Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

VINKOVCI-Udruga'' Naši Borinci'' održala je svoju izvještajno-izbornu Skuptštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo u četverogodišnjem mandatu.

Za predsjednika je izabran Robert Rihtar , potpredsjednici su Vlado Varga i Dražen Spajić, tajnik udruge je Dijana Grčić Obradović te blagajnik Marinko Lovrić. 

Ciljevi udruge u naredne četiri godine su nastaviti istim koracima dalje,  održavati prostor oko kapelice,  ojačati manifestaciju od Đurđeva do Markova sa što više konjaninka.

-Želimo organizirati što veći broj društvenih događanja za naše naselje tako i za grad Vinkovce. Poboljšati suradnju sa Turističkom zajednicom grada Vinkovaca kako bi što bolje iskoristili ovo naše prekrasno mjesto sa ispisanom poviješću na  proplanku Borinaca i uključili ga u turisticku kartu grada Vinkovaca, rekao je Rihtar 

Osim svega navedenoga u planu je oživljavanje tradicije berbe jabuka s kojom su nekada počinjale Vinkovačke jeseni 

-Puno je planova Udruge, nastojati ćemo i nadalje biti balans izmedu neizostavne politike i građana naselja,  te sve ono što je dobro mi ćemo podržavati i pohvaljivati,  a sve nedostatke ukazivati gradskoj vlasti da treba popraviti, kako bi zivot na Borincima bio bolji i ljepši, istaknuo je Robert Rihtar,

 

VINKOVCI-U prostoru vinkovačkih osnovnih škola, vrtića i dječjih igrališta bit će postavljeno ukupno 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla/bio otpada koji će biti prilagođeni uzrastu djece. Također, za kućanstva je osigurano ukupno 1.500 kompostera od 350 litara za odvajanje bio otpada. Edukativni spremnici i komposteri osigurani su kroz projekt koji provodi Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-a, prijavljen u sklopu Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svibnju ove godine. Iz VIA-e ističu kako je vrijednost projekta 971.687,25 kuna od čega je 40% sufinancirano sredstvima FZOEU-a.

„Cilj projekta je smanjiti količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima, te povećanje stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada. Nabavkom i postavljanjem edukativnih spremnika kod škola, vrtića i novih dječjih igrališta, želimo naše najmlađe podučiti kako pravilno odvajati otpad te zašto je važno recikliranje i zaštita okoline u kojoj svakodnevno provode svoje vrijeme u igri“, objašnjava v.d. pročelnika Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić. 

Kroz raniji poziv, dodaje, nabavljeni su spremnici za odvajanje papira i plastike, a sada stižu i komposteri kako bi zaokružili cijelu priču i kako bi građani imali sve potrebno za potpuno odvajanje otpada već u svojim kućama.

VINKOVCI-7STARS proizvodni pogon u Jelačićevoj ulici danas je obišao gradonačelnik Ivan Bosančić u pratnji njegova zamjenika Josipa Romića, pročelnice Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu Katarine Vučić i direktorice Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA Danijele Slipčević te se osobno uvjerio u specifičnosti proizvodnje i kvalitetu proizvoda, ali i rastući potencijal ove vinkovačke tvrtke. 

Proizvodi 7STARS-a relativno su novi na tržištu, no već prilično poznati i priznati kod kupaca zbog svoje kvalitete i posebnosti. 

„7STARS je jedna jako dobra i motivirajuća priča koje je značajna ne samo u smislu zapošljavanja nego i općenito za pozitivnu poduzetničku klimu u našem gradu. Ova tvrtka ima veliki potencijal, svoj san pretočili su u organiziranu proizvodnju i primjer su kako dobra poduzetnička ideja uz puno rada i truda može rezultirati uspjehom“, istaknuo je gradonačelnik ovom prilikom. Naglasio je i kako su Grad Vinkovci i VIA na raspolaganju poduzetnicima kroz potporu u povlačenju sredstava iz EU fondova, naročito sada kada se otvaraju nove mogućnosti financiranja, a koje će biti od velikog značaja za gospodarski razvoj grada. 

U 7STARS-u ističu se slatkim proizvodima, posebice smrznutim desertima koje odlikuje 7 jedinstvenih kombinacija okusa, arome i teksture po čemu je tvrtka i dobila ime. Trenutačno zapošljavaju 14 djelatnika koji rade na proizvodima koje odnedavno, osim onih u Vinkovcima, mogu kupiti i kupci diljem Hrvatske. 

