19.7 C
Vinkovci
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Drage glumice i glumci dobrodošli na 31. Festival glumca

VINKOVCI-Festival glumačkih ostvarenja realiziranih u prethodnoj godini specifičan po tome što je u potpunosti posvećen glumcu i njegovu stvaralaštvu, održava se po 31. put u gradovima Vukovarsko-srijemske županije, od 11. do 19. svibnja 2024. Domaćini ovogodišnjeg Festivala su grad Otok i glumac Draško Zidar.

U festivalskom programu sudjeluju kazališta, glumačke družine, umjetničke organizacije i pojedinci s predstavama prema odabiru izbornice, akademske glumice Ksenije Prohaske

-”I kao što je ovaj Festival glumca nastao srcem i hrabrošću, tako sam se i ja vodila u ulozi izbornice. Uz srce i hrabrost vodili su me i vlastita intuicija, moje znanje i veliko iskustvo. Neopisiv je talent koji sam otkrivala u predstavama, od Mostara do Pečuha i čitave Hrvatske. Otkrila sam novoga De Nira, novu Meryl Streep, umirala sam od smijeha u briljantnim ostvarenjima u komediji i zaplakala nad kanonskim djelima dramske literature. I ono što me najviše oduševilo, to su glumačke osobnosti koje su svojim talentom nadilazile teške i skromne uvjete u kojima su mnoge uloge stvarane. U traženju onog čarobnog, magičnog trenutka kada se duša prepušta publici, moja divna Hrvatska od Slavonije do Dalmacije, od Primorja do Zagorja vodila me na nezaboravno putovanje.Dugi niz godina provela sam u HNK Split i na brojnim gostovanjima u svijetu; nisam imala priliku kao do sada da vidim cjelokupnu glumačku sezonu, ali sam na ovom putu prepunom iznenađenja stvorila novu sliku hrvatske scene.Voljela bih da u Hrvatskoj više puta posjećujemo jedni druge, jer imamo što pokazati i biti ponosni na naše glumište, a ja bih bila najsretnija da na ovaj festival imamo mogućnosti pozvati puno više predstava. Čitav svoj glumački vijek provela sam nesigurna u velikoj dilemi “imali me ili me nema”, ni zavist ni ljubomora, ni oholost, ni vječne usporedbe s drugima nisu mi bile strane, ali danas sam toliko sretna, jer imam dovoljno poniznosti i ljubavi te mogu vidjeti ljepotu i vrhunska ostvarenja mojih kolega. Znam da će ovaj Festival glumca biti uzbudljiv i da će žiri imati tešku zadaću izabrati najbolje.Za mene, svi ste pobjednici i hvala vam što ste me podsjetili na jednu od najvažnijih poruka u životu ” Tko sve dava, vele dava, a tko srce dava, svega sebe dava”, rekla je Ksenija Prohaska.

RASPORED SVIH PREDSTAVA NA OVOM LINKU !

https://festivalglumca.hr/raspored/

Posljednjeg dana održavanja Festivala (19.5.) tročlani ocjenjivački sud koji djeluje u sastavu Blanka Bart Hajoš , Vid Balog  i Vladimir Andrić dodjeljuje slijedeće nagrade:

dvije  nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumicama; dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumcima; nagradu Ivo Fici za najbolje ostvarenje mladom glumcu do 28 godina; nagradu Nada Subotić za najbolje ostvarenje mladoj glumici do 28 godina; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade; nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.
Festivalsko vijeće Festivala glumca dodjeljuje: nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu te nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.

Ulaz na predstave u Otoku, Iloku i Županji je slobodan.

Ulaznice za izvedbe u Vinkovcima mogu se kupiti na blagajni Gradskog kazališta Vinkovci po cijeni od 8 eura za večernje i 4 eura za dječju predstavu. Ulaznice su u prodaji od 06. svibnja 2024. Nema rezervacija. Radno vrijeme blagajne je od ponedjeljka do petka, od 15:00 do 20:00 sati te sat vremena prije izvedbi. Kontakt: 032 / 338 752.Ulaznice za izvedbe u Vukovaru po cijeni od 7 eura, u prodaji su od 6. svibnja 2024.  na blagajni Hrvatskog doma, radnim danom od 10:00 do 13:00 sati.

 

Slične vijesti

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zadnje vijesti