26.8 C
Vinkovci
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Evo ”Baća”, svi ih šokci znaju, već 50 godina pjevaju !

BOŠNJACI-Posebna večer, kako i dolikuje proslavi velikoj jubileja 50 godina Muške pjevačke skupine ”Baće iz Bošnjaka”, održana je sinoć u Bošnjacima.

Tijekom svojih prvih 50 godina ”Baće iz Bošnjaka“ pojavljivali su se u glazbeno-igranim emisijama, objavili su nekoliko nosača zvuka, a od 2008. godine pokretači su Smotre pučkih marijanskih pjesama „K nebu leti, pjesmo moja“. Kroz ovu skupinu prošli su desetci Bošnjačana, a uz dosadašnje voditelje, Antuna Lešića – Tunju, Mateja Juzbašića, Ivana Leakovića, Ivana Lešića – Bartolovog i Darka Lukića, „Baće iz Bošnjaka“ ostali su sinonim za originalnu i prvoklasnu šokačku pjesmu kakva se može čuti samo na izvorima Šokadije.

U sklopu večeri ”Baće” su primile nagradu vodeće diskografske kuće u Hrvatskoj Croatia Recordsa.

Veliki broj prijatelja mogao  je poslušati izvedbe đakovačkih ”Bećarina”, ”Biđana” iz Bickoga Sela, ”Divandžija” iz Svilaja, ”Vrankovki” iz Vranovaca-Bukovlja, potom ”Stanara” iz Cvelferije, ”Tkanice” iz Vinkovaca, ”Strossmayera”’ iz Strizivojne, Muška pjevačka skupina ”Babogreci” Babina Greda, Muška pjevačka skupina KUD-a Mijat Stojanović iz Babine Grede,  pjevačke skupine KUD-a ”Šokadija” iz Starih Mikanovaca i KUD-a ”Matija Antun Relković“ iz Davora te domaćih pjevačkih skupina – Ženskoga vokalnoga ansambla ”Nene” i Ženske pjevačke skupine ”Bošnjačke snaše“.

-Uime svih članova naše skupine, zahvaljujem svima koji su nas došli podržati i na najbolji način čestitati našu veliku obljetnicu, 50 godina kontinuirnog rada na očuvanju izvorne šokačke pjesme. Tijekom pola stoljeća ”Baće iz Bošnjaka”, postale su simbol našeg mjesta , županjske Posavine, ali cijele Slavonije i Srijema kao prva skupina na istoku Hrvatske koja neprekidno djeluje od 1974. godine, rekao je Antun Lešić.

Općinski načelnik Andrija Juzbašić ponosan je na ”Baće iz Bošnjaka” , te je prigodno rekao:

-”Danas je obljetnica 50 godina naših Baća, oni su najstarija pjevačka skupina koja pjeva akapelo. Ovo je uistinu velika obljetnica, a svojim pjevanjem posjetili su mnoge države, te  posebno smo ponosni što su nastupili na Šokačkoj rapsodiji u Lisinskom u Zagrebu, rekao je Juzbašić.

Prema riječima Tihomira Ivanetića iz Croatia Recordsa, teško je što reći,  oni su jednostavno ponos Bošnjaka i ovoga kraja.

 

 

Slične vijesti

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zadnje vijesti