„Od samih početaka trudimo se njegovati obiteljsko, prijateljsko ozračje, zaposlenice koje stvaraju naše proizvode najvažnije su u ovoj priči. Bez njih ništa od ovoga ne bi bilo ostvarivo. Sve nas je više zaposlenih i na tome ne planiramo stati, nadamo se i novim zapošljavanjima. Želim zahvaliti gradonačelniku što nas je prepoznao kao perspektivnu tvrtku te mojim zaposlenicama koje svojim radom omogućavaju da napredujemo iz dana u dan“, poručila je direktorica tvrtke Marija Čulo. 

Važno je napomenuti i kako se ova tvrtka našla među osam finalista druge sezone projekta „Startaj Hrvatska“. Naime, nedavno je krenulo emitiranje emisija druge sezone ovog jedinstvenog projekta, što znači da gledatelji ponovno imaju priliku pratiti uzbudljive priče kandidata koji koračaju prema ostvarenju svojih poduzetničkih snova. Ove godine prijavilo se više stotina malih poduzetnika i startupova, a odabrano je samo osam najboljih kandidata, među njima i vinkovački 7STARS tim.

 

LOVAS-Lovaščani su obilježili tužnu, 30. godišnjicu privremene okupacije mjesta Lovas, dan je to kada je 1991. godine velikosprski agresor, praćen jugovojskom, ušao u selo i kada je ubijeno 22 mještanina. Ujedno je to i dan kada su počeli zvjerski zločini i mučenja, ubijanja, torture, prisilni rad i sve ono čemu je neprijatelj izložio lokalno, hrvatsko stanovništvo.

Ukupno je 89 ubijenih i poginulih mještana općine Lovas te jedna nestala osoba. U spomen na nedužne žrtve i branitelje koji su svoje ime uklesali u temelje slobodne Hrvatske, na spomen-obilježju masovne grobnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

-Još jedna tužna obljetnica, dan okupacije mjesta Lovas, dan kada su počela zvjerstva u Lovasu, ubijanjem, raketriranjem, odvođenjem i prisilnim radom.Mještani, oni koji nisu bili srpske nacionalnosti, morali su imati na rukavu bijele vrpce, kako bi bili označeni, odnosno da su građani drugog reda.Tužno je kad dođe mjesec listopad, uvijek se s tugom prisjećamo tih teških dana za Lovas.Ono što najviše boli, jako je mali broj, onih koji su osuđeni za zločine koji su počinjeni Općini Lovas, rekao Stjepan Milas, predsjednik Općinskog vijeća Lovasa.

Marija Ostrun rekla je kako su to bili dani užasa, svi su otišli u podrumu, tjerali su ih da rade, a domaćinstva su morala na svojim ulazima imati bijele plahte, a oko ruku su imali vrpce.

 

STARI JANKOVCI - Polaganjem vijenaca kod spomenika sv. Florijanu, mimohodom vatrogasaca i vatrogasnih vozila te svečanom sjednicom obilježeno je 90 godina DVD-a Stari Jankovci. U sklopu svečane sjednice promovirana je monografija autora Ante Kneževića naslovljena ‘’Starojankovačka vatrogasna baklja sja - devedeset godina (1931. - 2021.)”, a uručena su i priznanja zaslužnim vatrogascima.

  “Naš je DVD, osim što gasi požare, i društveno aktivan, možda među najaktivnijima. Želim mu još puno uspješnog rada, no da ima što manje posla”, rekao je načelnik Općine Dragan Sudarević.

 Prema riječima Mije Šajtoša, predsjednika DVD-a Stari Jankovci, prije 90 godina društvo, koje sada djeluje u dobrim uvjetima, osnovala je nekolicina entuzijasta. Godine 2007. sagrađeno je novo vatrogasno spremište, koje je dobro opremljeno.

-“Spremni smo odgovoriti na sve izazove, zadovoljni smo opremom. Imamo tri vatrogasna vozila, od toga dva navalna i jedno tehničko”, rekao je Šajtoš. 

 Prigodna monografiju napisao je prof.Ante Knežević, no kako kaže nije bilo teško napisati jer je dosta građe za monografiju sačuvano.

 

VINKOVCI - U povodu Svjetskog dana učitelja gradonačelnik Ivan Bosančić primio je učitelje vinkovačkih osnovnih škola. Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada, a proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na taj datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Tako je uspostavljen novi praznik u čast svih prosvjetnih radnika, od nastavnika predškolskih skupina do profesora i predavača na sveučilištima.

- Dan učitelja prilika je da zahvalimo svim našim učiteljima koji rade na obrazovanju naše djece, na usađivanju znanja, ali i onih odgojnih metoda koje čine naše društvo boljim - rekao je gradonačelnik Bosančić dodavši kako su učitelji ti koji nas odrede na početku. Poručio je kako je Dan učitelja prilika da svi promislimo koliko je njima teško, koliko je svako dijete različito i da svakom djetetu treba na različit način pristupiti, te je pozvao Vinkovčane neka se na ovaj dan prisjete svojih učitelja.

