19.7 C
Vinkovci
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Papuk postaje oaza mira i ljepote uz puno sadržaja za djecu i mlade

Vinkovački Papuk, nekadašnje odlagalište otpada, uskoro će postati zeleno-digitalni park koji će uz mjesta za odmor i opuštanje u prirodi sadržavati i sportsko-rekreacijsku zonu te društveno-zabavnu zonu za djecu i mlade.

Vinkovčani će tako na raspolaganje dobiti pravu zelenu oazu nadomak samom središtu grada koja će, u jednom svom dijelu, sadržavati moderno opremljen sportski i zabavni park s osvijetljenim dječjim i sportskim igralištima, igralištem za 3×3 košarku, stolovima za stolni tenis, trim stazom za rolanje i trčanje i vježbalištem te sjenicama, klupama, stolovima i raznim multimedijskim sadržajima.

Drugi dio Papuka postat će novi gradski park i mjesto za opuštanje u prirodi, s puno raznog drveća i drugih „zelenih sadržaja“.

Nakon što je gradska Agencija VIA prijavila projekt Zelena pluća grada, danas je stigla i završna potvrda koja znači skori početak realizacije ovog projekta. Naime, zamjenik gradonačelnika Josip Romić u Zagrebu je preuzeo ugovor između grada Vinkovaca i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vrijedan oko 444 tisuće eura, a kojim su osigurana sredstva za sadnju 660 stabala, postavljanje sjenica, klupa, inkluzijskih klupa, kanti za otpad, fontane, biciklističkog stajališta i druge urbane opreme na Papuku, ali i uz obalu Bosuta u samom središtu grada.

„Ovaj projekt je samo jedna kockica na našem putu zelene tranzicije, a sve sa željom da Vinkovci i u budućnosti budu mjesto ugodnog življenja, još zdravijeg načina života te da smanjimo svoj negativan utjecaj na okoliš. Uz projekte sadnje stabala i uređenja grada, nedavno smo uz pomoć Agencije za ugljikovodike osigurali i bušenje istražne geotermalne bušotine, što će nam osigurati jeftinu i čistu energiju, što je vrlo važno, kako radi višestruke koristi za građane i gospodarstvo, tako i zbog uspješnog ispunjavanja ciljeva Europske komisije u smislu provedbe europske zelene strategije“, istaknuo je Romić ovom prigodom.

Ovo je već četvrti projekt koji u gradu na Bosutu provode uz pomoć Fonda te peti općenito, a koji se odnosi na sadnju stabala, uređenja zelenila grada i uređenja parkova u posljednje tri godine. Riječ je o ukupno 1,1 milijun eura ulaganja, od čega je sufinancirano 80 posto sredstava.

Ivana Bertić, koja u gradskom Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada rad upravo na poslovima vezanim uz sadnju stabala i općenito ozelenjavanja gradskih površina, napominje kako nije dovoljno samo saditi stabla nego je vrlo važno i osigurati korisnost urbanog prostora.

„Zbog toga naši projekti uz stabla imaju velik broj opreme, klupe, sjenice, koševe, stajališta, jer želimo da se građani koriste šetnicama i igralištima, da ti prostori svakodnevno žive“, naglašava Ivana Bertić.

Agencija VIA tako je na svoj konto upisala još jedan uspješno prijavljen projekt koji je važan i iz drugih aspekata, ne samo u smislu sadnje stabala i zelene priče.
Prije nekoliko dana, objašnjava direktorica Danijela Slipčević, krenulo se s nabavom radova i opreme za uređenje sportskih terena i velikog dječjeg igrališta na Papuku, kako su i najavili prošli mjesec.

„S tim dobivamo jedan izvrstan i siguran prostor za druženje i igru kakav naš grad nikad nije imao. Južni dio parka nije uključen u taj projekt i ostao nam je slobodan, pa smo ga odlučili potpuno ozeleniti i napraviti prava zelena pluća grada. U parku Papuk će uskoro svatko moći naći nešto za sebe. Roditelji, bake i djedovi će moći uživati s djecom na igralištima, mladi će se moći baviti sportom, a oni koje žele mir, uživat će u zelenilu novoga parka“, poručila je Danijela Slipčević.

Slične vijesti

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zadnje vijesti