Najave

Raspored događanja za srpanj  2018. u ...
Raspored događanja za srpanj 2018. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA         ...

Crna Kronika

Uhićeno pet osoba zbog zlouporabe opojnih droga

VINKOVCI-Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalistička istraživanja nad 38-godišnjakom iz Osijeka, 42-godišnjakom iz Vinkovaca, 44-godišnjakom iz Vinkovaca, 57-godišnjakom iz Vinkovaca te 57-godišnjakom iz Vukovara zbog  sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe opojnih droga.

Saznanja iz kriminalističkog istraživanja ukazuju kako su se navedene osobe bavile preprodajom opojnih droga heroin i kokain na području Vinkovaca, Vukovara i Osijeka.

Tijekom kriminalističkog istraživanja pronađeno je i oduzeto 115 g heroina, 2 g kokaina, 25 grama marihuane, 29 tableta „Suboxone“ i vaga za precizno mjerenje.

Navedene osobe su uz kaznenu prijavu predane pritvorskom nadzorniku nakon čega im je sudac istrage odredio istražni zatvor.

Također, policijski službenici postupajući  po operativnim aktivnostima u cilju suzbijanja konzumiranja droga  na području Vinkovaca, Županje, Vukovara i Otoka prekršajno su prijavili osam osoba. Oduzeta je i manja količina tableta koje se nalaze na popisu opojnih droga te manja količina opojne droge marihuana.

 

 

29-godišnji vozač iz Bobote zatečen u prometu s 1, 9 promila alkohola u krvi

VINKOVCI-Tijekom vikenda, prometna policija  je kontrolirala 617 vozila i vozača. Primijenjene su 203 represivne mjere, 10 prema vozačima s prisutnošću alkohola u organizmu i 153 prema vozačima koji su se kretali nedopuštenom brzinom.

S najvećom izmjerenom koncentracijom alkohola u organizmu ( 1,94 g/kg), u Boboti je, 6. siječnja, oko 01,50 sati, zatečen 29-godišnji vozač osobnog automobila.

Tijekom vikenda tri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U dane vikenda dogodilo se šest prometnih nesreća u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

 

Smrtno stradao 27-godišnjak iz Vinkovaca u prometnoj nesreći u Mirkovcima

VINKOVCI-Sinoć oko  2,10 sati u Mirkovcima, u Vukovarskoj ulici, u sudaru osobnog automobila i teretnog vozila, smrtno je stradao vozač osobnog vozila, 27-godišnjak iz Vinkovaca.

Zbog obavljanja očevida državna cesta D-46 tijekom noći bila je zatvorena za promet, a od 8,00 sati za promet je otvorena jedna prometna traka.

 

 

Građani, čuvajte se prevaranata, novi slučajevi iznude novaca u Srijemskim Lazama i Vinkovcima !

VINKOVCI-Nepoznata ženska osoba, 20. studenog, u poslijepodnevnim satima, nazvala je 83-godišnjaka iz Srijemskih Laza, lažno se predstavivši kao stanovnica Londona. Obavijestila je 83-godišnjaka kako je njegovoj kćeri, koja zaista živi u Londonu, pozlilo na aerodromu u Londonu te kako je potrebno uplatiti novac za njeno liječenje. 83-godišnjak je povjerovao u istinitost informacije te je uplatio traženi novčani iznos u obližnjoj pošti. Na ponovno traženje ženske osobe, 83-godišnjak je još u dva navrata uplatio novac. Nedugo zatim od drugog člana obitelji saznao je kako cjelokupna priča o liječenju kćeri nije istinita83-godišnjak je oštećen za iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna.

 70-godišnjakinju iz Vinkovaca je 22. studenog, oko podneva, nazvao nepoznati muškarac, koji se predstavio kao djelatnik „inspektorata“ te joj pritom savjetovao da provjeri novčanice koje su joj prilikom preuzimanja mirovine isplaćene u banci, navodeći kako je utvrđeno da su krivotvorene.Kada je 70-godišnjakinja pročitala serijske brojeve novčanica koje posjeduje, muškarac je rekao kako će odmah uputiti svoju kolegicu da ih preuzme. Ubrzo se na kućnoj adresi 70-godišnjakinje pojavila mlađa žena koja je „pregledala“ novčanice te ih preuzela kako bi ih zamijenila za ispravne. Međutim, 70-godišnjakinji se ipak nešto učinilo sumnjivim te je krenula za ženom. Zaustavila ju je ispred kuće te zatražila novac natrag. Žena joj je vratila novac te se ubrzano udaljila.70-godišnjakinja je nakon razmišljanja o cjelokupnom događaju shvatila kako je umalo bila prevarena za iznos od više tisuća kuna, koliko je bila predala nepoznatoj ženi.