Mirela Rimac Ešegović, profesorica engleskog i njemačkog jezika u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima, kaže kako je glavna poruka svoj djeci u školama da nikada ne prestanu učiti te podsjetila kako su posljednje dvije godine zbog korone bile izazovne i za učitelje.

TOVARNIK - Najtežu bundevu od čak rekordnih  674 kilograma uzgojio je Ivica Ribarić iz Kozarca, mjesta u Baranji, dok je najdužu tikvu 295 centimetara, uzgojio Krunoslav Peić iz Lovasa, epilog je natjecanja za najtežu bundevu i najdužu tikvu u okviru 15.Tovarničkog jesenskog festivala.

Sve je započelo tradicionalnim kuhanjem pekmeza i zelenog graha u kotlićima što je izazvalo veliki interes posjetitelja 15.Tovarničkog jesenskog festivala. Biti najbolji bila je misao vodilja i ove godine svih natjecatelja u obje kategorije. 

Stručno povjerenstvo za ocjenjivanje najboljeg graha među kojem je bilo i jedno poznato ime Tomislav Špiček, imalo je težak zadatak, kako bi se odabrao nabolji grah.

- Svi pripremeljni kotlići bili su korektni i dobri, no jedan je bio malo ljut i onda ti oduzme okus dva, tri graha dok se ne vrati okus.Kad od  25 kotlića imate  20 odlično skuhanih graha, onda možemo reći da je kvaliteta skuhanog graha bila na visokom nivou. Pobjednički grah imao je sve komponente bitne za dobar grah i zasluženo je osvojio prvo mjesto, rekao je Špiček.

Ove godine imali smo 25 kotlića u kuhanju zelenog graha, a prvo mjesto osvojila je ekipa ''Stoka iz bloka'' (Vinkovci), drugo mjesto osvojio je Goran Horvatović, dok je treća bila ekipa Lovačko društvo ''Zec'' Ilača.

Pekmez je uvijek više od samog natjecanja, jer tu se strogo čuvaju tajne kako napraviti onaj najbolji, a ove je godine među četiri ekipe, prvo mjesto pripalo je Udruzi žena Tovarnik, drugo mjesto osvojila je ekipa ''Druge Đeletovci'', dok je treće mjesto osvojila ekipa Zavičajna zajednica BH Hrvata Tovarnik.

Kako je vrijeme odmicalo došao je najzanimljiviji dio, a to je proglašenje najtežih bundeva za ovu godinu, a prvo mjesto osvojio je Ivica Ribarić (Kozarac, Baranja), sa rekordnih 674 kilograma, drugo mjesto osvojio je Krunoslav Peić (Lovas), sa 399 kilograma, dok je treća bila Ljiljana Ribarić (Kozarac, Baranja) sa 357 kilograma.

-Za uzgojiti ovakvu bundevu, potrebno je 160 dana od posađene sjemenke.Sam plod bundeve je star 110 dana.Svaki dan je briga oko nje, jer je dosta teško za uzgojiti.Kad govorimo o utrošenosti vode, potrebno je za cijeli njen period između 16.000-20.000 litara vode bez kiše.Kad je punom rastu, kad se razgrana, potrebno je 400 litara, dnevno.Sjeme je nabavljeno sa Aljaske, rekao je Ivica Ribarić, pobjednik u kategoriji najteže bundeve.

Na kraju je bilo proglašenje najduže tikve, a prvo mjesto osvojio je Krunoslav Peić (Lovas) sa 295 centimetara, druga je bila Vedrana Peić (Lovas) sa  291 centimetar, dok je treći bio Mladen Sopić  (Sisak) sa 285 centimetara. 

-Najdužu tikvu nije niti malo lagano uzgojiti, ima tu genetike, morate imati konstrukciju i morate napraviti selekciju.Agrotehničke mjere morate napraviti adekvatno, traži puno vode oko 150 litara dnevno i puno sunca, rekao je Krunoslav Peić, pobjednik u kategoriji najduže tikve.

Štandove s jesenskim poljoprivrednim plodovima i prerađevinama obišlo je veliki broj posjetitelja koji su sa zanimanjem pratili cijeli program posebice izbor za najtežu bundevu.

Prema riječima, Anađelka Dobročinca, načelnika Općine Tovarnik, ova manifestacija ima veliki značaj za ovaj dio Srijema, a Festival raste iz godine u godinu, kako po broju natjecatelja i  izlagača,  tako i po broju posjetitelja.

