao Online treninge za sve dobne skupine i tako omogućio nastavak treninga uz konstantu podršku trenera.

Online treninzi su se pokazali kao izvrsno rješenje jer su sudionici ostali u treningu i socijalnom kontakt što je jedan od primarnih ciljeva projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, i to kroz natječaj „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti, te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“. Ukupna vrijednost projekta je 872.032,65 kuna. Iznos koji sufinancira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF) iznosi 741.227,75 kuna.

Projektom uvelike pridonosimo ostvarenju ciljeva Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH; u kojoj se navodi kako se trebaju osigurati uvjeti za uspješnu borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti te smanjenje nejednakosti u društvu, gdje je jasna poveznica s našim Projektom.

-''Kada promatramo ovaj projekt od početka provedbe krajem ožujka 2019. godine uspjehom možemo smatrati to što smo uspjeli okupiti 50-ak sudionika s kojima smo postigli zavidne rezultate. Ako gledamo probleme to je epidemija korone koja nas je onemogućila u redovnim aktivnostima pa smo se morali snalaziti. S druge strane, međutim, to je imalo i dobrih strana jer su naša djeca, koja su bila prisiljena biti kod kuće, ostala na okupu pa makar i online, ostali su u toj nekoj socijalizaciji što je i primarni cilj ovoga projekta, osim naravno bavljenja sportom i zdravog života. Tako da su oni i bili u kontaktu i trenirali”, ističe Mirko Mečić, predsjednik RK Spačva Vinkovci

 Cilj ovog projekta je uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti u šport u Vinkovcima, kako bi lakše sklopila prijateljstva te poboljšali sposobnost koncentracije i uključivanje u društvenu zajednicu bez diskriminacije. Kod djece iz rizičnih obitelji ili djece s poremećajima u ponašanju sport je važan zbog zadovoljavanja potrebe za pripadanjem, samoostvarivanjem te zbog osjećajaiz rizičnih obitelji ili djece s poremećajima u ponašanju sport je važan zbog zadovoljavanja potrebe za pripadanjem, samoostvarivanjem te zbog osjećaja sigurnosti, ipoticanja samopouzdanja i samopoštovanja.

Ivan Marić novi predsjednik ŠRD ''Jezera Banja'' Vinkovci

VINKOVCI-U velikoj županijskoj vijećnici održana je izvještajno-izborna Skupština, Športskog ribolovnog društva "Jezera Banja" Vinkovci pod svim epidemiološkim mjerama.

Športsko-ribolovno društvo ''Jezera Banja u 2020. godini broji 103 člana, od čega je u jednoj kategoriji kadeta 30 članova (12 djevojčica i 18 dječaka), a u kategoriji seniora 73 člana, od čega 19 članova ima status Hrvatskog ratnog vojnog invalida.

-Kad govorimo o sportskim natjecanjima u protekloj godini, zbog novonastale situacije oko koronavirusa, nije održano niti jedno natjecanje. U četvrtom mjesecu, umjesto Memorijalnog natjecanja seniora u lovu ribe udicom na plovak ''Dvanaest redarstvenika'' članovi Izvršnog i  Nadzornog odbora društva u pratnji prijatelja društva su kod murala ispod vinkovačkog podvožnjaka zapalili svijeće i pomolili se u znak sjećanja na poginule redarstvenike. Dvanest članova društva u kategoriji seniora sudjeovalo je na četiri natjecannja i kupa u organizaciji drugih ribolovnih društava i udruga s prostora Vukovarsko-srijemse županije, a postignuti su dobri rezultati. Športsko-ribolovno društvo ''Jezera Banja''  provelo je akciju čišćenja  i uređenja okoliša jezera na Banji.Osim toga uz pomoć Županijskog ribolovnog saveza i angažmana članova društva poribilo je jezera na Banji u više navrata s više od 400 kilograma šarana , babuške i druge bijele ribe. Društvo je pomoglo u organizaciji i provedbi 7.amaterskog triatlona Vinkovci. Na kraju bih se zahvalio Gradu Vinkovcima, Savezu sportskih rekreativaca Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Športsko-ribolovnom savezu Vukovarsko-srijemske županije na potpori, rekao je Željko Mikić dosadašnji predsjednik ŠRD ''Jezera Banja'' Vinkovci.

U izbornom dijelu Skupštine bila su dva kandidata za predsjednika Antun Pavlović i Ivan Marić, a većinom glasova za novog predsjednika izabaran je Ivan Marić. Dužnost dopredsjednika obnašat će Tomislav Šarić, tajnik je Zlatko Begović, dok je predsjednik Nadzornog odbora, dosadašnji predsjednik Željko Mikić.

Kako je istaknuto, puno je planova u ovoj godini, no sve će ovisti o epidemiološkim mjerama, a novi predsjednik Ivan Marić zahvalio se na izboru , te kako je rekao,  samo u jednoj sinergiji sa svim članovima društva mogu puno toga napraviti.