 

Savjetujemo građane o mjerama samozaštitnog ponašanja kako ne bi postali žrtve prevaranata:

Ponašanja karakteristična za prevarante su: drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema svakoj skepsi usmjerenoj ka provjeri „činjenica“ koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja i dr.

Teško je upozoriti ljude o svim načinima kojih se prevaranti dosjete. Često se osobe srame reći da su prevarene i bitno je da počinitelji poznaju "psihologiju" tih osoba te izazivaju suosjećanje ili glume empatiju prema tim osobama i tako ih dovode u zabludu i navode da postanu žrtve.

 

 Stoga Vam savjetujemo:

 

Ne nasjedajte na pokušaje ulične prodaje raznih proizvoda!

Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih!

Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove bez utvrđivanja o kome je riječ!

Pitajte osobu tko je, od kud dolazi i što hoće od vas!

Ukoliko se osoba predstavi kao službena osoba, tražite od nje službenu iskaznicu!

Ukoliko vam je osoba sumnjiva, unatoč službenoj iskaznici prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li služba, koju navodno predstavlja, uputila službene osobe kod vas!

Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično!

Vaši osobni podaci su zaštićeni zakonom i može ih prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije vaš pristanak.

Ne nasjedajte na trikove poput  nesvjestice, malaksalosti, bolesti....

 Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.

 Zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i sl.)!

Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su osobe došle, te boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj „192“ !

 

Vinkovčanka na prijevaru lažnom djelatniku pošte predala više desetaka tisuća kuna

VINKOVCI-Nepoznata muška osoba na prijevaru je, prethodno lažno se predstavivši kao djelatnik pošte od 77-godišnjakinje otuđio više desetaka tisuća kuna na njenoj kućnoj adresi u Vinkovcima.

77-godišnjakinju je prvo nazvala ženska osoba koja se predstavila kao djelatnica pošte, te joj savjetovala kako bi valjalo provjeriti ispravnost novčanica koje posjeduje. Ubrzo se na kućnoj adresi 77-godišnjakinje pojavila nepoznata muška osoba koja se predstavila kao djelatnik pošte koji će preuzeti novac i odnijeti ga na potrebne provjere ispravnosti. Oštećena je poverovala kako se zaista radi o djetniku pošte, te mu je dragovoljno predala više desetaka tisuća kuna.

PU vukovarsko-srijemska poziva građane na oprez i nužno samozaštitno ponašanje kako ne bi postali žrtvom prijevare:

Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove bez utvrđivanja o kome je riječ!

Pitajte osobu tko je, od kud dolazi i što hoće od vas!

Ukoliko se osoba predstavi kao službena osoba, tražite od nje službenu iskaznicu!

Ukoliko vam je osoba sumnjiva, unatoč službenoj iskaznici, prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li služba,koju navodno predstavlja,uputila službene osobe kod vas!

Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično!

Vaši osobni podaci su zaštićeni zakonom i može ih prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije vaš pristanak.

Ne nasjedajte na trikove poput  nesvjestice, malaksalosti, bolesti....

 Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.

 Zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i sl.)!

Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su osobe došle, te boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj „192“ !

 

Poginuo 52-godišnjak na pružnom prijelazu u Otoku

TRPINJA /OTOK- Crni dan na prometnicama u Vukovarsko-srijemskoj županiji odnio je jedan život, dok je u drugoj prometnoj nesreći motociklist zadobio teške tjelesne ozljede.

U Trpinji  je došlo do teške prometne nesreće u kojoj 18-godišnji motociklist zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, dok je u Otoku  na pružnom prijelazu došlo do naleta šinobusa na osobno vozilo marke ''Tico'' u kojem je smrtno stradao 52-godišnjak.

Kako nam je rekao Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske nakon obavljenog očevida bit će poznate okolnosti koje su dovele do teških prometnih nesreća.

Vozači oprez, prometna policija pojačat će kontrole u prometu !

VINKOVCI-U cilju sprječavanja prometnih nesreća za vrijeme proslava narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“, prometna policija pojačat će kontrole u prometu na svim prometnicama na području Vukovarsko-srijemske županije.

Intenzivno će već od petka, 10. studenog, bit pojačane aktivnosti prometne policije obzirom da se očekuje veći broj sudionika u prometu koji će konzumirati alkoholna pića, sve do ponedjeljka, 13. studenog.

Policija će nadzirati vozače na lokacijama koje su se statistički, ali i iskustveno pokazale kao ugrožene, u smislu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, uspostavom većeg broja kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. 

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

-ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

-koristite javni prijevoz,

-koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

-ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

-zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

-ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

-ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,

-vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

-u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.