 

 

 

 

Zadnje Vijesti:
(22/10) VSŽ osvojila nagradu za EU projekt poboljšanja pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti - ' VINKOVCI-Svečano proglašenje i dodjela priznanja najboljim EU projektima 2021. i najuspješnijim gradovima održano je jučer Novom Vinodolskom.  Nagrade za najbolji EU projekt 2021. dodijeljene su u kategorijama doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, doprinos prekograničnoj suradnji, doprinos ...
(11/10) 70-godišnjak u obiteljskoj kući skrivao arsenal oružja - ' BRŠADIN-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su pretragom, obavljenom 8. listopada temeljem sudskog naloga, u obiteljskoj kući 70-godišnjaka u Bršadinu, pronašli i oduzeli tri automatske puške, 15 pripadajućih spremnika, 13 ručnih bombi, jednu tromblonsku minu, 211 komada raznovrsnog ...
(11/10) Ministrica Tramišak uručila vrijedne ugovore u gradu Iloku - ' ILOK- Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak posjetila je danas grad Ilok. Dočekali su je župan Vukovarsko –srijemske županije Damir Dekanić, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Katica Mišković, te ...
(11/10) PBZ Grupa donirala Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci polivalentno igralište za ljepše odrastanje i igru ... - ' ZAGREB-U sklopu svog projekta „Činim dobro svaki dan“ PBZ Grupa, dio Intesa Sanpaolo Grupe, nastavlja pomagati djeci i mladima diljem Hrvatske, što potvrđuje i njezina najnovija donacija Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci. Donaciju u iznosu od 349.932,06 kuna Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci uručili su ...
(07/10) Predstavljen projekt ''Suncokret ruralnog znanja i poduzetništva - sustav osnaživanja i ... - ' LOVAS-Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ danas je u Regionalnom poslovnom centru Poslovne zone Lovas predstavila projekt "Suncokret ruralnog znanja i poduzetništva - sustav osnaživanja i osposobljavanja NEET osoba“. Na predstavljanju su bili nazočni predstavnici ...
(06/10) vlč.Slavku Vranjkoviću priznanje Općine Nuštar - ' NUŠTAR-U okviru programa obilježavanja Dana obrane i dana općine Nuštar , u crkvi Duha Svetoga u Nuštru služena je misa zadušnica, a potom su kod Spomenika obrani Nuštra položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve ...
(06/10) Kukurznim putem spasa projahalo 60 jahača - ' NUŠTAR- U povodu 30 godina obrane Vukovara i Nuštra, Dana Općine Nuštar te u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, u organizaciji Konjičkoga kluba Satir iz Vinkovaca održan je 14.konjički maraton Kukuruzni put Vukovar - Nuštar 2021. Kukuruzni put je bio "put spasa" iz herojskog ...
(06/10) Banožić: ''Mladi ljudi, nova energija, vinkovačkog HDZ-a'' - ' VINKOVCI-Održana je prva faza unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici Vinkovci na kojoj su se birala dužnosti i tijela na razini temeljnih organizacija. Članovi HDZ-a Vinkovci tako su imali priliku birati predsjednike, potpredsjednike, izvršne odbore i izaslanike na gradsku ...
(02/10) Bosančić: '' Vinkovački HDZ ima dobre rezultate zahvaljujući zajedništvu, snazi i stabilnosti ... - ' VINKOVCI-Povodom unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici koji se održavaju u nadolazećem razdoblju u Uredu Hrvatske demokratske zajednice gradske organizacije Vinkovci,  izvršena je predaja kandidatura Gradskom izbornom povjerenstvu HDZ-a Vinkovci za prvu fazu izbora.  Ivan ...
(29/09) Mještani Starih i Novih Jankovaca obilježili 30. obljetnicu  progonstva - ' STARI JANKOVCI-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Starim i Novim Jankovcima , mještani ova dva mjesta  obilježili su 30. obljetnicu  progonstva te se prisjetili poginulih branitelja i ubijenih i nestalih civila u Domovinskom ratu, od 1991. do 1995. godine. Tim povodom brojna izaslanstva ...
Hide Main content block

Vijesti

VSŽ osvojila nagradu za EU projekt poboljšanja ...
VINKOVCI-Svečano proglašenje i dodjela priznanja najboljim EU projektima 2021. i najuspješnijim gradovima održano je jučer Novom ... više....

Crna Kronika

70-godišnjak u obiteljskoj kući skrivao arsenal ...
BRŠADIN-Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su pretragom, obavljenom 8. listopada temeljem sudskog naloga, u obiteljskoj ... više...

Politika

Banožić: ''Mladi ljudi, nova energija, ...
VINKOVCI-Održana je prva faza unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici Vinkovci na kojoj su se birala dužnosti i ... više...

Sport

ŠRD ''Karas'' Rokovci-Andrijaševci najbolji na ...
VINKOVCI- Športsko-ribolovno društvo ''Priroda“ je domaćin natjecanja sportskih ribolovaca od prvih Vinkovačkih jeseni. Na ... više...