 

Nogometni klub Šahtar donirao 50.000 eura za stradale u potresu u Hrvatskoj

ZAGREB-Šahtar je na čelu s gospodinom Rinat Ahmetov, predsjednikom kluba, uplatio 50.000 eura za pomoć stradalima od razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije i drugim pogođenim područjima

Ukrajina i Hrvatska su dugi niz godina prijateljske i bratske države s dobrim odnosima. Jedan od zapaženih i živopisnih simbola koji ujedinjuju ove države je dugogodišnji kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i najpopularnijeg ukrajinskog kluba Šahtar iz Donjecka -Darijo Srna. Zbog toga, nakon što je u prosincu razoran potres pogodio Hrvatsku, ukrajinski klub nije mogao da stoji po strani i ne podrži matičnu zemlju svog legendarnog igrača poručili su iz Kluba.

Klub je uplatio donaciju u iznosu od 50.000 eura na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske otvoren u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“. Donacija je namijenjena za za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

 

Darijo Srna je i od prije poznat po svojim mnogobrojnim donacijama i pomoći, o čemu nevoljko voli pričati. Nikada u prvi plan nije gurao svoja dobročinstva, tako da su ga i ovog puta mediji teško nagovorili na izjavu: " Moj život su dvije države: Hrvatska, moja rodna zemlja, i Ukrajina. Bio sam kapetan hrvatske reprezentacije  i kapetan Šahtara. Jako mi je drago zbog postupka predsjednika našeg kluba, koji je donirao određeni iznos Hrvatima za adaptaciju domova, jer se Hrvatska nalazi u teškoj situaciji zbog potresa. Jako puno ljudi je ostalo bez doma, jako puno ljudi je stradalo i mi znamo što to znači izgubiti dom. Znam zato što je predsjednik kluba puno pomagao u Ukrajini i uvijek će pomagati. Nije lako što su i oni u teškoj situaciji, a pomažu Hrvatskoj. Ja mu se zahvaljujem na tome. To nije bila moja ideja, već  inicijativa kluba i mogu samo reći ogromno hvala i da Hrvati to nikada neće zaboraviti''.

Darijo Srna, bivši hrvatski reprezentativac i dugogodišnji kapetan, u lipnju 2020. postao je sportski direktor Šahtara. Srna je u jednom od dva najpopularnija ukrajinska kluba proveo čak 15 sezona kao igrač, pri čemu je upisao 536 nastupa i 49 golova. Kapetansku traku Šahtara nosio je niz godina te je najpopularniji strani igrač u njegovoj povijesti. Ukupno je osvojio 26 trofeja od čega je najvrijedniji Kup Uefe, a uz to je uzeo deset titula prvaka Ukrajine, sedam Kupova Ukrajine te osam Superkupova.

Klub Šahtar iz Donjecka je zbog militantih akcija u izbjeglištvu od svibnja 2014.godine od kad nisu u mogućnosti igrati na svom domaćem stadionu, prekrasnoj Donbass Areni. Nekoć velebni nogometni stadion ozbiljno je oštećen u nekoliko raketnih napada, a iznutra je potpuno devastiran jer su separatisti pokrali i odnijeli sve što je vrijedilo. Trenutno je Donbass arena dom humanitarne organizacije koja donacijama hrane i robe pomaže gladnima i siromašnima u Donjecku.

 

Teniski kub ''Vinkovci'' tražio izuzeće od zatvaranja, ali oba Stožera nisu popustila

VINKOVCI- Teniski klub  Vinkovci uputio je dopis Stožeru Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i Stožeru CZ Hrvatske  za izuzećem obveze zatvaranja kluba detaljno iznoseći činjenice o klubu i  mogućnostima.

-Budući smo ozbiljan klub koji ima velik broj zaposlenika ovo zatvaranje će nas izuzetno pogoditi. Bilo kakvim prestankom rada, klubu u potpunosti nestaju prihodi a radnicima bi trebali isplatiti plaće ili ih otpustiti, što nikako ne bismo željeli. Još jednom apeliramo da se ne generaliziraju odluke već da se detaljno sagledaju posebnosti svakoga. Sport je zasigurno vrlo važan čimbenik dobroga ljudskog zdravlja i među zadnjima bi ga se trebalo zabranjivati. Molimo Vas da učinite sve u Vašoj moći kako bi mogli nastaviti s radom te tako omogućiti ljudima zdrav način života a radnicima osigurati plaću neophodnu za život ! S vjerom i nadom u brze i dobre povratne vijesti srdačno Vas pozdravljamo, stoji u dopisu kojeg potpisuje Mario Brkić, predsjednik Teniskog kluba ''Vinkovci''.

 

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske  poslao je odgovor na zamolbu koju prenosimo u cjelosti.

 

''Navedena mjera za individualne (pojedinačne) sportove  (karate, tenis, boćanje, kuglanje, veslanje, streljaštvo, stolni tenis i sl.)  dopušta iznimno treninge i natjecanja samo za vrhunske sportaše (I., II. i III. kategorije).''

 

Osim odgovora Nacionalnog stožera, došao je odgovor Stožera CZ Vukovarsko-srijemske županije u kojem se navodi:

 

''Stožer CZ RH sukladno Odluci Stožera Republike Hrvatske, ovaj stožer nije u mogućnosti derogirati odluku nacionalnog stožera i Teniskom klubu Vinkovci omogućiti nastavak rada. Ostaje nam nadati se da će predložene mjere koje su od ponoći na snazi polučiti željene rezultate kako bi došlo do popuštanja mjera, a samim time nastavka rada sportskih objekata i objekata za rekreaciju.U vjeri da ćemo svi zajedno uskoro uživati u ljepoti teniske igre srdačno Vas pozdravljamo !''